Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki, tablet graficzny, poradniki

Verqez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem sobie tablet graficzny. 
I mam kilka spraw z tym związanych, gdyż jestem zielony.

Potrzebuje jakiejś serii, najlepiej polskiej (ale nie koniecznie),

gdzie od podstaw nauczę się mniej więcej rysować.
I jak ogarnę tą część to co dalej? Jak się szkolić?

Drugą sprawą jest to, iż uczę się rysować w photoshop'ie.
Potrzebuje pędzli, do szkicowania, cieniowania, malowania itd.

Będę bardzo wdzięczny. Jestem również otwarty na wszelkiego rodzaju wskazówki.

Naprawdę bardzo mnie to interesuje, wcześniej robiłem sygnaturki, tła na yt itd.
Lecz wiem, że to nie dla mnie, chce czegoś wiecej ;)

Z góry dziękuje za wszelką pomoc!

Opublikowano

Cześć, przede wszystkim nie ruszysz z digital paitingiem bez umiejętności rysowania na kartce. Mam nadzieję, że masz to opanowane, posiadasz jakąś tam smykalke czy po prostu talent. Rysowania od podstaw ciężko jest się nauczyć a już na pewno cyfrowego. Szkice wykonuje się normalnymi okrągłym brushami, nie ma to znaczenia bo i tak szkic jest potem usuwany. Do cieniowania akurat ja lubię zwykły miękki pędzel z odpowiednim naciskiem, ale możesz sobie poszukać innych pod frazą "dp brushes" czy podobne, każdy ma inny styl malowania i inne preferencje co do pędzla. Rysowanie od podstaw.. Co mogę doradzić, zależy co chcesz malować, ale warto dużo poczytać i pouczyć się o perspektywie, proporcjach, a potem jakieś techniki cieniowania i te podobne. Mam nadzieję, że mniej więcej wyjasnilam. :)

@Bechmdetis

Ależ oczywiście rozumiem opinię, ja nie napisalam co jest trudniejsze, tylko uważam, że jeśli ktoś nigdy nie rysował na kartce, to ciężko będzie mu rysować digital. :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Julietta z całym szacunkiem bo jesteś tu grafikiem forumowym (nie wiem jak rysujesz bo nie widziałam) ale sama dużo rysuję od kilku lat i nie do końca zgadzam się z twoim zdaniem. Uważam, że rysunek tradycyjny jest zdecydowanie trudniejszy od cyfrowego. Tutaj nie możesz poprawiać jednego miejsca w nieskończoność (poskutkuje to popsuciem kartki lub pogorszeniem jakości tego miejsca na papierze lub płótnie), aż uzyskasz zadowalający cię efekt, nie powiększysz rysunku do ogromnego rozmiaru by było ci wygodniej rysować detale, nie użyjesz programu graficznego do stworzenia efektów czy też nie pokolorujesz szkicu przy użyciu warstw by ułatwić sobie pracę itd. Nie przeczę, że nauka obsługi programu do rysowania cyfrowego może sprawić komuś trudności. No chyba, że mówimy jeszcze o nawalaniu rysunku myszką (a i do tego idzie się przyzwyczaić jak się nie ma tabletu).

@1361622928-U485574.pngVerqez temat ma już prawie miesiąc ale co mi tam... może ci się jeszcze przyda.  :)

Najmniejszy talent zawsze jest mile widziany. Nie musisz go jednak mieć by rozwijać pasję (będzie ci po prostu ciężej zacząć a to co umieją już inni sami z siebie, ty będziesz się musiał nauczyć sam powolnymi i długimi krokami, którymi jest po prostu ćwiczenie rysowania; rysunek po rysunku). Niestety prawdopodobnie też, niektóre "efekty" będą dla Ciebie nie osiągalne bez naturalnego talentu. Przyjmijmy jednak, że go masz! ;)

Podstawą jest na pewno nauka prostego tradycyjnego rysunku: szkice, proporcje ciała ludzkiego czy zwierząt, roślin itd. oraz cieniowania (w zależności, od której strony pada światło). Ułatwieniem przy nauce proporcji może być kojarzenie tego co widzisz z rożnymi figurami geometrycznymi jak np. ktoś narysował tutaj. Jeżeli masz już to opanowane to dopiero teraz powinieneś zajrzeć do różnych serii np. na YT, gdzie z reguły uczą jednak cieniowania i kolorowania lub pokazują swoje speedarty niż same początki rysunku. Te i te tutki są dość dobre.

Napisałeś, że najlepiej by serie podane przez nas były polskie. Tylko po co? Dużo osób uczy się teorii, tylko czasem zapomina, że ma się to nijak do praktyki. Nie nauczysz się rysunku ani go nie stworzysz SŁUCHAJĄC a PATRZĄC! Zadaj sobie pytanie: co robi grafik komputerowy chcący uzyskać jakiś fajny efekt na swojej stronie, który podpatrzył na innej pracy? Szuka poradnika. Gdy go nie znajdzie to co wtedy? To prawdopodobnie patrzy na pracę jeszcze raz i zastanawia się jakie efekty zostały w niej użyte a następnie próbuje je odtworzyć sam. Ty rób tak samo: szukaj dobrych poradników i obserwuj co robi na nich osoba rysująca by uzyskać interesujący cię efekt a nie skupiaj się tylko na tym co mówi. I nie zniechęcaj się jak nie wychodzi identycznie: grafika (a szczególnie jej nauka) to niestety czasochłonne hobby. Zresztą każdy z nas ma inny styl rysowania i chcąc nie chcąc będziesz coś zawsze robił po "swojemu" nawet jak widzisz, że ktoś robi inaczej.

Jeżeli chodzi o pędzle to przeszukaj google z frazą "ps brushes", "photoshop brushes" i deviantart z tymi samymi frazami oraz "brushes tutorial" (gdzie niektórzy pokazują jak ustawić samemu pędzle w PS by były dopasowane pod rysunek włosów, skóry, sierści itd.

Ciężko dawać jakieś wskazówki jak nie napisałeś jakie efekty chciałbyś osiągnąć, jaki styl rysowania cyfrowego preferujesz itp. Ja lubię dla przykładu rysować gładkie skóry postaci, na których widać delikatne przejścia pomiędzy cieniowaniem. Dla takiego efektu używam pędzla twardego na bardzo niskim kryciu około 10% - 18%. i mieszam ze sobą kolory dopóki nie zniknie całkowicie przeźroczystość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...