Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ogólny poradnik do pluginu Skript

FiruuGaming

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w ogólnym poradniku do pluginu Skript
Jako że widziałem wiele postów niedoświadczonych użytkowników pluginu Skript w których pytali często o rzeczy podstawowe

6099714895933361363541.jpeg

A więc chciałbyś rozpocząć swoją przygodę ze Skript więc ja chętnie Ci w tym pomogę, zacznijmy od pobrania niezbędnych pluginów, oraz dodatków do nich aby różne czynności były łatwiejsze

Skript - 
https://dev.bukkit.org/projects/skript
SkQuery - https://dev.bukkit.org/projects/skquery
WildSkript - https://dev.bukkit.org/projects/wildskript
Sublime Text 3 https://www.sublimetext.com/3

Więc dobra gdy już zainstalowaliśmy wszystkie potrzebne pliki, możemy przejść do wytłumaczenia gdzie będziemy pisać swoje skrypty. Folder w którym będziemy zapisywać swoje skrypty znajduje się w ścieżce: "C:Desktop/folder_w_którym_mamy_zainstalowany_serwer/plugins/Skript/scripts" i w tym folderze powinny być już pliki które odrazu na start polecam usunąć, ponieważ nie są one zbyt przydatne.

8762414895933361363541.jpeg

Najpierw stwórzmy plik new.sk, lecz aby stworzyć plik .sk potrzebujemy włączyć wydoczność skrótów, gdy już to zrobimy możemy przejść do napisania kawałka kodu.
Wiec jako że ma być to nasz pierwszy skrypt, rozpocznijmy od najprostszej komendy komendy

command /hej:
[tab]trigger:

[tab][tab]send "Hello World" to the player

Więc teraz gdy wejdziemy na serwer i "zrestartujemy" skrypt komendą "/sk reload new.sk" nasz skrypt który przed chwilą został stworzony zacznie działać! Teraz gdy wpiszemy na serwerze komende /hej, na czacie wyświetli się tekst "Hello World".

7686214895933361363541.jpeg

Więc może teraz gdy opanowaliśmy już jak stworzyć komendę która wyświetli tekst na czacie przejdziemy na wyższy poziom? Więc na tym etapie stworzymy skrypt który po wykonaniu komendy /daj miecz doda nam do ekwipunku diamentowy miecz

command /daj [<text>] [<player>]:

[tab]trigger:

[tab][tab]if arg 1 is not set:
[tab][tab][tab]send "Poprawne uzycie: /daj miecz nick_gracza"
[tab][tab]if arg 1 is "miecz":
[tab][tab][tab]if arg 2 is set:
[tab][tab][tab][tab]give diamond sword to arg 2
[tab][tab][tab]if arg 2 is not set:

[tab][tab][tab][tab]give diamond sword to the player

Więc dobrze jeżeli napisaliśmy ten skrypt omówmy go. Więc zacznę od omówienia "if arg 1 is not set:" czyli w danym momencie sprawdzamy czy dany argument nie jest pusty, a argumenty wyglądają tak "/daj argument_1 argument_2" itd. "give diamond sword to arg 2" czyli diamentowy miecz daje osobie która została zapisana w argumencie 2. Dopisek "to arg 2" nie jest jedynym, ponieważ istnieją również takie jak "to the player", "to all ops", "to all player" itp. i każdy dopisek ułoży do czego innego.

1356114895936081363541.jpeg

Chciałbyś, aby dana komenda mogła być wykorzystywana tylko przez jakieś grono ludzi, więc do tego potrzebne będą nam permisje. Aby ustawić permisje potrzebujemy dodatkowo pluginu PermissionEx lub innego który obsługuje permisje.A w samym skrypcie permisje zapisujemy tak

command /gm [<text>]:

[tab]trigger:
[tab][tab]if arg 1 is not set:

[tab][tab][tab]send "Poprawne uzycie /gm creative"

[tab][tab]if arg 1 is "creative":

[tab][tab][tab]if player has permission "gm.creative":

[tab][tab][tab][tab]send "Tryb kreatywny zostal nadany!"
[tab][tab][tab][tab]
set the player's gamemode to creative

[tab][tab][tab]else:

[tab][tab][tab][tab]send "Nie posiadasz permisji!"

Więc gdy chcemy sprawdzić czy gracz posiada daną permisje musimy użyć "if player has permission "nazwa.permisji"" oraz nowe pojęcie które zostało tutaj użyte "set the player's gamemode to creative" czyli nadaje dla gracza kreatywny tryb gry

Poradnik będzie wkrótce kontynuowany dziękuje za przeczytanie, miłego dnia
Zabraniam kopiowania poradnika oraz udostępniania go bez mojej zgody oraz wiedzy 

Pomogłem? Daj like ;)

Opublikowano

Nawet spoko, zrób może taki poradnik z pluginami ;).

Powodzenia!

EasyYT.pl     1.7-1.8      MediumHC     Autorskie Pluginy

Opublikowano

Dobra, nie spodziewałem się że taki syf powstanie.

Po 1:

Na chu* ci sublime text? tutaj notepad++ wystarczy.

Po 2:

Cały temat jest nieczytelny! 

Jesli chcesz kontynuować ten s**t to polecam ci:

text text text

tutaj wstawiasz kod a nie: [tab], i zamykasz [ /spoiler] <- tylko bez spacji w srodku

Grafikę wycentruj

Nie chcę czytać poradnika do pisania pluginów w twoim wykonaniu.

Nie polecam.

Opublikowano

1.Jest to program z którego korzystam, i dobrze mi on służy, więc dlaczego miałbym podawać notepad++?
2.Spoilery chociaż dla mnie nie działają

A teraz troszkę do Ciebie, jeżeli nie chcesz czytać jak ty to nazwałeś "syfu" to tego kurde nie czytaj nikt Ciebie nie zmusił abyś to czytał. Tak samo co do pisania pluginów, pamiętaj jest to mój temat więc będę prowadził go jak chce i będzie on w moim stylu.

Pomogłem? Daj like ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...