Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Teorytycznie dobry, praktycznie słaby upload

EliteLuxer

Pytanie

Opublikowano

Witam. Od kilku dni zmagam się z dziwnym problemem. Dlatego uznałem, że opiszę całą sytuację od początku. Wrzucałem film na Youtube [1GB], zazwyczaj zajmowało to od 5 do 17 minut MAX (czyli długość filmu), a tego dnia było inaczej. Film zamiast wrzucić się szybko wrzucał się 30 minut i czas zamiast maleć rósł, procenty przesłania filmu również rosły. Uznałem, że to bug. Usunąłem film i zacząłem wrzucać jeszcze raz tym razem zamiast 30 minut była już 1h. Uznałem, kij z tym jest przecież jest piątek wieczór, może serwery YouTuba są przeciążone. Chociaż zawsze wgrywałem w piątek i nie było problemu. Następnie uznałem, że zrobię streama również na YouTube, gdy zrobiłem streama było mega opóźnienie a dodatkowo stream się buforował co chwilę. Zazwyczaj działał normalnie. Uznałem że sprawdzę speedtesta by Ookla. Wyszło, że mam 6 pingu, 80Mb downloadu, i 15,25Mb uploadu. Czyli jakby nie patrzeć wszystko się zgadza i jest tak jak zwykle. Mówię: dobra prześpię się, jutro rano wszystko się naprawi.

Następnego dnia nie było lepiej, czas wahał się między 40 min, 1h, 2h a czasem wychodził ponad 3h(do tej wartości licznik na YT pokazuje czas wrzucania filmu). Próbowałem różnych rzeczy i nic - testowałem upload rzeczywistym licznikiem do uploadu- wyszło 14,75Mb (takim co uploaduje pliki), zmieniałem kabel od internetu, resetowałem router, wyłączyłem wszystkie urządzenia podpięte do Wi-Fi. Na końcu uznałem, że to wirus (chociaż antywirus nic nie pokazywał) i zrobiłem formata kompa do zera.

Po formacie nic się nie zmieniło. W pewnym momencie zainstalowałem Chroma (zazwyczaj używałem Mozilli Firefoxa i Edga, bo Chrome był u mnie lekko zbugowany) i bum, film zaczął przesyłać się normalnie-17 minut, niestety teraz znowu dobija do 1h (godzina w którym wrzucam tego posta).

Dzisiaj znowu postanowiłem odpalić streama, znowu spore opóźnienie i buforowanie, schodziłem z jakości (z 9000kb/s do 1000kb/s nawet w tej najniższej jakości, film się buforował. Przetestowałem różne programy do streamowania (OBS, Shadowplay) i rożne platformy (Youtube, Twitch), wszędzie to samo albo gorzej. Dla ciekawostki dodam, że w pewnym momencie nie mogłem wysyłać wiadomości na Fb, ale mogłem oglądać filmy w 4k 60fps.

Jeżeli ma ktoś pomysł co może to naprawić, albo co to powoduje to niech napiszę, bo mi już brakuje pomysłów. Jeżeli czegoś brakuje to dopiszę ...

post-1066475-0-71850300-1487539823.png

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mało ważne jaki masz internet jeśli serwer na który wysyłasz sam ogranicza z powodu obciążenia.  

Nie masz problemu z łączem nie masz żadnego problemu z uploadem, problem jest po stronie serwisu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jeżeli tak, to dlaczego w takim razie moim kolegom z Youtuba się to nie zdarza, gdyby jakiemuś Youtuberowi większemu by się to zdarzyło, to od razu cały internet by o tym wiedział.Youtube chyba nie ma osobnego serwera na każdą osobę. Poza tym na Twitchu jest to samo. A Youtube i Twitch na tej samej platformie nie są.

Opublikowano

A więc tak hm, ciekawe teorie masz Ktosiu choć jeszcze ciekawsze jest to że autor zmienił przeglądarkę i wtenczas było przez jakiś czas ok ale problem powrócił, więc tutaj raczej trzeba iść z praktyką a nie z teorią.

Wykonaj proszę logi FRST -> http://www.mpcforum.pl/topic/1580932-pamiętaj-o-wykonaniu-obowiązkowych-logów/#entry13343253

Potem proszę zrób temat w dziale -> http://www.mpcforum.pl/forum/1280-oprogramowanie-bezpieczeństwo/ 

I poczekaj na przeanalizowanie logów :D hueh

Co do napisanie do operatora nic nie skutkuje, bomogą Ci powiedzieć żebyś przeczytał umowę i ile dają Ci gwarantowanego łącza i czy wgl dają Ci gwarantowane łącze czy tylko dają "do 100mb/s downloadu i do 15mb/s uploadu" a jeśli masz "do" a na pewno tak masz to nic im nie zrobisz, wywiązują się z umowy i Ty jedynie co możesz zrobić to zapalić sobie fajkę albo pójść na piwo :D 

A jeszcze tutaj Ktosiu wspomniał odległość między Twoim ISP a ISP serwerów i tu też racja i tu raczej jest winna odległość, nie operator ani nie serwer youtube, odległość do USA od Twojego Operatora jest dość duża i wiadome że będzie niższy upload 3-krotnie jakie masz swoje łącze bo ogólnie pokonując tor łącza tak mniej więcej stanowi zakres więc jakby nie patrząc powinieneś mieć conajmniej te 4mb/s ale jeśli w tym czasie oglądasz sobie filmy i obciążasz sieć to również obciążasz sieć uploadu bo oglądając filmy w trkacie wysyłania pliku, film który oglądasz potrzebuje także uploadu w granicach do 1mb/s aby oglądać w fullhd czy tam hd, w 4k co najmniej 2mb/s 

Ale jest sposób na to aby być w USA! Inni youtuberzy też mają takowy problem, ale rozwiązują go poprzez VPN! wystarczy Ci VPN, wejść na VPNa na sieć USA i wtenczas youtube zobaczy że masz IP USA i upload znacznie się zwiększy.

Niektóre operatorzy mają w pakiecie DNS Anycast który służy właśnie do normalizowania pingów i wykrywa najbliższy punkt VoIP który służy jak VPN, więc wtedy nie musisz się martwić że będziesz miał mały upload czy coś.

Można również zrobić swojego własnego DNSa, kupując na ovh domenę i DNS Anycasta i na windowsie w manualu podpiąć sobie IP wraz z DNSem na ovh i mieć full stabilne łącze z niskimi pingami, przeważnie ja to konfiguruje dla większości osób bo od tego też jestem :P niektórzy robią proxy aby zwiększyć upload, też można :P 

Myślę że wyjaśniłem wszystko jasno i wyraźnie :P

A potem uderzaj do operatora z taką informacją, że coś łącze ci szwankuje, lecz jeśli natrafisz na taką wredną osobę to powiedzą Ci byś przeczytał umowę i ile dają Ci gwarantowanego łącza i czy wgl dają Ci gwarantowane łącze czy tylko dają "do 100mb/s downloadu i do 15mb/s uploadu" a jeśli masz "do" a na pewno tak masz to nic im nie zrobisz, wywiązują się z umowy i Ty jedynie co możesz zrobić to zapalić sobie fajkę albo pójść na piwo :D 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

To masz problem z łączem dostawy. 
Jeszcze raz ci napiszę, skoro nie masz problemów u siebie z uploadem czy downloadem, testami, internetem zawsze problemem jest to co w sieci operatora albo poza jego siecią. 

I tu się mylisz, serwery Google i Twitch są w USA , patrząc na odległość są dla ciebie na tym samym łączu internetowym 

Opublikowano

Dobra, wreszcie się udało. Zadzwoniłem do nich o 18:00, o godzinie 24:00 naprawili :). Teraz wszystko jest już OK. Wszystkim, którzy włączyli się w temat zostawiam lajki za pomoc.
Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Dzięki za porady Kamil2321 :). Logi zrobię potem, ale za pewne nawet jeszcze nie dzisiaj. Co do faktu, że wszystko zależy od odległości, to jakby to powiedzieć po fizycznemu: u mnie jest to odwrotnie proporcjonalne. Najgorsze przesyłanie mam do Warszawy, najlepsze do Włoch, a takie średnie do Ameryki, obrazek w poście. W każdym razie dzwoniłem do serwisu operatora, na szczęście znalazł się ogarnięty gościu, który rozumiał o co mi chodzi (wiecie bitrate, przesyłanie, Youtube i Twitch itd.) W każdym razie posłał sprawę do osób zajmujących się sprawami serwerów. Dowiedziałem, się również, że mieli atak DDoS w piątek (czyli wtedy kiedy siedziałem) i to może wszystko powodować i także doszliśmy do faktu, że gdy chce wykorzystać 9000kb/s to wykorzystuję tylko połowę swojego łącza na uploadzie. Teraz chyba tylko czekać i zobaczyć jak sprawa dojdzie do skutku.

wjef3rbxfs03.jpg

Opublikowano

Nie rób nic i czekaj, operator sam chyba ograniczył w pewnym stopniu transfery poza swoją MAN  dla niektórych protokołów bo odciążyć serwery narażone na atak.

Zwykle tak robią wszyscy operatorzy i po kilku dniach wraca wszystko do normy. Takich informacji nie publikuje się otwarcie i nie zawiadamia użytkowników, poza informacją o problemach z siecią. 
Sprawdź po prostu upload na inne serwery poszukaj jakiś polskich albo spróbuj na microsoftu onedrive powinny też wyjść marne transfery do czasu odblokowania. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...