Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie komputera 3000-3500zł

Atai

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przychodzę z prośbą o złożenie komputera.

Miałby być to komputer do gier. Myszki, klawiatury, monitora i innych akcesoriów nie liczymy, jedynie dorzucić windowsa 10. Czas zakupu to raczej 1-2 tygodnie. 

Opublikowano

Wypełnij:

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Czy części mogą być używane?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? - 3000-3500zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - 1-2tyg

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? -

1680x1050

Gtx 660 2gb

I5 3350P

Do czego ma służyć komputer? - Gier

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - Tak

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - Nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? W miarę cicha praca, grzejnik również mam w pokoju wiec dodatkowy mi nie potrzebny

Czy części mogą być używane? -Nie

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? - 3000-3500zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - 1-2tyg

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? -

1680x1050

Gtx 660 2gb

I5 3350P

Do czego ma służyć komputer? - Gier

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - Tak

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - Nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? W miarę cicha praca, grzejnik również mam w pokoju wiec dodatkowy mi nie potrzebny

Czy części mogą być używane? -Nie

Masz może dysk na SATA? Wystarczy ci on?

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Sęk w tym, że komputera nie mam pod ręką i nie jestem w stanie sprawdzić jego wnętrzności jednakże jego pojemność którą było 500gb mnie nie satysfakcjonowała.

Dysk zaczynał już również szwankować także rozważałbym raczej zakup nowego.

Opublikowano

komputer

według mnie najsensowniejsza opcja. cicha evga 1070, która nie odstaje dużo od MSI, która jest droższa o 200 czy 300 złotych, w swojej cenie chyba najlepsza karta. zasilacz od Polskiej firmy, który ma certyfikat 80 plus gold, więc ogólnie zasilacz jest dobry. nie dodałem procesora, bo według mnie lepiej trzymać tę i5 z 1070, a po prostu za jakiś czas zmienić, bo ona still nie jest słabym wyborem. 

fakt, pomieszało mi się strasznie. lepiej nie brać tego pod uwagę. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

komputer

według mnie najsensowniejsza opcja. cicha evga 1070, która nie odstaje dużo od MSI, która jest droższa o 200 czy 300 złotych, w swojej cenie chyba najlepsza karta. zasilacz od Polskiej firmy, który ma certyfikat 80 plus gold, więc ogólnie zasilacz jest dobry. nie dodałem procesora, bo według mnie lepiej trzymać tę i5 z 1070, a po prostu za jakiś czas zmienić, bo ona still nie jest słabym wyborem. 

Tylko, że autor nie podał ANI płyty głównej, ANI RAM'u. Nie możesz być w 100% pewien, że dalej posiada te 2 rzeczy. Zresztą - mogą one szwankować. Zestaw od siebie zaraz podam.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Komputer nie ukrywam miał już swoje lata. Dysk zaczynał szwankować, procesor ogólnie wzięli diabli, płytę również.

Opublikowano
https://www.morele.net/inventory/info/2fUYbZ/

Tutaj zestaw ode mnie. i5-7500 + GTX 1060 6GB to duet, który zapewni w każdej grze bardzo wysoką wydajność. Tak naprawdę to każda gra na najwyższych - w to celuje ten zestaw.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Głównie to w większości gości u mnie tylko counter strike global offensive, metin oraz sporadycznie league of legends ... Ale może to dla tego, że sprzęt dusił się przy większości (wszystkich) nowszych fajniejszych produkcji.

W Twoim koszyku nie znalazłem również systemu, ale środki jakoś na pewno się znajdą.

@miszkurkam

Dałoby kosztem komponentów zmieścić tam jakoś windowsa?

Opublikowano

Nie jestem najlepszy w te klocki ale się wypowiem oraz zapytam. Jaki RAM miałeś w tamtym komputerze ? Czy jeśli będzie on pasował nie lepiej odłożyć nowy RAM na razie na bok za cenę Windowsa ? Oczywiście może właśnie napisałem jakąś głupotę ponieważ komputer dość stary jak pisałeś więc RAM jest pewnie DDR3 a nie DDR4 ale pewny być nie mogę ponieważ mam informację ,że komputer jest stary ale nic nie ma o RAM`ie :), Tak jak pisałem jestem zielony w te klocki więc jeśli właśnie palnąłem jakąś głupotę wybaczcie :).

Opublikowano
https://www.morele.net/inventory/info/oSowvw/

Procesor został zmieniony na i5-6400, który jest tańszy, ale ma mniejsze taktowanie.

Grafika to teraz RX 480 8GB od MSI - najlepszy model RX'a. W sumie to wydajność niewiele gorsza niż GTX 1060 6GB

Obudowa to Regnum RG2 - też dwukomorowa, ale nie ma niektórych rzeczy typu kontroler obrotów czy możliwość montażu wentylów na górze.

Zasilacz to Vero M1 - ma odłączane kable, certyfikat 80 Plus. Ogólnie to też bardzo dobra konstrukcja.

Płytę zmieniłem na bardziej budżetową - H110M PRO-D. Mniej złączy względem poprzedniej.

To tyle.

Nie jestem najlepszy w te klocki ale się wypowiem oraz zapytam. Jaki RAM miałeś w tamtym komputerze ? Czy jeśli będzie on pasował nie lepiej odłożyć nowy RAM na razie na bok za cenę Windowsa ? Oczywiście może właśnie napisałem jakąś głupotę ponieważ komputer dość stary jak pisałeś więc RAM jest pewnie DDR3 a nie DDR4 ale pewny być nie mogę ponieważ mam informację ,że komputer jest stary ale nic nie ma o RAM`ie :), Tak jak pisałem jestem zielony w te klocki więc jeśli właśnie palnąłem jakąś głupotę wybaczcie :).

Musi być wtedy odpowiednia płyta. W sumie to nie jest to zły pomysł. Autorze, masz RAM ze starego kompa?

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Dałbyś radę dołożyć 100zł?

Tutaj masz zestaw ode mnie za 3587zł

https://www.morele.net/inventory/info/PGyn9E/

i5-7400(Najnowsza generacja, niedawo wyszła. 4 rdzenie, 4wątki z taktowaniem 3GHz) , GTX 1060 6GB(karta jak karta. Bardzo dobra, wszystko uciągnię. Jeżeli możesz dołożyć jeszcze ~15zł to możesz ją zamienić na wersje JetStream, która ma lekko lepsze chłodzenie), Obudowa RG2(Ma ona piwnicę, więc nie widać zasilacza oraz dysków, a same kable można łatwo schować. Ma filtry pod zasilaczem oraz na froncie), 8GB ram(typowe ramy DDR4 od GOODRAM), dysk WD Blue 1TB(taka pojemność spokojnie powinna ci starczyć, jeżeli jakoś żyłeś na tych 500GB) i do tego system Windows 10 HOME x64, jak chciałeś.

Na tym zestawie spokojnie zagrasz we wszystkie gry, na fullhd. Tym bardziej w takie gry jak Metin, CSGO czy LoL. Możesz grać również grać w sobie w Wiedźminy, Far Cry i inne nowe gry.

Opublikowano

Dałbyś radę dołożyć 100zł?

Tutaj masz zestaw ode mnie za 3587zł

https://www.morele.net/inventory/info/PGyn9E/

i5-7400(Najnowsza generacja, niedawo wyszła. 4 rdzenie, 4wątki z taktowaniem 3GHz) , GTX 1060 6GB(karta jak karta. Bardzo dobra, wszystko uciągnię. Jeżeli możesz dołożyć jeszcze ~15zł to możesz ją zamienić na wersje JetStream, która ma lekko lepsze chłodzenie), Obudowa RG2(Ma ona piwnicę, więc nie widać zasilacza oraz dysków, a same kable można łatwo schować. Ma filtry pod zasilaczem oraz na froncie), 8GB ram(typowe ramy DDR4 od GOODRAM), dysk WD Blue 1TB(taka pojemność spokojnie powinna ci starczyć, jeżeli jakoś żyłeś na tych 500GB) i do tego system Windows 10 HOME x64, jak chciałeś.

Na tym zestawie spokojnie zagrasz we wszystkie gry, na fullhd. Tym bardziej w takie gry jak Metin, CSGO czy LoL. Możesz grać również grać w sobie w Wiedźminy, Far Cry i inne nowe gry.

Co go oszukujesz nie pogra w żadną z tych gier bo nie wlaczy pc.

W zestawie brakuje aktualizacji biosu do tego ten hdd mozna wymienic na p300 od toshiby sa testy ze jest troche wydajniejszy od wd, ale za to 26 zl tanszy, a to mozna dac na dodanie aktualizacji biosu

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Ostatecznie zdecydowałem się na zestawik od @miszkurkam
Przy csie spełnia swoją funkcję czyli płynna gra bez żadnych ścinek. 
@Velociraptorus Wiem wiem, to nie pierwszy zestaw który brałem z morele, ale zawsze komuś kto będzie czytał ten temat może pomóc :)

Było trochę zabawy z windowsem oraz sterownikami, gdyż cd roomu nie było, ale na szczęście pendrive zawsze przydatny :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...