Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki fps w GTA V

Dizzy12345

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem ze mam spadki fps i taki lag jest na 2-3sek a tutaj moj komputer 

Procesor intel i5-4690k 3.50GHz 3.50GHz 
RAM: 8GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce GTX 970 o taka https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-970-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-dp-ne5x970014g2f-649144/

moze mi ktoś pomoc 

graphic.png

Opublikowano

Gra oryginalna? Dzieje się tak w innych grach? Od kiedy tak się dzieje?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Posiadasz SSD i na nim GTA V ? Zapewne nie, więc najprawdopodobniej winą jest 8GB RAM - dla GTA to dzisiaj za mało, tym bardziej przy bardzo wysokich/ultra detalach.

Przegrzewanie podzespołów jest raczej mało prawdopodobne ale screen z temperaturami możesz też tutaj wstawić.

Opublikowano

Gra oryginalna? Dzieje się tak w innych grach? Od kiedy tak się dzieje?

ta oryginalna

Posiadasz SSD i na nim GTA V ? Zapewne nie, więc najprawdopodobniej winą jest 8GB RAM - dla GTA to dzisiaj za mało, tym bardziej przy bardzo wysokich/ultra detalach.

Przegrzewanie podzespołów jest raczej mało prawdopodobne ale screen z temperaturami możesz też tutaj wstawić.

mam ustawione na srednich a co do temperatur to na Karcie 65 nie raz 70  procek 62-65

graphic.png

Opublikowano

Czyli to nie wina temperatur. 

Jeżeli wyłączysz plik stronicowania na dysku ścinki powinny zniknąć lecz ryzykujesz też wysypanie się gry po jakimś czasie gdy RAM się zapełni. 

Gdy RAM jest na wyczerpaniu(od ~85%) dysk zaczyna wykorzystywać ten plik jako dodatkową pamięć RAM przez co jest przeciążony i dochodzi do szarpania gry jak i w sumie całego systemu.

Opublikowano

Czyli to nie wina temperatur. 

Jeżeli wyłączysz plik stronicowania na dysku ścinki powinny zniknąć lecz ryzykujesz też wysypanie się gry po jakimś czasie gdy RAM się zapełni. 

Gdy RAM jest na wyczerpaniu(od ~85%) dysk zaczyna wykorzystywać ten plik jako dodatkową pamięć RAM przez co jest przeciążony i dochodzi do szarpania gry jak i w sumie całego systemu.

to co mam zrobić aby nic sie nie stało 

graphic.png

Opublikowano

to co mam zrobić aby nic sie nie stało 

Dokupić pamieć RAM

Nie no, spróbuj na początku wyłączyć plik stronicowania https://scr.hu/PaDNPV 

WYŁĄCZ WSZYSTKIE ZBĘDNE programy i zobacz jak będzie latało Tobie GTA, nawet na wyższych ustawieniach.

Opublikowano

@ miszkurkam 

Więc jest różnica wydajności pomiędzy piracką wersją gry, a oryginalną?

@ Dizzy12345 

Ja zazwyczaj mam ten problem kiedy plan zasilania jest ustawiony na oszczędzanie energii, najlepiej ustaw wysoka wydajność

117-AwardImgMaster-1475160600.png

Opublikowano

@ miszkurkam 

@ Dizzy12345 

Ja zazwyczaj mam ten problem kiedy plan zasilania jest ustawiony na oszczędzanie energii, najlepiej ustaw wysoka wydajność

Jest, bo wersja spiracona nie zawiera często najnowszych update'ów.

Takie coś sprawdza się w przypadku laptopa. Na kompach ma to już dosyć niewielkie znaczenie.

Autorze, spróbuj tego co powiedział @pb14 . Jak go wyłączyć:

W Panelu Sterowania uruchamiamy System i w zakładce Zaawansowane w sekcji Wydajność wciskamy przycisk Ustawienia. Później wybieramy kolejno Zaawansowane, Pamięć wirtualna, Zmień. Zaznaczasz dysk na którym jest plik i na dole zaznaczasz tyk "Bez pliku stronicowania". Klikasz Ustaw -> OK -> Zastosuj. Pojawi się notka o konieczności zresetowania systemu - zezwól na to. 

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@ miszkurkam 

@ Dizzy12345 

Takie coś sprawdza się w przypadku laptopa. Na kompach ma to już dosyć niewielkie znaczenie.

W Panelu Sterowania uruchamiamy System i w zakładce Zaawansowane w sekcji Wydajność wciskamy przycisk Ustawienia. Później wybieramy kolejno Zaawansowane, Pamięć wirtualna, Zmień. Zaznaczasz dysk na którym jest plik i na dole zaznaczasz tyk "Bez pliku stronicowania". Klikasz Ustaw -> OK -> Zastosuj. Pojawi się notka o konieczności zresetowania systemu - zezwól na to. 

tlyko który dysk C czy D bo na dysku D mam to zaznaczone 

graphic.png

Opublikowano

@ miszkurkam 

@ Dizzy12345 

tlyko który dysk C czy D bo na dysku D mam to zaznaczone 

Daj SS jak to wygląda.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Dla dysku C tam gdzie jest kontrolowane przez system wyłącz plik stronicowania tak jak jest to przy D

jak dałem na dysk C to takie cos wyskoczyło http://screenshot.sh/m1TUi2A5o7M4f

graphic.png

Opublikowano

Aby wyłączyć musisz zatwierdzić to klikając "Tak".

Podczas zwykłego użytkowania kompa może to jedynie polepszyć działanie systemu. Najwyżej przy zapełnieniu RAMu scrashuje GTA ( zapewne coś około 1.5-2.5h grania tylko POWYŁĄCZAJ wszystkie zbędne na czas testowania programy)

Potem przetestuj GTA czy nadal występują przycięcia, a jak będziesz chciał przywrócić ten plik po prostu zaznaczysz z powrotem opcję "Kontrolowane przez system"

Opublikowano

Mam ten sam procesor, ram 8gb i kartę R9 380 4gb i też mam spore spadki FPS, kiedyś tak nie miałem.(GTA orginalne)

Obciążenie procesora sięga 90-100%, ram tak samo. Gdy wyłączyłem plik stronnicowania od razu crashowało GTA, z powodem braku pamięci.

Czy tylko RAM'y mogą być przyczyną takich spadków?

Opublikowano

Mam ten sam procesor, ram 8gb i kartę R9 380 4gb i też mam spore spadki FPS, kiedyś tak nie miałem.(GTA orginalne)

Obciążenie procesora sięga 90-100%, ram tak samo. Gdy wyłączyłem plik stronnicowania od razu crashowało GTA, z powodem braku pamięci.

Czy tylko RAM'y mogą być przyczyną takich spadków?

tak samo mam po zmianie jak dałem to plik stronnicowania 

graphic.png

Opublikowano

Miałem ten problem za czasów jak jeszcze posiadałem 8GB RAM, zauważyłem odciążenie dysku przez zapełnioną pamięć RAM, więc wyłączenie pliku stronicowania mi pomogło ale z czasem denerwowało mnie to, że nie mogłem odpalić nawet przeglądarki z 2/3 kartami, bo potrafił się cały system zawieszać, więc dokupiłem sobie kolejne 8 i nie mam teraz żadnych problemów z płynnością nawet w bardziej pamięciożernych miejscach oraz z włączonymi do tego innymi programami jak Discord, shawdowplay, Chrome

Jeżeli sprzęt jest na przyzwoitym poziomie ale jest <=8GB RAM to wina leży po stronie dysku.

/ zmniejsz ilość i zróżnicowanie ludności w opcjach.

// Zgaduję, że ścinki masz podczas latania i szybszej jazdy samochodem.

Opublikowano

Jutro dokupię 8gb i zobaczymy, bo i tak miałem taki zamiar.

jak tego napisz czy działa 

graphic.png

Opublikowano

Dokupiłem dziś te 8gb, czyli mam już 16.

Zużycie sięga maksymalnie 40%, lecz procesor nadal jest 95-100% i są te zerwania. Może nie tak często jak były ale nadal są.

Sprawdzałem z FPS'ami i u mnie gdy ustawiam najmniejsze ustawienia (wszystko praktycznie na średnie detale) to są spadki z 120 do 60 FPS i wtedy następuje przycięcie.

Co może być dalej przyczyną? Procesor?

Opublikowano

Dokupiłem dziś te 8gb, czyli mam już 16.

Zużycie sięga maksymalnie 40%, lecz procesor nadal jest 95-100% i są te zerwania. Może nie tak często jak były ale nadal są.

Sprawdzałem z FPS'ami i u mnie gdy ustawiam najmniejsze ustawienia (wszystko praktycznie na średnie detale) to są spadki z 120 do 60 FPS i wtedy następuje przycięcie.

Co może być dalej przyczyną? Procesor?

Procesor nie nadaje się do tej karty. Ogólnie to 2 wątki/2 rdzenie to słabe rozwiązanie do gier, bo większość zużywa minimum 4 wątki.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Mój procesor ma 4 rdzenie i 4 wątki, nie po dwa.

/Ja mam ten: https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690k-3-5ghz-6mb-box-bx80646i54690k-647918/

Sorry, powaliło mi się z innym tematem :-V

Hmm... Próbowałeś przeinstalować system?

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Właśnie dziwnym sposobem ale wszystko naprawione.

Wyłączyłem niepotrzebne procesy w systemie, po czym wszedłem do GTA i przywróciłem ustawienia domyślne.

Teraz na Wysokich/B.Wysokich jest 54-60 FPS i 0 ścinek.

Zużycie procesora waha się od 60-70%

Zużycie ram 35-40%

Spróbuj może też to zrobić a pomoże ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...