Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ulepszanie komputera

weCzarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wieczór.

Mam takiego grzmota na chacie;

AMD Phenom II x2 550 3.7GHz

3 GB RAM DDR2 (serce boli)

Asus R7 240

zasilacz jakijś z czarnej listy 500w modecom feel 500w chyba

Opłaca się inwestować, znaczy wymieniając co miesiąc jeden z podzespołów

takie cuś;

1. obudowa

2.plyta glowna+ram

3.procek

4.zasilacz

5.karta graficzna

nie wiem czy to ma sens, czy wywalić go na złom?

i jak bardzo mój pomysł jego rekonstrukcji jest zj*bany?

117-AwardImgMaster-1475160600.png

Opublikowano

Ogolnie to jest szrot. Najlepiej by kupic nowszy uzupelnij wzor z faq do kompa i czy moga byc uzywane.

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

No nawet by więcej wyszło jak chce ci się bawić i czekać.,

250zł to taki max by był

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

8 lat temu byly r7 240? Autorze, napisz budzet, da sie cos tu na luzie wymienic, zeby nabral nowego zycia, napisz tez do jakich gierek ma byc oczywiscie. i malpkuj (@Oski0202)

Moze masz malo ramu, ale generalnie to mysle pierw wsadzic jakas grafike (po wczesniejszej zmianie zasilacza), to da duzo fpsow w kazdej grze, potem zmienic cala platforme, o ile bedziesz musial, ale o tym napisze jak odpowiesz. (jak mozesz to podaj tez model plyty glownej) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@Oski0202

R7 240 jest z 2015. Kupiłem ją kiedyś za jakąś promocyjną cenę, bo stara w tym złomie spaliła się.

Mam ogólnie plan zmiany tego komputera, miło by było gdybym mógł się z tobą skontaktować na pw

Nie oceniam swojego budżetu jakoś szczególnie wysoko.

Pod koniec miesiąca mam jakiejś 150-200zł.

Więc wszystko się kumuluje.

A no i tak, obudowa do wymiany. Obsiurpana i zniszczona ma maxa. Zastanawiam się nad jakimś tańszym Silentium PC za 100-150zł na pierwszy miesiąc

Opublikowano

Jesli chcesz to robic przyzwoicie, z nowych czesci, antec vp500 (wtedy moglbys mocno bawic sie w OC na obecnym sprzecie bez obaw), jego koszt to 170zl max, obudowa to np SPC RG3 za 150zl, bez szalu niby ale ma wszystko czego potrzeba na dobra sprawe. Platforma (procesor+mobo i ewentualnie ram) to juz wyzsza cena, nie wiem czy chcesz isc w nowki, tak czy siak pierwsze po zasilacz i ewentualnie jak chcesz (to Twoja decyzja) obudowie to pierw karte, za 450-500zl GTX 770 2gb i pograsz juz w duzo gierek w fajnej jakosci, a karta potem rozwinie skrzydla na nowej platformie (wiedzmin na wysokich zadnym problemem!, nawet na uber de facto idzie zagrac w full hd). 

Szybszy kontakt? Telegram!

Opublikowano

@ Oski0202 

Spokojnie mój budżet się sumuje, dwa miesiące = 400zł

Więc jeśli wszystko pójdzie ok, to raczej do wakacji uda mi się zakupić części i je zamontować.

Twój pomysł jest nieźły, ale sedno czyli płyta główna. Przecież z czego wiem, nie wszystkie płyty głowne obsługują dany procesor, i kartę graficzną.

Więc wygląda to tak;

Antec VP500

8GB Ram DDR3

Płyta główna? (x)

Karta graficzna (raczej coś z wyższej półki, do 600zł)

Procesor? (x)

Obudowa  SPC RG3 

Dysk twardy z starego pc, 512gb + dołoże 1tb

Co z resztą?

Opublikowano

Jakiej wydajności oczekujesz?

Ogólnie, LGA 1155 jest wciąż dobrym wyborem, może to nie jest to zbyt nowa platforma, ale wciąż daje radę. Sam mam i3 3220, sprzedaję teraz na rzecz i5, ale w nowe gry ciągle bez problemu gram.

Opublikowano

@CiasteczkoMen

Jeśli chodzi o wydajność, to jak najlepsza oczywiście :D

Ale tak szcerze, zależy mi na tych 60klatkach zawsze na niskich ustawienach w nowszych grach (Tom Clancy’s The Division, Assassin's Creed Syndicate)

Jeśli chodzi o całkowity budżet, to wyniesie on napewno powyżej 1500zł (szacunkowo 1800-2100) + pieniądze ze sprzedaży starych podzespołów

Co powiecie o tym?

YsOPBqK.png

Karta graficzna AMD R9 270x

Opublikowano

Ten zestaw z obrazka jest nieaktualny, nie warto tego brac, co do tej plyty, to pisalem ze cala platforme, nie sam procesor. Czyli w koncu czego (infa) jeszcze potrzebujesz? 

Opublikowano

da rade tzn? taka i5 4460 jest wydajniejsza (choc troszku starsza), ale duzo drozsza, kiedys tego pentiuma zmienisz na jakis nowszy procesor klasy i5 

Opublikowano

@Oski0202

Okej wszystko fajnie, ale.. no właśnie pełna modernizacja.

Od jakich części zaczynać, aby stopniowo zmieniać podzespoły pcta?

Na początku oczywiście obudowa i zasilacz to jasne.

No ale właśnie, dalej?

Jak zmienie płytę główną, to będę musiał zmienić ram, bo logicznie ddr2 to nie ddr3

i teraz takie pytanie.

Czy stary procesor i karta graficzna będą jeszcze komplatybilne z tą płytą główną? (płyta główna to Gigabyte GA-MA74GM-S2H Rev.2)

#edit procek oczywiście nie, bo nawet w info pisze, że nie jest kompatybilny z amd'phenomami

Opublikowano

Jesli chcesz to robic przyzwoicie, z nowych czesci, antec vp500 (wtedy moglbys mocno bawic sie w OC na obecnym sprzecie bez obaw), jego koszt to 170zl max, obudowa to np SPC RG3 za 150zl, bez szalu niby ale ma wszystko czego potrzeba na dobra sprawe. Platforma (procesor+mobo i ewentualnie ram) to juz wyzsza cena, nie wiem czy chcesz isc w nowki, tak czy siak pierwsze po zasilacz i ewentualnie jak chcesz (to Twoja decyzja) obudowie to pierw karte, za 450-500zl GTX 770 2gb i pograsz juz w duzo gierek w fajnej jakosci, a karta potem rozwinie skrzydla na nowej platformie (wiedzmin na wysokich zadnym problemem!, nawet na uber de facto idzie zagrac w full hd). 

Szybszy kontakt? Telegram!

Tu napisalem od czego kupno zaczac wedle Twojej mysli. 

Opublikowano

Ja bym zaczął tak:

CASE->PSU->HDD/SSD->MOBO->RAM->CPU->GPU

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Ja bym zaczął tak:

Tak właśnie mam ustalone, tylko dysk idzie na samym końcu. Mam jeszcze 512gb, który początkowo posłuży mi za tymczasowy na pliki i windowsa 10. Później przejde na hdd 1tb + 128 gb ssd

Opublikowano

Ja bym zaczął tak:

tak na prawde case i hdd to pozniej, psu pierwsze, mobo, ram (zalezy jakis mobas), cpu na raz i tak trzeba, gpu bym tu pierwsze zmienil jednak 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...