Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Łączenie partycji SSD

Olsenowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy łączenie partycji na dysku SSD różni się czymś od łączenia na dysku HDD? Ponieważ zakupiłem laptopa z dyskiem SSD i ma utworzoną partycję 20gb ze sterownikami i chciałbym ją włączyć do większej (100gb), robiłem to kiedyś na komputerze z dyskiem ssd i chciałbym wiedzieć czy mogę to zrobić tym samym programem którym robiłem to na pc ;)

Opublikowano

Nie różni się niczym ;) . Jedyna znacząca różnica w partycjach na SSD to funkcja TRIM, ale Windows 7 i nowsze robią to tak, że ty nie musisz nawet wiedzieć, co to jest.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Tak. Nie zapomnij zrobić jakiegoś backupu, bo zawsze przy modyfikowaniu struktury dysku jest mała szansa na niepowodzenie z przyczyn losowych.

Non omnis moriar.

Opublikowano

okej, okej, to tylko sobie sterowniki zgram, bo reszta to tylko jakieś gierki i programy więc można ściągnąć. no nic, dzięki za pomoc :D

Opublikowano

Tylko  po co używać bezsensownej metody kiedy łatwiej poszerzyć miejsce na partycji z usuniętego dysku zamiast je łączyć ?

Dynamiczne partycje w pewnych sytuacjach nie mają sensu i traci się praktyczne bezpowrotnie wszystkie dane na obydwu partycjach połączonych w jedną. By potem cokolwiek zmienić w partycjach trzeba USUNĄĆ całkowicie partycję dynamiczną , nie można jej modyfikować w żaden inny sposób. 

Przy okazji nie można zrobić to dla dysku rozruchowego.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Gdy miałem wole miejsce do dyspozycji to nie mogłem rozszerzyć woluminu o dodatkowe miejsce z poziomu ustawień komputera. 

Opublikowano

Windosowy system obsługi partycji jest denny, od tego są programy do partycjonowania np gparted, eseus itp

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...