Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Iiyama PROLITE XB2783HSU czy Philips 276E6ADSS ?

Dhryjsoon5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem jednego z poniższych 27-calowych monitorów:

http://www.philips.pl/c-p/276E6ADSS_00/monitor-lcd-z-technologia-kolorow-quantum-dot

https://iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-xb2783hsu/

Chciałbym wybrać możliwie najlepszą opcje do 1000zł, która sprawdziłaby się dobrze w oglądaniu filmów (czasami w obróbce), oraz grach PC jak i na konsoli   :)

Zależy mi więc na dobrym odwzorowaniu kolorów, jakości wyświetlanego obrazu, na końcu biorę pod uwagę komfort grania, gdyż nie robię tego profesjonalnie. (wiem ze FHD przy 27" może być dla większości kiepskim pomysłem, aczkolwiek mi to w zupełności wystarczy)

O ile na temat IIYAMY jest dużo opinii w internecie, to PHILLIPS jako młody monitor takowych ma niewiele. Czy moglibyście mi doradzić która opcja byłaby lepsza i dlaczego ? Lub jeśli macie inną propozycje w tej cenie chętnie ją rozważę  ;)

Liczę na Waszą pomoc :yay:

Opublikowano

Nie pytaj tyko sam sobei oglądnij na żywo, inaczej kupisz gniota dla swoich oczu. Każdy ma indywidualne wrażenia wzrokowe przy ocenie obrazu z monitora. 

Osobiście wybrał bym IIYAMA , tak praktycznie zawsze preferuję LG z matrycami TN 120/144 Hz i mniejsze. Za duże rozmiary monitora męczą i np LG 24GM77-B  z matrycą  TN144 Hz  był by dobrą propozycją. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

LG 24GM77-B  z matrycą  TN144 Hz  był by dobrą propozycją. 

Matryce TN odpadają, większa częstotliwość niż 60/75 raczej też mnie nie interesuje. Mówisz, że wybrałbyś IIYAMA, ale dlaczego ? w czym jes lepszy od PHILLIPS'a ?

Opublikowano

Nie wiem, nie chce mi sie sprawdzać różnic.

IPS to powoli najtańsza technologia na rynku stosowana głównie w tanich i  z wolnym odświeżaniem monitorów,  z tego względu nie wybrał bym takich monitorów. IIyama tylko ze względu na lepszą budowę i dostosowanie do użytkownika. 

Zwykle porównuje sie wodotryski użyte do "polepszenia" jakości obrazu czy koloru  w najnowszych IPS do standardowej matrycy TN  zapominając że nie ma już od kilku lat w produkcji takich matryc a nowe są jakościowo lepsze od IPS zwłaszcza w sprzęcie dla gracza, a jeszcze lepsze we współpracy z konsolami gier.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...