Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dwa monitory i pojawiające się lagi

noxilo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu coś zaczeło szwankować gdy mam podłączone dwa monitory. Mam ASUS vg248 jako główny monitor i jakiegoś starego samsunga w ktorym jest tv. Problem polega na tym że gdy powiedzmy gram w lola na głównym monitorze a na samsungu leci jakiś filmik/ pokazują się 3 kropeczki na czacie na fejsbuku, to wtedy mi laguje League Of Legends chociaż FPSY zostają stabilne. O co tu chodzi i jak to naprawić?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

O ciebie, sam sobie powodujesz problem puszczając filmik. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Podaj specyfikację komputera bo takie wróżenie z fusów nic nie da.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Non omnis moriar.

Opublikowano

Po co, wyraźnie napisał że są problemy z buforowaniem filmu czyli słaby transfer. Skoro zapycha łącze do granic możliwości oglądanym filmem który się przycina to jak ma działać gra która też traci dostęp do netu albo zwieksza lagi przez zapchane łącze. 

Opublikowano

xD! Ktosiu tak jak napisałeś w opisie "Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.". Nie chodzi o to że mi gra laguje (że mam duży ping) tylko po prostu muli mi 1szy ekran. To samo przy skyrimie a z tego co wiem Skyrim nie jest online ;)
Intel I7-4770k
Radeon Rx480 gaming x 8gb
8 gb ramu. 
Jak potrzeba czegos jeszcze to napiszcie. 
I jest taka mozliwość że jak mój Samsung ma 25hz z przepłotem max to wtedy mój główny monitor zmienia się na tę samą ilość Hz gdy coś się rusza na samsungu? (Jeśli to napisałem zrozumiale) xD

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Właśnie o to chodzi. Zapychasz łącze filmem przy słabym łączu to gra ma prawo lagować ( mulić obraz )  i przycinać się z powodu błędów w wyświetlaniu.

Nawala cały overlay dla obrazu  z powodu problemu w przeglądarce z wyświetleniem. Ty sobie traktujesz dwa monitory jako osobne i niezależne niestety to JEDEN i ten sam obraz z karty wyświetlany na dwóch różnych obszarach ( monitorach ). Problem wyświetlania na jednym obszarze powoduje problem tez i na innym. 

Jak widzisz wystarczyło by tylko użyć mózgu by rozwiązać problem, postarać sie o lepsze łącze by nie buforowało obrazu albo nie puszczać filmów w trakcie gry lub wyświetlać obraz z drugiego monitora na innej karcie graficznej. 

Nie znam innych rozwiązań dla radeonów, na nvidiach to raczej problem nie spotykany wcale jak ktoś ma w miarę dobry sprzęt. 

25 Hz z przeplotem to 50 Hz, ogólnie nie zalecane bo to gorszy jakościowo obraz, dla przykładu 1080i jest równy jakościowo dla tego samego obrazu w  520p.

Zresztą masz TV pewnie dostosowane do polskich standardów badawania  to zawsze będziesz miał skalowany obraz. 

Opublikowano

Jakoś tego nie widać po wypowiedzi że masz taki wspaniały internet. .

Zresztą powód masz wyjaśniony że to overlay, przyczynę problemu stwarzasz sobie sam. 

Opublikowano

http://www.speedtest.net/my-result/6124136963 Oto mój internet. Po prostu najwidoczniej źle wytłumaczyłem problem. Nie polega on na typowych lagach (Ping) tylko wygląda bardziej jak spadek FPS'ów na głównym monitorze gdy COKOLWIEK się dzieje na drugim monitorze. Mogę nawet oglądać film z płyty na samsungu ale asus dalej bedzie zlagowany. Więc tak jak mówie internet nie ma tu nic do rzeczy. A co do tego, że wygląda jak spadek FPS'ów, to faktycznie tak wygląda ale tego spadku FPS'ów NIE MA, bo dalej są stabilne. Mógłbym dostać jakieś tłumaczenie słowa "overlay"? :p

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...