Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System pokazuje mi inną nazwę karty graficznej

killXoff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Ostatnio miałem zainstalowane sterowniki z płyty którą dostałem przy zakupie karty graficznej.
Było wtedy napisane "Radeon HD 7700 Series". Czyli wszystko okej, bo mam HD7770. Ale podczas gry w GTA 5 miałem czasem spadki do 28fps. Nie spodobało mi się to więc zainstalowałem jakieś sterowniki z oryginalnej strony AMD, jakieś catalysty (specjalne do gta). I wtedy zaczął się mój problem. Każda aplikacja pokazuje mi że mam kartę r7 200 series. Zainstalowałem najnowsze sterowniki do tej karty, ale dalej to samo. (Nie usuwałem poprzednich) Co mam zrobić żeby była prawdziwa nazwa karty.
Karta to HD7770 od Sapphire (Bez GHz Edition).

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

Jaki masz system?

Odinstaluj sterowniki od karty graficznej i zainstaluj najnowsze ze strony producenta.

Tutaj masz do systemu Windows 10 x64, pobierz te pierwsze.

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows%2010%20-%2064 

Jeżeli masz Windows 7 x64 to pobierz stąd

http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows%207%20-%2064

Tylko najpierw odinstaluj te poprzednie sterowniki.

Opublikowano

Zrobiłem to co kazałeś... i dalej to samo.
A to może mi powodować jakieś złe rzeczy? Czy tylko będzie mi pisało że mam inną kartę?

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

A USUNĄŁEŚ łaskawie za którymkolwiek razem sterowniki? Wyraźnie widać że nie przeprowadzasz pełnej deinstalacji. 

Użyj programu DDU i nie instaluj żadnych sterowników sam , niech najpierw zrobi to system albo zainstaluj potem właściwe dla karty co masz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dobra, zrobiłem tak jak kazałeś. Wyczyściłem system z sterowników tym programem... Spoko, karta zintegrowana wtedy jest. Resetuje kompa i instaluje stery z płyty. Pokazuje mi znowu HD7700 Series.
Myślę sobie że już wszystko okej. Lecz jak znowu zainstaluje te najnowsze sterowniki to pokazuje mi ponownie R7 200 Series. :/
Nie wiem co robię nie tak. Jeszcze nie wiem czy to ważne ale... na tej stronie System Requirements pokazuje mi że mam R7 200 Series. Ale gdy daję żeby dodał mojego kompa do rankingu to pokazuje że mam HD7750. :(

Opublikowano

Instalujesz nie te sterowniki co trzeba, to co że instalujesz najnowsze kiedy nie są dla twojej karty, jej wpisów już tam nie ma.

Zresztą nie można się domyślić co ty w ogóle uważasz za najnowsze sterowniki skoro ich nawet nie podałeś! 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Pobrałem to co aresorek mi wysłał. Teraz mam zainstalowane: Crimson ReLive 17.1.1
Tym bardziej że:

AMD Desktop Product Family Compatibility​

Radeon™ RX 400 Series Graphics AMD Radeon™ R7 300 Series Graphics
AMD Radeon™ Pro Duo AMD Radeon™ R7 2​00 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 Fury Series Graphics AMD Radeon™ R5 300 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 Nano Series Graphics AMD Radeon™ R5 200 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 300 Series Graphics AMD Radeon™ HD 8500 - HD 8900 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 200 Series Graphics AMD Radeon™ HD 7700 - HD 7900 Series Graphics

Opublikowano

No dobra. Ale na tych starych sterownikach mam w GTA 5 w full hd na minimalnych spadki do 25fps. A na tych nowych mam cały czas ponad 35fps. (W mieście, Riot Mode Mod) Jednak na tych nowych tekstury się nie doczytują podczas szybkiej jazdy. A w sumie to powinno wszystko działać bo mój komputer spełnia minimalne wymagania.

Opublikowano

To normalne, że są tak wyświetlane. Jest to ten san chip i dlatego nowsze sterowniki oznaczają go jako R9 200.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...