Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy router - czy poprawi jakość internetu?

Platoniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam ,

Otóż od paru miesięcy zmagam się ze słabym internetem ,po zadzwonieniu do dostawcy i zapytaniu się co się dzieje z internetem ,że jest taki słaby odpowiedział ,że u niego jest wszystko dobrze i ,że problem leży po mojej stronie.

Po najbliższych paru następnych telefonach ,powiedziałem aby udał się do mnie w sprawie rozwiązania problemu.

Po naprawieniu częściowo problemu ,zapytałem się jak polepszyć działanie internetu ,zmniejszyć ping itp ,bo jako ,że jestem wymagającym graczem (pól-profesjonalym) ,zarabiam na tym co robie to potrzebuję lepszego internetu.

Dostawca internetu powiedział mi ,że mam kupić lepszy ROUTER ,zapytawszy się jego czy to tylko tyle ,odpowiedział ,że tak.

I tutaj rodzi się moje pytanie ,a mianowicie jaki polecacie ROUTER ,wiem dziwnie to brzmi.

Obecny ROUTER - TP Link (jakiś szajs z niskiem półki ,gdzie cena nie sięga 60zł)

Cena do ilu chce kupić ROUTER -0-400zł

Specyfikacja internetu poniżej :

Internet RADIOWY

Przepustliwość łącza do 18mb/s

Brak limitu danych

Upload 2560kbps

Dodam ,że w nocy internet chodzi bez zarzutów ,ping w owej grze sięga 30-40max ,co jest dobrym wynikiem ,natomiast w dzień działa jak działa.. ,ślimaczek ,nie idzie włączyć nawet filmiku na youtubie w 720p.

Dodam jeszcze ,że do tego mam od tego samego dostawcy internet wifi ,korzystają z niego jeszcze 3-4telefony,nic nigdy nic nie ściąga.

Za pomoc bardzo dziękuje oraz leci spam like ,przez parę dni jeśli problem się rozwiąże:>

Opublikowano

Nowy router może też nic nie zmienić.  Zresztą nawet nie podałeś jaki masz router.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Podłącz się kablem ethernetowym nie korzystując z wifi routera. Sprawdz czy problem występuje.

Gracz pół-profesjonalny nie ciśnie na radiówce...

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Owy internet mam już od 5 lat i nigdy nie było z nim problemów ,dopiero jak pisałem od paru miesięcy zaczaly sie pojawiac problemy ,wiec prosze nie mowic glupot.

To samo powiedziałem dostawcy internetu ,a on odparł ,że mam router zmienić ,dlatego pytam czy chciał mnie naciągnąć na koszta ,czy to pomoze

Opublikowano

Router tu nie ma znaczenia , sygnał masz i tak z modemu.   

Jak chcesz sprawdzić to wystarczy podpiąć sie bezpośrednio pod modem i przetestować działanie . 

Opublikowano

Myślicie ,że jak wykupie lepszy pakiet to będzie lepiej ,czy od razu zmienić internet na jakiś inny ,btw. jaki polecacie(wiem ,że to zależy od sytuacji) ,ale chodzi mi oto ,ze dany dostawca jest malo awaryjny itp.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngPlatoniczny

pisać*

Radio to najgorszy sort internetu. Nie wiem kto tego używa, zmień lepiej na lte z np Orange. Ja mam rodzine na totalnym odludziu i tam lte jest i to o dużych prędkościach ponad 50mbit/s i 30 pingu. Za modem mają stary smartfon i nikt nie narzeka. Ewentualnie można kupić modem lte na allegro+ tplinka z usb i wtedy masz router mobilny.

Opublikowano

Chyba kpisz, LTE lepsze od radiówki  ? Od kiedy to tak jest ?

To praktycznie ta sama zasada nadawania danych, takie same problemy gdzie LTE o wiele droższe u operatora wypada o wiele gorzej przy stałym łączu radiowym. 

Najpierw trzeba sprawdzić jak działa połączenie bezpośrednio przez modem i dopiero potem oceniać jakość łącza. 

Opublikowano

Sam sobie poszukaj który ma najlepszy zasięg w okolicy gdzie mieszkasz. Trzeba sprawdzić na TELEFONIE podpiętym do kompa a nie na tabelach zasięgu bo to bezsensowne. 

Opublikowano

@Ktosiu

Sory ale nie będe płacił za szmelc radiówke do 20mbit/s jak mam możliwość pobierania 50+. Nie trzeba duzo szukac aby sie naczytac ile ludzie problemów mają z radiem. Jeśli dla ciebie LTE i radio to ta sama technologia to chyba żyjesz 5 lat do tyłu. Lte jest dzisiaj tanie i ogólnodostępne, a głupie hspa+ do 21/42mbit ma prawie kazdy chyba że w lesie mieszkasz.

Sam sobie poszukaj który ma najlepszy zasięg w okolicy gdzie mieszkasz. Trzeba sprawdzić na TELEFONIE podpiętym do kompa a nie na tabelach zasięgu bo to bezsensowne. 

Jesli to ma być internet domowy to nie komórka tylko modem lte+ antena najlepiej na dach ale od biedy można za okno.

Opublikowano

Telefon jest do sprawdzenia, bo żadna mapka zasięgu nie pokaże mu faktycznego zasięgu tam gdzie mieszka.

Jak widać mieszka daleko od dużego miasta i problem z doprowadzeniem łącza stałego. Radiówka jest najlepszym wyjściem skoro nie ma z nią problemów. Przez obciążenie sieci w dzień mogą być tylko w jego przypadku problemy. 

Zasięg LTE i najlepsze transfery jest zawsze w pobliżu dużych miast albo bezpośrednio przy nadajniku a nie przy przemiennikach i przekaźnikach  montowanych poza miastami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...