Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podstawy pluginów - Jak zacząć?

BlueYT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kolegę co robi właśnie autorskie pluginy i też bym chciał się nauczyć robić, macie może jakiś dobry/łatwy sposób żeby wziąć się do roboty i próbować napisać jakiś prosty plugin? np na automatyczne wiadomości,czyszczenie itemów z ziemi itp.

EasyYT.pl     1.7-1.8      MediumHC     Autorskie Pluginy

Opublikowano

Najpierw podstawowy kurs javy. np. javastart.pl

Potem Poradniki do bukkita, jakieś bardzo podstawowe, a potem zostaje Ci uczenie się korzystać z dokumentacji, gdy to osiągniesz, możesz już napisać większość rzeczy, albo podpatrywanie kodu open source pluginów np. na GitHubie lub poproszenie kolegi o wyjaśnienie podstaw i podrzucenia paru kodów ;)

Do tego dochodzi znajomość języka angielskiego i czytania ze zrozumieniem ;)

Opublikowano

JavaStart.Pl + nie trać motywacji na to pisanie.

Masz jeszcze zagranicznych youtuberów ,który pokazują określone metody itp.

Ale pierwsze co to darmowy kurs javastart lub płatny zaczynając od bukkit-api stracisz czas tak jak ja

Opublikowano

Na początek kursy od Kamilkime ;)

Zabij się i nie wracaj.

Potem przychodzą osoby do mnie ,,Bo technik mi tutaj napisał plugin na czyszczenie itemów, a wywołuje globalnego laga" sio.

@topic

Javastart.pl, później obierz sobie cel, przykładowo: plugin na wiadomości przy wejściu i wyjściu.

Napisz, działa? Spoko. Następny cel!

Nie wiesz czegoś?

Nie idź na forum ,,halo nie działo", googluj!

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Ale pierwsze co to darmowy kurs javastart lub płatny [..]

Na stronie javastart są tylko i wyłącznie kursy płatne!

Opublikowano

pierwsza i w sumie najbardziej efektywna zasada żeby się nauczyć programować : nie googluj jak zrobić coś krok po kroku, tylko googluj to, co ci nie wychodzi, np: nie działa ci scoreboard, nie szkuasz jak zrobic np. cala minigre na tym scoreboardzie tylko szukasz jak rozwiązać problem z daną rzeczą - w ten sposób zapamiętasz najwięcej, no i pisz dużo kodu, wyrób w sobie dobre nawyki

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Jedyne co potrzebujesz to ruszyć ta galaretowatą substancję w głowie zwaną mózgiem.
I używaj IntelliJ IDEA.

Aa i gdy czegoś nie wiesz to polecam pierw takiego osobnika który wie chyba prawie wszystko google się nazywa :D
I nie Kamilkime.

Opublikowano

Bukkit API: https://jd.bukkit.org/

Oficjalne Wiki Bukkita: http://bukkit.gamepedia.com/Main_Page wystarczy trochę poczytać.

Tak,

Na pewno jak poczyta, bez znajomości javy, to te dane mu wszystko pokażą i rozjaśnią umysł!

To tak, jakbym Ci pierdolnął słownikiem do chińskiego i jebnął tekstem ,,No poczytaj se, nauczysz się tak."

@TopicBoModeratorkiRzucooWarna

Alternatywą do wszystkich poradników @UP z linków są książki..

Aczkolwiek według wielu są one zbyt obszerne i niepraktyczne w dobie internetu..

Jeśli potrafisz uczyć się z hm.. papieru, to enjoy.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Nie mogę uwierzyć, że nie padł jeszcze ten link: http://bukkit.gamepedia.com/Plugin_Tutorial (No dobra padł, ale nie tak konkretnie).

Osobiście się z tego nauczyłem pisać pluginy, nie znałem też Javy. Jestem przykładem z krwi i kości, że się da. Wiadomo, że można się nauczyć Assembly ze specyfikacji procesora x86, no ale cóż, nie każdy jest Einsteinem. Javastart to klepanie tego samego w kółko, można przy tym się zanudzić na śmierć, a czytanie tekstu z konsoli to najmniej przydatna rzecz z Bukkicie.

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...