Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mieszanka survivalu z rpgiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zacząłem tworzyć mapę do serwera RPG/SV

Jako iż serwery inne niż easyhc ciężko wychodzą z

publikacji i zazwyczaj mają po 5/10 graczy maksymalnie

to chciałem już przed dodaniem prezentacji zebrać chętne osoby

i potencjalnych graczy oraz zebrać różnorodne pomysły które mogę dodać

do gry.

Tak więc zaczynamy

Czym będzie serwer

Będzie to mieszanka RPG i Survival

Nie będzie to 100% RPG taki jak powinien bo tego bez modyfikacji osiągnąć się nie da

lecz postaram się przenieść jak najwięcej się da

Będą to zadania oraz osiągnięcia oba dadzą nam nagrody

Będą domy do kupienia na całej mapie poza i w miastach

Będą klasy postaci, różnorodne ograniczenia

poziomem czy klasą postaci

Mapa

Mam mierzyć będzie 4 000 na 5 000 kratek, będzie cała zabezpieczona przed

griefem i tym podobnym sprawom

Na mapie znajduje się na już 25 domów które gracz po znalezieniu

może zakupić (dostanie cuboid wokół domku)

Poza domkami dodane zostały 4 różne miasta

10 dungeonów i ukrytych miejsc

Cała mapa pochodzi z WorldPaintera

więc nie będzie to nudnie wygenerowana mapa

output128-1838878905.jpg

output128-3838878954.jpg

output128-4058878962.jpg

Gracz

Na starcie pojawi się jako zwykły Gracz

Podczas przemierzania świata będzie mógł dołączyć do 1 z miast

aktualnie jest ich 4 a w planach 10

Dodatkowo Gracz będzie mógł zdobyć dodatkową permisję

od klasy złodzieja która jest ukryta w każdym mieście

Klasa ta pozwoli na wykradanie itemów od innych Graczy

czy otwierania skrzyń w miastach (prywatne cuboidy się nie liczą)

Dodatkową opcją będzie leczenie się w własnym mieście

Gdy gracz wejdzie do miasta do którego należy zostanie natychmiastowo

uleczony i nakarmiony, każde inne miasta nie będą oferowały mu

tego bonusu, każde wejście do miasta będzie wymagało

zapłacenia daniny strażnikom (100-500 złota)

własne miasto nie będzie pobierało tego podatku

Gracze startują z minimalnymi prawami do interakcji w świecie

wraz z wykonywaniem zadań i zdobywaniem poziomu

będzie można wydobywać coraz lepsze

surowce i tworzyć coraz lepsze narzędzia

Gracze z brakiem zadań bądź nowi nie będą

mogli używać kowadeł, stołów do zakleć i alchemicznych

czy nawet piecy

Rozgrywka

Gracz startuje jako pustelnik

po dołączeniu do miasta staje się Chłopem

który uzyskuje startowe prawa

takie jak możliwość ustawiania sethome

teleportowania się warpami czy innych

Teleportacja pomiędzy miastami

Teleportacja z racji iż nie powinna istnieć będzie

opcją drogą, Gracz będzie płacił własnym życiem (2/4 serduszka)

złotem oraz posiadać będzie musiał zakupiony przedmiot

do teleportacji

Tryb PvP na całej mapie będzie włączony lecz

z opcją wybory pojedynku.

Każdy gracz z osobna będzie mógł włączyć lub wyłączyć

PvP dla siebie samego, podczas wyłączonego trybu żaden

Gracz (prócz administracji) nie będzie mógł go zranić

wyjątkiem są moby i potwory

Przeciwnicy

Ci będą o wiele bardziej potężni od zwykłych,

dodatkowa ilość życia, zbroje, broń czy magiczne ataki

stały się ich codziennością

Przykładowo, Creeper nie zniknie już po wybuchu

lecz będzie podążał dalej za graczem wybuchając aż ten go nie zabije

Zombie podczas walki będzie miał szansę na resp dodatkowych 2/3 kolegów

Pająki będą spowalniać gracza siecią

Drop

Oczywiście z rud, nigdy z kamienia

Lecz został on poważnie zmodyfikowany

Kiedyś podczas kopania była 100% szansa że z rudy coś wypadnie, teraz została ona zmiejszona

podczas kopania węgla może nam nic nie wypaść co tyczy innych rud

Kopanie surowców będzie możliwe tylko rud

każdy inny blok będzie pod ochroną i nie można będzie go niszczyć

Gracz po wykopaniu i sprzedaniu rud będzie mógł zakupić inne surwoce

jak piasek drewno czy inne bloki

Jeżeli masz pomysł który mógłby zaistnieć pisz pod

tematem, na 100% odpowiem

GXKvihi.png

Opublikowano

Ciekawy pomysł na serwer.

Osobiście zagrałbym na takim serwerze. Bo w dzisiejszych czasach mało takich serwerów. Ale też sam pomysł to nie wszystko, liczy się też wykonanie. Jeżeli wykonanie bd takie samo jak w prezentacji Twojego pomysłu chętnie zagram i zostanę na dłużej choć nie gram w Minecraft na takim serwerze chętnie bym zagrał. Co do pomysłu, robię podobny serwer tylko mój nie będzie dosłownie rpg ;) sv+frakcje+domieszka rpg ;) pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Osobiście zagrałbym na takim serwerze. Bo w dzisiejszych czasach mało takich serwerów. Ale też sam pomysł to nie wszystko, liczy się też wykonanie. Jeżeli wykonanie bd takie samo jak w prezentacji Twojego pomysłu chętnie zagram i zostanę na dłużej choć nie gram w Minecraft na takim serwerze chętnie bym zagrał. Co do pomysłu, robię podobny serwer tylko mój nie będzie dosłownie rpg ;) sv+frakcje+domieszka rpg ;) pozdrawiam

Większość już jest, miasta tworzą się na pęczki

stworzyłem już także 5 miejsc z gildii złodziei

Dodatkowo powstały już 3 miejsca gdzie niezależnie od rangi czy grupy gracz będzie atakowany (wioski zbójów)

Stworzone zostały już 2 dungeony

Mam nadzieję że znajdą się osoby które dorosły do innej gry niż EasyHc czy innych trybów łatwych jak oddychanie

GXKvihi.png

Opublikowano

Ja bym osobiście pograł. Nawet teraz! Dawaj ip. Tak serio to miałem podobny pomysł na serwer lecz wszystko szlag trafił ponieważ nie miałem budowniczych :) Czekam!

ggg.gif

Opublikowano

Ja bym osobiście pograł. Nawet teraz! Dawaj ip. Tak serio to miałem podobny pomysł na serwer lecz wszystko szlag trafił ponieważ nie miałem budowniczych :) Czekam!

Mapa to najmniejszy problem, jak będę miał czas udostępnię ją na dynmapie i będzie wgląd na pracę

GXKvihi.png

Opublikowano

Mapa to najmniejszy problem, jak będę miał czas udostępnię ją na dynmapie i będzie wgląd na pracę

Zrób już teraz beta testy!

ggg.gif

Opublikowano

Nic nie jest dodane

10.03 dopiero skończę mapę robić (chcę do wypłaty robić mapę tylko) żeby była idealna, mimo że mam już ponad 10 miast i prawie 100 domów porozrzucanych na mapie (tych dla gracza) to chcę jeszcze zrobić drugie tyle, ostatnio zacząłem dodawać ruiny zamków wież jako skupiska mocniejszych mobów

Dodatkowo dla fanów mam prezent

post-1548443-0-57729200-1486846815_thumb.gif

Miasto Khorinis z Gothic 1 stało się częścią mapy

Dodam że w mieście jest gildia złodziei do której możemy dołączyć co da nam prawo do tworzenia wytrychów i okradania graczy

GXKvihi.png

Opublikowano

Tylko ta premisja złodziej jest głupia, jak ją będzie można pozyskać? Ktoś sobie wyłączy tryb PvP lub jak jesteś offline będzie sobie wszędzie grzebał i tyle z gry, bo ktoś Ci skrzynie przeczyścił, a jak to będzie za pieniądze to cała Twoja koncepcja się sypie.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Tylko ta premisja złodziej jest głupia, jak ją będzie można pozyskać? Ktoś sobie wyłączy tryb PvP lub jak jesteś offline będzie sobie wszędzie grzebał i tyle z gry, bo ktoś Ci skrzynie przeczyścił, a jak to będzie za pieniądze to cała Twoja koncepcja się sypie.

Doczytaj proszę prezentacje

Permisja do tworzenia PRZEDMIOTU, nie powiedziałem że 100% skrzyń będą pełne, będą puste skrzynki i jakieś z itemkami, dziennie będę coś tam ręcznie uzupełniał

Przedmiot do okradania skrzyń nie będzie tani, postaram się o to aby nie były to patyki aby nie było okradania co sekundę tylko przemyślane

Tak samo z okradaniem graczy, będzie potrzeba odpowiedniego itemu który jak wyżej po użyciu pęka i znika, ich stworzenie będzie kosztowne, postaram się aby surowce na niego były dostępne u Bossów i w dungeonach

Mam nadzieję że taka odpowiedź Cię zadowala i rozwiewa twoje wątpliwości

GXKvihi.png

Opublikowano

Większość już jest, miasta tworzą się na pęczki

stworzyłem już także 5 miejsc z gildii złodziei

Dodatkowo powstały już 3 miejsca gdzie niezależnie od rangi czy grupy gracz będzie atakowany (wioski zbójów)

Stworzone zostały już 2 dungeony

Mam nadzieję że znajdą się osoby które dorosły do innej gry niż EasyHc czy innych trybów łatwych jak oddychanie

Raczej są tacy gracze, tylko większość nie gra z powodu ehc... Mogę zaoferowAć pomoc w pluginach. W pluginach siedzę długo już Więc jeśli chcesz pomoc pisz albo dodaj na skype i napisz

Opublikowano

Hmm, zagrałbym na takim serwerze. Ponieważ takich serwerów jest mało, a jeżeli są to beznadziejne. - zobaczymy jak ten :D

Jednakże jak będziesz potrzebował jakiejś pomocy z pluginami bądź z konfiguracją pisz:

telegram: @AlexsanderARG

gg: 54946278

Opublikowano

Postaram się aby wyszedł najlepiej jak to możliwe, to co wyżej jest napisane znajdzie się na serwerze w 90%

Przydałaby mi się pomoc w pomysłach, ewentualnie jak ktoś wyżej skrytykował pomysł okradania, kogoś kto dopatrzy się możliwych błędów albo czegoś co przeoczyłem

Dodatkowo dotworzę kopalnie aby jak w Gothic czy innych RPG można kopać było tylko w wybranych miejscach i tylko wybrane bloki

na mapie jest już stworzonych kilka kopalń do tego celu

GXKvihi.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngDeadlyo

Coraz bardziej mnie przekonujesz :D To co piszesz, jest epickie. Lecz serwer nie jest tworzony z samego opisu - więc czekam!

Co do złodzieja - to chyba będzie to mała szansa na znalezienie, prawda?

@Szymon2727

Jak napisał kolega "prywatne cuboidy się nie liczą" - czyli nie musisz się martwić jeżeli będziesz miał swoją 'działkę' :)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngDeadlyo

Coraz bardziej mnie przekonujesz :D To co piszesz, jest epickie. Lecz serwer nie jest tworzony z samego opisu - więc czekam!

Co do złodzieja - to chyba będzie to mała szansa na znalezienie, prawda?

@Szymon2727

Jak napisał kolega "prywatne cuboidy się nie liczą" - czyli nie musisz się martwić jeżeli będziesz miał swoją 'działkę' :)

I o to chodzi :D

Jeżeli chodzi Ci o gildię to tak, dodatkowo będzie to gildia wrogo nastawiona do czasu aż gracz nie będzie miał permisji (nie będzie należał do gildii)

poza tym odszukanie wejścia a potem przejście labiryntu to nie małe wyzwanie

Tak, prywatne domki nie będą podatne na kradzieże

GXKvihi.png

Opublikowano

Fajnie się zapowiada mam nadzieję że dojdzie do startu

Tak dojdzie do startu, tworzę mapę właśnie

Uzupełniam braki, dodaję kopalnie, chowam dungeony aby były trudne do odszukania

Kolejny kawałek mapy dla chętnych, Villa w pobliżu miasta z widokiem na ogromne góry

Cena Villi będzie wahać się między 500 000 a 1 000 000$

7fbc28e13f30.gif

GXKvihi.png

Opublikowano

Chyba już widziałem tą mapę na planetminecraft czy się może mylę? 

Ale tak to sam pomysł na serwer rpg jak najbardziej za  :)

Opublikowano

Tak, mapa jest dostępna w necie, lecz CZYSTA bez budynków, stworzył Ją ktoś dla serwerów RPG

Takich map w internecie jest setka, są one generowane w WorldPainterze bądź innych programach a serwery potem owe mapy modyfikują

GXKvihi.png

Opublikowano

Co nowego na serwerze

* Dodano statystyki w których zawarte zostały najważniejsze informacje takie jak

Czy dany Gracz ma prawo do kopania danego surowca (przypominam że aby kopać rudy należy najpierw zdobyć prawo do jej wydobywania)

Do jakiej, bądź jakich Gildii należy Gracz

Poziom oraz Pkt Xp Gracza

* Dodano Gildię złodziei pod 2 kolejne miasta, ich wejścia zostały starannie ukryte a dołączenie do Gildii będzie trudne w wykonaniu

* Dodano kryjówkę Gildii Piratów, dołączenie do Piratów pozwoli nam na handlowanie z nimi, Piraci mają niższe ceny broni oraz jedzenia

* Gildia Paladynów, będzie mieściła się głównie w 1 mieście, Gildia oferować będzie o połowę tańszą naprawę przedmiotów, lepsze zbroje oraz bronie niż u lokalnych handlarzy

Przynależność do Gildii jednej Gildii automatycznie anuluje możliwość dołączenia do pozostałych, gracz dołączając do jednej nie będzie mógł już zmienić zdania

* Poprawiono drobne usterki

post-1548443-0-99529500-1487895864_thumb

GXKvihi.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...