Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co myślicie o serwerze typu Stalker?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Powiem ci tak. W tym środowisku trochę już siedzę (6 rok już chyba leci) i widziałem naprawdę dużo... serwery na podstawie: Metina 2, LoL'a, Doty 2, Gothica 2, Wiedźmina 1-3, Gry o Tron, Metra 2033/4/523/67, Władców Pierścieni, Hobbita... oczywiście kilka na podstawie Stalkera się też trafiło, a zapewne jakbym wytężył umysł to jeszcze kilka znanych "marek" mógłbym dodać do tej listy. Ale wiesz co? NIC, kompletnie NIC.

95% tych serwerów skończyło tylko i wyłącznie na szumnych zapowiedziach i nigdy nie wystartowało. Pozostałe 5% wywiązało się mniej lub bardziej z tego co obiecywało i wiesz co? Nadal NIC, bo nie przetrwali nawet tych pierwszych 3 miesięcy działalności, bo albo się serwer niesamowicie bugował i gra nie była warta świeczki, albo się fundusze kończyły, albo co było najczęstsze - nikt na tych serwerach nie grał. (oczywiście muszę tutaj wyróżnić Hapla, czyli Harry Potter RolePlay, bo im chyba jako jedynym udało się coś takiego na polskiej scenie mc zrobić, czyli zrobić serwer oparty na istniejącym uniwersum, który by działał długo - w końcu są z nami od 2012/13 roku)

Ogólnie powiem tak, opieranie się na istniejącym uniwersum to strzał w stopę, bo raz, że gracze będą porównywać do oryginału (nawet to jeśli tylko minecraftowe klocki), a dwa, że gracze, którzy nie mieli wcześniej styczności ze STALKEREM po prostu odpuszczą sobie na nim grę, bo nie będą znać zjawisk, które są dla was tak oczywiste, że nawet tego nie tłumaczycie. Już pomijam mody i launchery, bo to cholerstwo jest w ciul zdradzieckie i więcej z tym problemów niż pożytku.

Tak więc na sam koniec. Jak wystartujecie - to chapeau bas, jak przetrwacie dłużej niż 3 miesiące z tą +/- 20 graczy, którzy nie będą ekipą to z miłą chęcią napisze, że siałem defetyzm i się myliłem - chociaż i tak pewnie wyjdzie na moje...

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

20 godzin temu, Pitbull_ napisał:

Powiem ci tak. W tym środowisku trochę już siedzę (6 rok już chyba leci) i widziałem naprawdę dużo... serwery na podstawie: Metina 2, LoL'a, Doty 2, Gothica 2, Wiedźmina 1-3, Gry o Tron, Metra 2033/4/523/67, Władców Pierścieni, Hobbita... oczywiście kilka na podstawie Stalkera się też trafiło, a zapewne jakbym wytężył umysł to jeszcze kilka znanych "marek" mógłbym dodać do tej listy. Ale wiesz co? NIC, kompletnie NIC.

95% tych serwerów skończyło tylko i wyłącznie na szumnych zapowiedziach i nigdy nie wystartowało. Pozostałe 5% wywiązało się mniej lub bardziej z tego co obiecywało i wiesz co? Nadal NIC, bo nie przetrwali nawet tych pierwszych 3 miesięcy działalności, bo albo się serwer niesamowicie bugował i gra nie była warta świeczki, albo się fundusze kończyły, albo co było najczęstsze - nikt na tych serwerach nie grał. (oczywiście muszę tutaj wyróżnić Hapla, czyli Harry Potter RolePlay, bo im chyba jako jedynym udało się coś takiego na polskiej scenie mc zrobić, czyli zrobić serwer oparty na istniejącym uniwersum, który by działał długo - w końcu są z nami od 2012/13 roku)

Ogólnie powiem tak, opieranie się na istniejącym uniwersum to strzał w stopę, bo raz, że gracze będą porównywać do oryginału (nawet to jeśli tylko minecraftowe klocki), a dwa, że gracze, którzy nie mieli wcześniej styczności ze STALKEREM po prostu odpuszczą sobie na nim grę, bo nie będą znać zjawisk, które są dla was tak oczywiste, że nawet tego nie tłumaczycie. Już pomijam mody i launchery, bo to cholerstwo jest w ciul zdradzieckie i więcej z tym problemów niż pożytku.

Tak więc na sam koniec. Jak wystartujecie - to chapeau bas, jak przetrwacie dłużej niż 3 miesiące z tą +/- 20 graczy, którzy nie będą ekipą to z miłą chęcią napisze, że siałem defetyzm i się myliłem - chociaż i tak pewnie wyjdzie na moje...

Wiadomo , jeżeli nie miał bym doświadczenia w tworzeniu czegoś takiego , to bym się za to nie zabierał.  //Ale nie o tym.

Wiadomo że te "postępy" które "wrzucam" na forum to tak naprawdę kropla w morzu.

Czy projekt wypali? Nie wiem , taki mam cel i zamierzam go realizować -nie styknie , nie będe płakał :) a doświadczenie które wyniosę z projektu na pewno się kiedyś przyda :D 

Z tych moich "szumnych zapowiedzi" staramy się realizować od góry do dołu. Jeżeli mi nie wierzysz , zapraszam na pw - chętnie pokaże ci aktualny postęp z tworzenia :D

Aha launchery i mody -> Launcher napisany autorsko w (c#) + Włase mody w Javie . (Modów tony nie będzie , tylko te najważniejsze).

Co do zjawisk ze stalkera , będzie poradnik , ponadto osobna fabuła , która dzieje się po wydarzeniach z ostatniej części.

Podsumowując , zapraszam na pw , chętnie pokażę Ci postępy oraz  usłyszę od ciebie twoją  opinie :D 

Opublikowano

Pewnie kolejny serwer na którym nikt nie będzie grał jak na każdym z modami ;-;

76561198318098545.png

Opublikowano

Jeżeli będziecie mieć ładne budowle, autorskie pluginy - To czemu nie :)

Mi się pomysł podoba

=========================================================================

Pomogłem?! Daj + ;D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...