Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd "Supply surges detected during the previous power on"

MrBigBigosPl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie! Dziś jak co dzień włączam komputer normalnie się uruchamia aż do momentu ładowania systemu. Komputer się wyłączył po chwili ukazał bardzo ciekawy błąd informujący mnie:

American Megatrends

power supply surges detected during the previous power on

Stwierdziłem że błąd może wynikać z przypadkowego skoku napięcia więc zrestartowałem komputer jeszcze raz. O dziwo nie. Znowu taka sama sytuacja. Stwierdziłem że zobaczę w Bios jak wygląda napięcie na liniach 5v 3,3v 12v. No i tego się nie spodziewałem że aż takie wartości pokaże
na lini 5v miałem +4,360,

na lini 3,3v +2,896

oraz na lini 12v +10,368.

b1027a7525503.jpg 

Pomyślałem to kurde nie możliwe. Wziąłem miernik do ręki i ukazały mi się takie wyniki:

3,3v - 3,37v

5v - 5,07v

12v - 12,03v

Stwierdziłem że jakiś miernik napięcia na płycie głównej się zepsuł więc wyłączyłem zabezpieczenie. 

fe744bfe5a307.jpg

Po tym wszystkim komputer uruchomił się normalnie i włączyłem z ciekawości programy aby sprawdzić jak wygląda stan napięć. 

6054a4f655d7f.png

O dziwo wyniki róźnią się od siebie a myślałem że będą takie same napięcia jak w biosie.

Teraz moje pytanie. Co tutaj w ogóle się stało bo zasilacz według tego co mierzyłem miernikiem jest idealny.  Czyżby jakieś zabezpieczenia na płycie głównej się zepsuły czy coś? Co o tym myślicie?

Pozdrawiam! ;)

Specyfikacja komputera: 
Procesor: Intel CORE i5-4460
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970
Płyta główna:Asus B85-PRO GAMER
Pamięć RAM: Corsair Corsair Vengeance 8GB
Dyski twarde:Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, 
                        SSD Transcend 370s
Zasilacz: Thermaltake 530W
Opublikowano

Skoro działa to zakres tolerancji napięcia jest właściwy albo źle wyskalowany  czujnik. 

Zwykle problemem zawsze jest użyszkodnik który bez znajomości podstawi i dokumentacji sprzętu ( jest internet po to by sobie poszukać ) sam sobie stwarza problemy z dupy wzięte kiedy sprzęt działa jak należy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Napięcie miernikiem mierzyłeś przy zasilaczu podłączonym do pracującego komputera? Pamiętaj, że wzrost poboru prądu  oznacza spadek napięcia.

Dopóki komputer startuje to nic się nie dzieje, ale zacznij myśleć o zakupie nowego zasilacza w przyszłości. Samodzielna naprawa jest dość ryzykowna i jej nie polecam, a serwisy za takie coś potrafią wziąć więcej, niż kosztuje nowy zasilacz.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Skoro działa to zakres tolerancji napięcia jest właściwy albo źle wyskalowany  czujnik. 

Zwykle problemem zawsze jest użyszkodnik który bez znajomości podstawi i dokumentacji sprzętu ( jest internet po to by sobie poszukać ) sam sobie stwarza problemy z dupy wzięte kiedy sprzęt działa jak należy. 

@Ktosiu Czyli producent jest debilem i robi zabezpieczenia do dupy? Tak teraz Ciebie zrozumiałem kolego.. A tak a pro po forum mpc nie jest czasami w internecie że każesz mi szukać informacji w internecie? Chyba że czegoś nie wiem... 

Sprzęt nie działa tak jak powinien ze względu że musiałem wyłączyć zabezpieczenia. 

@maxaz Tak do pracującego komputera. Komputer nie wykonywał żadnych działań więc mierzona wartość jest wiarygodna. Zobaczę jak dalej rozwinie się sytuacja. Niedawno udało mi się naprawić inny zasilacz więc może i z tym mi się uda o ile nie mam jeszcze gwarancji na niego. Dziękuję za odpowiedź ;) 

Opublikowano

Nie wiem co ty sobie myślałeś że ktoś za ciebie ściągnie manuale płyty i zasilacza , sprawdzi napięcia i dopuszczalne odchyłki, i łaskawie powie w czym problem ? Bo równie dobrze może być w niczym a tylko złe kalibrowanie czujników napięcia ale i możliwe uszkodzenie stabilizatorów płyty głównej albo zasilacza.

Płyta ma swoje tolerancje, zasilacz swoje więc je sobie sprawdź jak się mają do tego co widzisz, użyj google i sam sobie szukaj danych sprzętu, zwykle manuale masz w pudełku na papierze, na cd albo na stronie jak byś nie miał pojęcia gdzie szukać.  

Forum jest po to by ci napisać co masz zrobić a nie robić całą pracę za ciebie bo tobie się nie chce czy stwierdzasz że nie potrafisz. Twój błąd bo nie odnosiłeś swoich pomiarów do wartości znamionowych jakie masz podane w manualach sprzętu.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu Dopuszczalne odchyły masz zaprogramowane w bios co nie? To po c**j sprawdzać to gdzie indziej jak wykryło jasno wyraźnie że napięcie jest zbyt niskie?  Tak wgl niby masz napisane Seriws komputerowy a pojęcia od Ciebie praktycznie brak. Jak byś zauważył te napięcia nie są realne zwłaszcza na lini 12v a każesz mi robić rzeczy które w tej sytuacji na pewno się nie przydadzą.. 

I przestań się wymądrzać bo k***a chyba wszystkie rozumy zjadłeś... 

Opublikowano

@MrBigBigosPl

Mniej wulgaryzmów proszę, @Ktosiu chciał pomóc i zrobił to prawidłowo. A posiadanie wiedzy nie jest tym samym co wymądrzanie się, więc spokojniej proszę.

Non omnis moriar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...