Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PIT-11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W związku z tym, że istnieje pora na PIT-y, to mam kilka pytań związane z nimi. Od września zeszłego roku pracuję na umowę o pracę. Dostałam od pracodawcy PIT-11, wszystko spoko. Nie przekroczyłam kwoty wolnej od podatku, zabrakło mi chyba niecałe 100 zł. Z racji tego, że jestem osobą uczącą się, to rozliczałam się z jednym z moich rodziców i dostałam te 556 zł.

Czy ja sama też muszę się rozliczać? Jeśli tak, to w jaki sposób. Pytałam kilku znajomych, ale każdy mi odpowiada co innego, więc nie wiem, co jest prawdą, a co nie. :x

Opublikowano

Po co przecież jesteś rozliczona. 

Zawsze możesz spytać przy oddawaniu, ale powiedzą to samo; że nie rozlicza sie przecież jednego podatku dwa razy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Po co przecież jesteś rozliczona. 

Zawsze możesz spytać przy oddawaniu, ale powiedzą to samo; że nie rozlicza sie przecież jednego podatku dwa razy. 

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Czy-trzeba-rozliczyc-PIT-jesli-nie-przekroczylo-sie-kwoty-wolnej-od-podatku-7245370.html

To jedno ze źródeł, które czytałam, aczkolwiek nie jestem pewna, czy mam się rozliczać. Nie mam jak w tygodniu podejść do kierownika personalnego (pracuję w weekendy), więc może ktoś tutaj będzie wiedział, a w ostateczności przedzwonię do US.

Opublikowano

Przecież JESTEŚ rozliczona, to po co masz sie rozliczać drugi raz ?  

Zresztą jako osoba niepełnoletnie nie możesz się rozliczać sama. 

Opublikowano

Przecież JESTEŚ rozliczona, to po co masz sie rozliczać drugi raz ?  

Zresztą jako osoba niepełnoletnie nie możesz się rozliczać sama. 

De facto jestem rozliczona, podłączyłam się pod ojca i rozliczyłam się z nim, w sensie rozliczył mnie jako swojego dzieciaka. Czyli na 100% US nie będzie mnie ścigał z tego tytułu?

Studiuję, bez obaw - jestem pełnoletnia.

Opublikowano

Lepiej się dowiedz bo zarobki osób pełnoletnich nie mogą wchodzić do rozliczenia rodziców.

"Dochodów pełnoletnich dzieci, bez względu na źródło, z którego one pochodzą, rodzice nie doliczają do swoich dochodów. Pełnoletnie, uczące się dzieci, jeżeli uzyskały w danym roku podatkowym dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym, bez względu na rodzaj tych dochodów, są zobowiązane do dokonania samodzielnego rozliczenia podatku w rocznym zeznaniu podatkowym. Jeśli zatem uzyskały, tak jak np. studiujący syn Czytelników, dochody z własnej pracy i najmu, które są opodatkowane według skali podatkowej, muszą je rozliczyć w terminie do 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym." 

Skoro doliczałaś do jego zarobków to korzystacie oboje  z ulgi podatkowej dla osób pełnoletnich uczących się do 25 roku życia  i jesteś już rozliczona.  

Opublikowano

Dlatego tutaj napisałam, bo nie jestem do końca pewna ze wszystkim. Fakt, mogłam podać więcej informacji na samym początku.

"Dziecko rozlicza się samo na PIT-37
Ponieważ dochód dziecka był mniejszy od 3089zł rodzice mogą odliczyć ulgę na dziecko jeżeli dziecko ma mniej niż 25 lat.
Rodzice nigdzie u siebie nie wykazują dochodu dziecka."

Czyli wystarczy, że rozliczę PIT-11 w e-Deklaracjach i to tyle?

Lepiej się dowiedz bo zarobki osób pełnoletnich nie mogą wchodzić do rozliczenia rodziców.

"Dochodów pełnoletnich dzieci, bez względu na źródło, z którego one pochodzą, rodzice nie doliczają do swoich dochodów. Pełnoletnie, uczące się dzieci, jeżeli uzyskały w danym roku podatkowym dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym, bez względu na rodzaj tych dochodów, są zobowiązane do dokonania samodzielnego rozliczenia podatku w rocznym zeznaniu podatkowym. Jeśli zatem uzyskały, tak jak np. studiujący syn Czytelników, dochody z własnej pracy i najmu, które są opodatkowane według skali podatkowej, muszą je rozliczyć w terminie do 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym." 

Skoro doliczałaś do jego zarobków to korzystacie oboje  z ulgi podatkowej dla osób pełnoletnich uczących się do 25 roku życia  i jesteś już rozliczona.  

Mój ojciec skorzystał z ulgi, nie podał informacji o moich zarobkach.

Opublikowano

To źle napisałaś na początku. Skorzystał z ulgi a nie rozliczył sie z twoich dochodów. 

Z racji tego, że jestem osobą uczącą się, to rozliczałam się z jednym z moich rodziców i dostałam te 556 zł.

Chyba że rozliczał sie z tego : Ulgę prorodzinną rodzic może rozliczyć także na pełnoletnie uczące się dziecko. Warunkiem jest wiek poniżej 25 lat oraz roczny limit dochodów wynoszący 3089 zł. Warto podkreślić, że niektóre przychody student może uzyskiwać bez ograniczeń, a ulga dla rodzica nie przepadnie np. najem prywatny opodatkowany ryczałtem lub zbycie nieruchomości.

Jeśli jednak nie rozliczał się na tej podstawie to trzeba rozliczyć się na dodatkowym formularzu  PIT/UZ. 

W sumie wyszło na to że masz skończone 18 lat i musisz sie rozliczyć sama bo nigdzie nie ma twoich dochodów wykazanych. 

Opublikowano

To źle napisałaś na początku. Skorzystał z ulgi a nie rozliczył sie z twoich dochodów. 

Z racji tego, że jestem osobą uczącą się, to rozliczałam się z jednym z moich rodziców i dostałam te 556 zł.

Chybz że rozliczał sie z tego : Ulgę prorodzinną rodzic może rozliczyć także na pełnoletnie uczące się dziecko. Warunkiem jest wiek poniżej 25 lat oraz roczny limit dochodów wynoszący 3089 zł. Warto podkreślić, że niektóre przychody student może uzyskiwać bez ograniczeń, a ulga dla rodzica nie przepadnie np. najem prywatny opodatkowany ryczałtem lub zbycie nieruchomości.

Fakt, wybacz mi. Rozliczał się z ulgi prorodzinnej i dostałam za to jakąś część pieniędzy.

To muszę się rozliczać, czy jednak nie?

Opublikowano

Musisz się sama rozliczyć, ulga prorodzinna nie wykazuje twoich zarobków  tylko maksymalną kwotę którą możesz zarobić by rodzić skorzystał z ulgi podatkowej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...