Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wymienić pierwsze?

kudgarsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem, w listopadzie 2015 roku w końcu uzbierałem pieniądze na komputer, jako że jestem niepełnoletni, poprosiłem Ojca o kupno. Powiedziałem mu że chce ten, pokazując mu stronę morele zestawu za 1,5k, ktory wydawał się być w miare przyzwoity, po czym na fb wysłałem mu link do strony morele z tym zestawem aby mieć pewność. Pare dni później grając w cs'a na laptopku nagle przyjeżdża z komputerem, patrząc się na pudełko, dowiedziałem się że jest to jakiś szajs z allegro za 1.8k, który wydawał się lepszy mojemu Ojcowi bo "AMD 6 Core 3.5ghz" a jemu wydawało się że będzie mieć 6x 3,5 ghz i będzie super mega szybki. Przychodze z pytaniem, co wymienić w tym komputerze jako pierwsze? Od czego zacząć aby zauważyć największą zmianę w fps'ach? Zależy mi na nie jakoś super wygórowanym sprzęcie, chciałbym po prostu pograć w Rusta, być może H1Z1 na minimalnych itd. Budżet jak na nastolatka oczywiście ograniczony :D

Specyfikacje (jakby czegoś brakowało proszę powiedzcie czego i postaram się to uzupełnić) :
Płyta Główna : Gigabyte GA-78LMT-S2
Karta Graficzna : Nvidia GeForce GT 740
Procesor : AMD FX 6300
RAM : 8 GB
System : Windows 8.1
Nie rozumiem do końca co chodzi z kartami zintegrowanymi itp. ale pod modelem karty graficznej pisze mi tak : Integrated RAMDAC

Liczę na pomoc :D

Opublikowano

Jaki masz budzet? (generalnie po pierwsze zmien ojca :v

Jako, ze to gotowiec z allegro, to juz jestem pewny ze zasilacz do wymiany, do tego karta graficzna, na jakie? Ano zalezy od funduszy, bo "ograniczony" to zagadka. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Co do karty to moim zdaniem rx 460 jest nowy i w budżecie. Ale to zależy od zasilacza bo on może tej karty nie zasilić. w skrycie "BUM BUM!".

Opublikowano

niewiem moze radeon hd 4850, dobry tani, najlepiej bym mobo wymienił bo nawet usb 2.0 nie ma

HD4850? Weź daj spokój z tym dziadostwem. 

Nie ma USB 2.0? A te co są na płycie to co to jest? USB 1.1? Może 1.0?

Autorze, na początek sprawdź zasilacz. A nóż, widelec te Janusze z Allegro dały coś w miarę. Później się zobaczy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

niewiem moze radeon hd 4850, dobry tani, najlepiej bym mobo wymienił bo nawet usb 2.0 nie ma

HD4850? Weź daj spokój z tym dziadostwem. 

Nie ma USB 2.0? A te co są na płycie to co to jest? USB 1.1? Może 1.0?

Autorze, na początek sprawdź zasilacz. A nóż, widelec te Janusze z Allegro dały coś w miarę. Później się zobaczy.

ups przepraszam pomyliło mi sie z 3.0 :)

Opublikowano

Co do karty to moim zdaniem rx 460 jest nowy i w budżecie. Ale to zależy od zasilacza bo on może tej karty nie zasilić. w skrycie "BUM BUM!".

no chyba nie skoro trzeba dolozyc do tego zasilacz, poza tym gtx 1050 jest wydajniejszy w tej cenie

Autorze, z uzywek to np jakis CM z gwarancja 500W za stowe + GTX 770 2gb za 500zl (dzisiaj na allegro widzialem za 450zl nawet).

Z nowek z moreli no to 170zl antec vp 500 + GTX 1050 2gb za jakies 560zl. 

Opublikowano

Zasilacz sprawdzę w najbliższym czasie. Czy ten GTX da rade w grach takich jak h1z1 czy rust? Czy będzie trzeba do niego wymieniać mój procesor aby wydajność była jeszcze większa, czy da rade odpalić te gry razem z tym?

Edit : tak samo ten GTX 770, da radę w tych grach? I tak samo czy będe musiał wymieniać procesor aby uzyskać płynne 60+ fps'ow w tych grach na średnich ustawieniach?
Edit2 : I która z tych kart jest lepsza? ;_;

Opublikowano

Zasilacz sprawdzę w najbliższym czasie. Czy ten GTX da rade w grach takich jak h1z1 czy rust? Czy będzie trzeba do niego wymieniać mój procesor aby wydajność była jeszcze większa, czy da rade odpalić te gry razem z tym?

Edit : tak samo ten GTX 770, da radę w tych grach? I tak samo czy będe musiał wymieniać procesor aby uzyskać płynne 60+ fps'ow w tych grach na średnich ustawieniach?

GTX 770 to poziom GTX 960, a GTX 960 to poziom GTX 1050 TI.

Sam miałem FX-6300 z GTX 960 i chodziło to nawet ok. Myślę, że powinno dać radę do Rust'a czy H1Z1.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

GTX 770 to poziom GTX 960, a GTX 960 to poziom GTX 1050 TI.

Sam miałem FX-6300 z GTX 960 i chodziło to nawet ok. Myślę, że powinno dać radę do Rust'a czy H1Z1.

Eh, "nawet ok", "powinno dać radę", potrzebuje konkretów T.T

Anyways, i tak nic lepszego do ~500 zł raczej nie znajdę, także wybór jest oczywisty :D

Opublikowano

Po prostu pojdzie Ci kazda gra, ale nie oczekuj cudow, procesor to nie mocarz, karta tez nie potwor, ale takie polaczenie jest w miare ok, chociaz od tego fxa byle i3 4xxx jest o wiele wydajniejsza w grach. 

Opublikowano

Po prostu pojdzie Ci kazda gra, ale nie oczekuj cudow, procesor to nie mocarz, karta tez nie potwor, ale takie polaczenie jest w miare ok, chociaz od tego fxa byle i3 4xxx jest o wiele wydajniejsza w grach. 

Chodzi ci o to że mam nie oczekiwać 60 fps na niskich itp. czy h1 i nowszych gier na średnich+?

Opublikowano

Na niskich/średnich możesz oczekiwać,ale im dalej tym gorzej będzie najprościej tłumacząc.

Zależy w jakie gry też poza tymi grasz,wymagania co raz to z rokiem się zmieniają.

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Na niskich/średnich możesz oczekiwać,ale im dalej tym gorzej będzie najprościej tłumacząc.

Zależy w jakie gry też poza tymi grasz,wymagania co raz to z rokiem się zmieniają.

Narazie mam Rusta, ale na tym sprzęcie mam na minimalnych do 30fps, a chcialbym się jednak pozachwycać pięknem tej gry na średnich w 60 fps'ach.

H1 nie mam, ale ma zbliżone wymagania do Rusta.

A tak to grywam w Rocket League, CS'a i LoL'a, ale jednak w H1 nawet na minimalnych jakbym mial STAŁE ~80fps to i tak było by fajnie :D

Opublikowano

No to do tego wyżej podany model/modele powinny to zapewnić.

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...