Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC DO 2K- dla koleżanki

Exwin22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 2000

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Za jakiś czas

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Ma lapka

Do czego ma służyć komputer? Gry, nagrywanie / renderowanie, grafika (ps)

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Tak / obojętnie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Raczej nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Pc dla koleżanki, nie chce jej zawieść :D

Czy części mogą być używane? Tak, chyba najlepiej będzie.

Opublikowano

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Za jakiś czas

To przyjdź "za jakiś czas", a konkretniej to tydzień przed zakupem.

Szanuje, jednak chciała, abym teraz coś znalazł :) więc prosiłbym jednak jakby to nie był problem :) 

Opublikowano

To przyjdź "za jakiś czas", a konkretniej to tydzień przed zakupem.

Szanuje, jednak chciała, abym teraz coś znalazł :) więc prosiłbym jednak jakby to nie był problem :)

My ci coś wyszukamy "teraz", a za ten "jakiś czas" może być co innego. Więc prosimy podać dokładny termin, a nie "za jakiś czas"

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Dokładnie. Nikomu się nie chce marnować czasu (no chyba, że znajdzie się jakiś desperat co nie ma co robić w życiu...) na składanie komputera na nie wiadomo kiedy. Rynek sprzętu zmienia się dynamicznie. Polecimy Ci coś dzisiaj, a za miesiąc może być coś innego bardziej opłacalne za te same pieniądze. Także zdecydujcie się z koleżanką kiedy kupuje i zapraszamy tydzień przed zakupem.

Opublikowano

Nie mam co robić w życiu, straciłem całe kilka minut, trochę źle o/ Jak chce to można dać coś na teraz, najwyżej "za jakiś czas" kupi ten zestaw, chociaż (może, nic nie wiadomo) wtedy za taką kwotę może już być coś wiele lepszego :D

https://www.morele.net/inventory/info/Dh0bz1/

Płyta H110+aktualizacja biosu

CPU G4560, najnowsza generacja- 2 rdzenie,4 wątki o taktowaniu 3,5GHz

GPU GTX 1050Ti od Zotaca

8GB ram od GOODRAM`a

Seagate 1TB

Obudowa RG2, jest dwukomorowa, łatwa aranżacja okablowania, filtry.

Zestaw za 2069zł. Jeżeli chcesz to możesz spróbować znaleźć używany ram, ale musi on być na DDR4, to samo z dyskiem. Jeżeli wykminisz jakiś używany dysk to może nawet zejść lekko poniżej 2000zł.

Ogólnie na tym zestawie koleżanka zagra we wszystko w fullhd w dobrych FPS`ach.

Opublikowano

@aresorek w sumie nie tanie by wyszło z 1050 Ti od palit'a?

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1050-ti-stormx-4gb-gdddr5-128-bit-hdmi-dp-dvi-box-ne5105t018g1f-975444/

Jest w cenie o prawie 100 zł tańsza , oczywiścię jeśli się mylę to proszę podzielić się dlaczego i z góry przepraszam :)

Od Zotaca ma lepsze taktowanie oraz chłodzenie, ale jak chce po taniości to może wziąć od Palita.

Opublikowano

https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1050-ti-stormx-4gb-gdddr5-128-bit-hdmi-dp-dvi-box-ne5105t018g1f-975444/

Jest w cenie o prawie 100 zł tańsza , oczywiścię jeśli się mylę to proszę podzielić się dlaczego i z góry przepraszam :)

Od Zotaca ma lepsze taktowanie oraz chłodzenie, ale jak chce po taniości to może wziąć od Palita.

Taktowanie jest nieodczuwalnej różnicy, a czy lepsze chłodzenie.. Z tym problemu nie ma bo od palit'a jeden wentylator doskonale sobie radzi przy chłodzeniu karty :)

Opublikowano

Taktowanie jest nieodczuwalnej różnicy, a czy lepsze chłodzenie.. Z tym problemu nie ma bo od palit'a jeden wentylator doskonale sobie radzi przy chłodzeniu karty :)

Zotac daje na każdą kartę 5 lat gwarancji. Od 2 do 3 lata normalnie i dodatkowe (by było 5) po zarejestrowaniu produktu. Dlatego Zotac jest lepszy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie mam co robić w życiu, straciłem całe kilka minut, trochę źle o/ Jak chce to można dać coś na teraz, najwyżej "za jakiś czas" kupi ten zestaw, chociaż (może, nic nie wiadomo) wtedy za taką kwotę może już być coś wiele lepszego :D

GPU GTX 1050Ti od Zotaca

8GB ram od GOODRAM`a

Seagate 1TB

Zestaw za 2069zł. Jeżeli chcesz to możesz spróbować znaleźć używany ram, ale musi on być na DDR4, to samo z dyskiem. Jeżeli wykminisz jakiś używany dysk to może nawet zejść lekko poniżej 2000zł.

"nagrywanie / renderowanie, grafika"  wątpię aby przyjemnie się renderowało i nagrywało na tym pc :D

Ogólnie lepiej w używki ale to wtedy kiedy poznamy dokładny termin zakupu

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

GPU GTX 1050Ti od Zotaca

8GB ram od GOODRAM`a

Seagate 1TB

"nagrywanie / renderowanie, grafika"  wątpię aby przyjemnie się renderowało i nagrywało na tym pc :D

NVidia ma wbudowany w sterowniki Shadow Play. Nieźle radzi sobie z amatorskim nagrywaniem, a przy tym pochłania niewiele zasobów.

Rendering - tutaj to już kwestia długości renderowania tzn. na i5 by się renderowało coś np. 5 minut, a na i3 będzie się renderować np. 8 minut. 

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

GPU GTX 1050Ti od Zotaca

8GB ram od GOODRAM`a

Seagate 1TB

To jest oczywiste, że używki byłby lepsze. Tylko jeżeli to ma być "za jakiś czas" to nie ma sensu nawet podawać co dokładnie to może być. Dlatego dałem nówki z Morele, a jeżeli złożysz coś lepszego za 2000zł to czekam na zestawik. Jeżeli chce szybciej renderować to niech zmieni jeszcze CPU na i3-6100 i sobie wywali aktualizacje biosu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Lekka gówno burza u niektórych bo podałem za jakiś czas, śmiech na sali bo nikt wam nie każe, ani nie kazał się tutaj wypowiadać. Więc gdzie macie problem?  Jak macie jakiś problem to przysłowiowo wypad i tyle. Poziom bez poziomu. 

Żeby niektóre osoby się nie srały to zamknijcie ten temat, a pomoc znajdę gdzieś indziej, pozdrawiam. 

"za jakiś czas"- bo nie wiedziałem konkretnej daty, poprosiła mnie o to bym coś poszukał, a, że nie znam się za dobrze na tym to chciałem pozyskać pomoc od was. 

Opublikowano

Dałem ci zestaw xD Jeżeli możesz dorzucić (ALBO KOLEŻANKA) to zamień CPU na I3-6100. Znajdź jakiś używany dysk albo/i ram, ale na DDR4 i tyle.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dałem ci zestaw xD Jeżeli możesz dorzucić (ALBO KOLEŻANKA) to zamień CPU na I3-6100. Znajdź jakiś używany dysk albo/i ram, ale na DDR4 i tyle.

Pozdrawiam.

Wiem napisałem "niektóre" osoby. Dzięki i podesłałem ;) 

Opublikowano

Lekka gówno burza u niektórych bo podałem za jakiś czas, śmiech na sali bo nikt wam nie każe, ani nie kazał się tutaj wypowiadać. Więc gdzie macie problem?  Jak macie jakiś problem to przysłowiowo wypad i tyle. Poziom bez poziomu. 

Żeby niektóre osoby się nie srały to zamknijcie ten temat, a pomoc znajdę gdzieś indziej, pozdrawiam. 

"za jakiś czas"- bo nie wiedziałem konkretnej daty, poprosiła mnie o to bym coś poszukał, a, że nie znam się za dobrze na tym to chciałem pozyskać pomoc od was. 

Problem leży w tym, że dla niektórych "za jakiś czas" oznacza np. za pół roku. Nie jest to dokładnie sprecyzowany czas i każdy może to inaczej rozumieć. Jak wiadomo, jeśli chce się koszyk z komputerem z dużym wyprzedzeniem to później np. nie ma danych części, coś podrożeje i tak dalej, i tak dalej. Przez takie coś nasza praca idzie na marne, bo:

- Złożyliśmy zestaw i nikt go nie kupi

- Złożyliśmy zestaw, a i tak będziemy musieli dawać poprawki

Temat na prośbę autora zamykam. 

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...