Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 10 nie przyjmuje klucza

Rever_PL

Pytanie

Opublikowano

Witam. Kupiłem komputer, i mam zainstalowaną wersję windows 10 pro. Kupiłem windows 10 home, i nie mogę podać klucza produktu bo występuje błąd: 0xc004f050

Jeden z niewielu oficjalnych partnerów minecraft pochodzących z polski.

goPYjbL.png

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety, musisz przeinstalować Windowsa. Z tego co mi wiadomo, nie zmienisz wersji Windowsa z Pro na zwykły(Win10 nie ma dopisku "Home") po jego zainstalowaniu.

Obraz ISO Windows 10 możesz legalnie pobrać ze strony Microsoftu.

Non omnis moriar.

Opublikowano

O co chodzi, z obrazem ISO? Kupiłem Windowsa 10, u autoryzowanego sprzedawcy. Będę musiał kupić nowego windowsa?

goPYjbL.png

Opublikowano

Klucz, oraz płytę.

goPYjbL.png

Opublikowano

Przy kupionym komputerze, dołączyli mi Windowsa 10 Pro na 30 dni. Postanowiłem kupić, wersję Home i zainstalować. Przeszedłem cały proces instalacji, a gdy chce aktywować pisze że nieprawidłowy klucz produktu, a u góry piszę "Windows 10 PRO".

goPYjbL.png

Opublikowano

Przy instalacji oczywiście wybrałeś opcję "Niestandardowe" a nie "Aktualizacja"? Bo jeżeli wybrałeś "Aktualizację" to nie zadziała, bo zainstaluje Ci taką wersję, jak masz na komputerze(Pro).

Non omnis moriar.

Opublikowano

Wybrałem niestandardową. 

goPYjbL.png

Opublikowano

To nie ma znaczenia, nie posiadasz właściwej instalki a już praktycznie na pewno nie posiadasz właściwego klucza do wersji PRO.  Windowsa można aktywować tylko do wersji w górę nie można zrobić downgrade.

Zacznij od nowa instalację HOME, klucz sprawdź najlepiej w Media Creation Tool. Jeśli on nie przymnie klucza to tylko z płytki będziesz mógł zainstalować co dostałeś. 

Po zalogowaniu się na konto Microsoft na aktywnym systemie klucz przypisze ci do konta Microsoft i nie będziesz musiał po instalacjach wpisywać klucza do systemu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Podałem klucz podczas instalacji. Mam pytanie, ponieważ pyta się gdzie zainstalować system, i mam 3 partycje. Na jeden 500 mb,  na drugiej ponad 200 gb, i na trzeciej 1500 gb. Lecz, gdy widzę rozmiar obok piszę, ze np. z całkowitego rozmiaru 1500 jest 1250. Mam zrobić format partycji na której chcę zainstalować system? Pisze, że jedna partycja jest zastrzeżona przez system, i jej całkowity rozmiar to 500.00 mb.

goPYjbL.png

Opublikowano

Usuń wszystkie partycję, utwórz ~100-200GB na system i drugą na dane. Obie sformatuj i zaznacz tą 100-200GB, kliknij dalej.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Usunąć czy zrobić format? 

goPYjbL.png

Opublikowano

Rozmiary są dobre, nie umiesz tylko przeliczać jednostek 1 Gb to 1 073 741 824 bajtów czyli dokładniej 1 073 Mb.

Skasuj WSZYSTKIE partycje i załóż pierwszą na system np 100 Gb i nie patrz co tam od siebie doda system.  Potem załóż jedną dużą i instaluj. 

Format zaznaczasz w opcjach przy zakładaniu, koniecznie go zrób bo spowolni to instalkę jak druga partycja nie będzie formatowana. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...