Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca za granicą dla maturzystki

lisiczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, w tym roku piszę maturę i z powodów finansowych rozważam podjęcie pracy :) Moi rodzice nie są w stanie sfinansować moich studiów, więc myślałam nad wyjazdem zagranicznym. Biegle posługuje się językiem angielskim i niemieckim (C1), komunikatywnie potrafię norweski (B1) oraz znam podstawy szwedzkiego i hiszpańskiego. Myślałam nad pracą w Austrii, ale zupełnie nie wiem co i jak :/ Chciałabym pracować w sektorze komunalnym lub zieleni miejskiej, ale czy tam przyjmą od razu po liceum? Posiadam jeszcze prawo jazdy kategorii B i certyfikat z niemieckiego Goethe (B2)

Proszę o pisanie rad i jeśli ktoś ma doświadczenie to niech się nim ze mną podzieli, pozdrawiam :)

Opublikowano

Podstawy norweskiego czyli dogadasz się jeszcze z Dunem i Szwedem. Ja zaraz po maturze wyjechałem do Danii do hurtowni sprzętu AGD itp. Jako, że już tam wcześniej mieszkałem to też znałem podstawy języka, ale w sumie to praktycznie mi się nie przydał bo posługiwałem się angielskim. Co do tego czy po liceum przyjmą, powiem tak jeżeli masz ręce, nogi i zapał do pracy przede wszystkim fizycznej to nigdy nie będzie z tym problemu :)

Opublikowano

Podstawy norweskiego czyli dogadasz się jeszcze z Dunem i Szwedem. Ja zaraz po maturze wyjechałem do Danii do hurtowni sprzętu AGD itp. Jako, że już tam wcześniej mieszkałem to też znałem podstawy języka, ale w sumie to praktycznie mi się nie przydał bo posługiwałem się angielskim. Co do tego czy po liceum przyjmą, powiem tak jeżeli masz ręce, nogi i zapał do pracy przede wszystkim fizycznej to nigdy nie będzie z tym problemu :)

To prawda, ale boję się jak to wyjdzie w praktyce. Sądzę, że raczej zatrzymam się w jakimś kraju niemieckojęzycznym. Kraje skandynawskie choć interesujące, to dosyć drogie. Tym bardziej, że zależy mi na zaoszczędzeniu jak największej ilości pieniędzy na kursy, drugi kierunek itp. ;) Ale dzięki za odpowiedź  ^^

Opublikowano

Dzięki za porady ;) A czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniem w sprawie takiego wyjazdu? Lepiej zorganizować to samemu czy raczej nie?

Opublikowano

Kobieto, znasz tyle języków a ja ledwo po polsku potrafię poprawnie pisać, znalezienie pracy dla Ciebie nie powinno stanowić problemu.

Nawet w Polsce bez studiów z językami możesz znaleźć pracę w jakimś biurze za min 3500 brutto.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Nawet na zmywaku zarobisz 3x tyle co w polskim korpo, według mnie Norwegia będzie najlepszym wyjściem.

Opublikowano

Żadne Niemcy, żadna Anglia. Pakuj manatki i do Szwecji. Przyjedzasz do Polski raz na jakiś czas, kupujesz więcej jedzenia, kupujesz ciuchy i wio. W Skandynawii drogie jest, co najwyżej żarcie i leki. Dlatego leki też sobie bierzesz z Polski, Idziesz do lekarza rodzinnego, prosisz o wypisanie Ci antybiotyku na 14 dni i już.

Po opłaceniu mieszkania, rachunków, płyniesz sobie promem do Świnoujścia/Gdynii(samochód, bagaże), tam wymieniasz korony na PLN i masz 12 tysiaków na czysto, Więc chyba nie ma co myśleć.

Pracy dla polaków masa, Wystarczy, że dukasz po angielsku, Pracy masa, i co najlepsze nie ciężka, bo w Szwecji przecież nie można sie przepracowywać 

9368_gold.png

Opublikowano

Kraje skandynawskie drogie, ale dla Polaka wyjeżdżającego tam na wakacje. Jeśli tam żyjesz i zarabiasz tamtejsze pieniądze nie stanowi to dla Ciebie problemu.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za porady i wskazówki ;) Jestem prawie pewna, że za cel obieram Norwegię, nawet miło się złożyło bo (chyba) będę mogła mieszkać u znajomego koleżanki.

Do zamknięcia  B)

Opublikowano

Myślę, że w niemczech zawsze przyjmą młodą polkę. Nawet ćpanko dostaniesz za darmo, żeby nie marudzić przy brzydkich klientach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...