Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Pomoc w grze 2d

Robtarek123

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Robię grę polegającą na odnalezienie wyjścia z labiryntu i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można się teleportować na tej mapie czyli jak mam mape np.20x20kratek to w jaki spsób teleportować się z pola powiedzmy 17,15 na pole 7,13 pomijając jaką jest pozycja startowa naszej postaci czyli np.2,2 ?

I jeszcze jedno jak zrobić abym ja mógł widzieć na jakiej pozycji nasza postać aktualnie się znajduje ? Czyli zrobić mu współrzędne, kordy ?

Potrzebuje kodu php aby usuwało mi współrzędne cegły z bazy danych czyli x,y,lvl,wartosc ?

Robię w JS i PHP do łączenia z bazą

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

If(postac[x] == 17 && postac[y] == 15){

Mysql_query("update baza.postac set x = 7 and y = 13 where id = ".$_SESSION[ID]." ");

}

To jest przyklad bo nie wiem jaki masz kod front ani backend ani jak wyglada twoja baza przerob sobie to jeden z prostrzych 

Opublikowano

@KaszanaLubiZryć 

Kto w tych czasach małpo piszę w mysql_*... + Nie dodaje się od razu zmienych do zapytania bez filtracji

$Query = $Pdo->prepare("UPDATE baza.postac SET x = :X and y = :y WHERE id = :session_ID");
$Query->bindValue(":x", $X_VARIABLE, PDO::PARAM_INT);
$Query->bindValue(":y", $Y_VARIABLE, PDO::PARAM_INT);
$Query->bindValue(":session_ID", $SESSION, PDO::PARAM_INT);

$Query->execute();

if($Query->rowCount() > 0) {
   exit("Its fine!");
}

else {
  die("ERROR!");
}

Opublikowano

We dwóch w żaden spósób nie pomogliście więc takie jest wasze podejście, mówicie że moja postac się nie rusza a guzik prawda chyba się rusza jeśli sie pytam o telepory co nie ?

Opublikowano
28 minut temu, Revizor napisał:

@KaszanaLubiZryć 

Kto w tych czasach małpo piszę w mysql_*... + Nie dodaje się od razu zmienych do zapytania bez filtracji

$Query = $Pdo->prepare("UPDATE baza.postac SET x = :X and y = :y WHERE id = :session_ID");
$Query->bindValue(":x", $X_VARIABLE, PDO::PARAM_INT);
$Query->bindValue(":y", $Y_VARIABLE, PDO::PARAM_INT);
$Query->bindValue(":session_ID", $SESSION, PDO::PARAM_INT);

$Query->execute();

if($Query->rowCount() > 0) {
   exit("Its fine!");
}

else {
  die("ERROR!");
}

Obrazac i poniewierac to swoich starych mozesz.nikt cie nie nauczyl kultury? Bydlo cie wychowalo w oborze jebany zlodzieju. Idz kurwo kradnij sasiadowi a stad wypierdalaj juz

@Revizor ile juz masz na pasku? Mam nadzieje ze niedlugo dostaniesz bana trolu.za ten spam w dziale via www nalezy ci sie

Opublikowano

po co robisz to w JS czy PHP ?...

zadeklaruj sobie zmienną w której przechowasz sobie pozycje swojego gracza...

i zapisuj do niej co kolwiek tylko zechcesz tak jak dostałeś podpowiedź UP ^^^^^

jest to strasznie podstawowa rzecz...

ale widząc co żeś uczynił to jest to kopiuj / wklej ( bo nawet do Notatnika nie wkleiłeś pierwotnie aby skasować formatowanie tekstu )

więc wątpię abyś kiedykolwiek skorzystał z informacji zawartych w odpowiedziach...

jak chcesz sobie zrobić labirynt to daruj se JS i PHP i zrób to np. w Javie...

albo C++...

chociaż Java dużo szybciej udostępni ci zabawę z grafiką...

i prawdę mówiąc nie wiem czy istnieje jakikolwiek poradnik po polsku który naucza C++ na poważnym poziomie...

chcesz to masz -> https://www.youtube.com/user/ChiliTomatoNoodle

wykorzystaj sobie jego frejmłorka i jego poradniki i zrobisz sobie działającą grę w Dajrekcie...

ale wiadomo wymagana znajomość angielskiego...

w polsce nie znajdziesz raczej dostatecznej pomocy... osoby które mogłyby takowej udzielić

są albo zbyt leniwe albo nie mają czasu albo coś innego ;x... i pozostają takie tutoriale 2/10

chociaż jest kilku polskich którzy coś tam staraja się zrobić... ale to wciąż moim zdaniem daleko za zachodem...

Opublikowano

To jest żart?

Przecież movement postaci jest oparty na dwóch zmiennych - dwóch osiach (zazwyczaj x,y w grach 3D dochodzi jeszcze oś z). Po prostu zmień wartość x,y? Masz przykład.

// Pozycja startowa na kratce 0x0
var x, y = 0;

// MAGICZNA TELEPORTACJA!!!
x = 5;
y = 5;
// Teleportacja na kratke 5x5

// No i narysuj to ofc
RysujGracza(x, y);

Oczywiście nie uwzględniłem tutaj pętli głównej etc, bo uznałem, że jeżeli napisałeś tą grę sam to dobrze o tym wiesz.

Jak ja nie lubię copy-pasterów :/

Opublikowano

@Robtarek123 Jeśli chcesz otrzymać pomoc musisz dać jakiś fragment kodu - bez tego będzie cholernie ciężko. Tym bardziej, że kolega wyżej napisał Ci, że musisz zmienić pozycję obiektu (np. wspomniane posX = 1, posY=5,)

Samą grę mógłbyś wykonać bez pomocy PHP, w czystym JS'ie. Z całym szacunkiem, ale nie słuchaj @PanTobi, najwyraźniej nie zdaje sobie do końca sprawy czym jest JS.

Opublikowano

Jeśli już masz ogólny zarys gry, to z pewnością już używasz współrzędnych x,y. Aby się beamować zapewne wystarczy zmienić obie te zmienne.

pozycjax = co chcesz;

pozycjay = co chcesz;

Chociaż wątpię, że coś już masz... bo być o to nie pytał...

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ni c***a Cię nie zrozumiałem.

Mając grę 2D musisz używać współrzędnych x oraz y aby określić choćby umieścić obiekt na polu startowym.

Wywołując start zapewne określasz w funkcji, gdzie się on znajduje na płaszczyźnie. Każdy ruch (naciśnięcie klawisza) to odpowiednia zmiana parametru x lub y. Teleportacja w żaden sposób nie różni się od normalnego ruchu z tym wyjątkiem, że ruch nie następuje o 1, lecz parametry zmieniane są na te, na które chcesz się teleportować. 

Nikt Ci nie poda gotowego kodu na podstawie opisu, który dostarczyłeś. Nie jest to możliwe. Nie podałeś nawet typu bazy danych, której używasz. Nie opisałeś też dokładnie jak miałby wyglądać mechanizm teleportacji. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...