Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Samoczynna zmiana bootowania dysków twardych

Men2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem od pewnego czasu że zmienia mi sie kolejność dysków twardych, mam dwa : wdc 250gb-z systemem, i samsung 1tb na różne pliki. Gdy normalnie odpalam pc'ta pierwszy wskakuje mi samsung i musze wchodzić w bios aby zmianić. i tak za każdym razem. Zauważyłem też dziwną rzecz, mianowice gdy po prostu odpale kompa i na ekraniebiosu(przed procedurą bootowania) wejde w ustawienia bootowania to dysku wdc nawet niema, resetuje i pozwalam na bootowanie z samsunga(czarny ekran i pisze "aby zresetować naciśnij Ctrl + Alt + Del, resetuje i wchodze w ustawienia bootowania i dysk wdc jest widoczny ). Prubowałem różnych ustawień biosu oraz zmiane bateri oraz resetowania CMOS.

Prosze pomocy...

Moja płyta główna to Msi Gaming 970

Opublikowano

Spróbuj zrobić zdjęcie(choćby i telefonem) listy Boot Priority z BIOSu. Opcja #1 powinna być dyskiem WD.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Non omnis moriar.

Opublikowano

Wystarczy ustawić kolejność botowania bootloadera w BIOS a nie dysku.  

Pewnie jest nie umiejętnie zrobiona instalacja i niewłaściwie oznaczona partycja rozruchowa i położenie plików bootloadera albo nadużym dysku wcześniej był postawiony system. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zresetowałem kompa i znowu miałem zmieniony priorytet

Z godnie z podłączeniem sata dysk samsung powinien być drugi a wskakuje jako pierwszy 

post-932421-0-61099800-1485090641_thumb.jpg

post-932421-0-36574600-1485090746_thumb.jpg

Opublikowano

To po cholerę ustawiasz LEGACY i UEFI  jak pewnie masz na 250 z UEFI,  domyślnie pierwszy bootuje LEGACY czyli samsung.  

Trochę myślenia. 

Opublikowano

Na dysku samsung mam skompresowanego win 7 
To może być przyczyna dlaczego samsung wskakuje mi jako pierwszy ?

A no właśnie 

Bo gdy wybieram Boot mode Select to mam wybór UEFI i Legacy albo tylko UEFI a na UEFI nie widzi żadnego dysku 

Opublikowano

Przecież ma wyskakiwać skoro to ty sobei tak ustawiłeś. 

Opublikowano

Problem w tym że zmieniam ciagle na wd, odpalam windows i po restarcie znów jako pierwszy wskauje samsung i nie rozumiem dlaczego

Opublikowano

Wystarczy ustawić botowanie na UEFI  a nIe LEGACY i UEFI 

Opublikowano

Na drugim screenie zamień dyski miejscami.

Na pierwszym opcją #1 powinien być "UEFI Hard Disk".

Non omnis moriar.

Opublikowano

Ustawiłem na samo UEFI 

nie pojawił mi sie żaden dysk 

ale zapisałem i zresetowałem i wyskoczyło ki takie coś

post-932421-0-47200200-1485093069_thumb.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się, że Windowsa zainstalowałeś nie przez UEFI a przez BIOS, daltego UEFI go nie widzi.

Pokaż co masz do wyboru po kliknięciu "Boot Option #1".

Non omnis moriar.

Opublikowano

Dla mnie UEFI to coś nowego i nie znam sie na tym a windowsa na dysku wdc instalowałem poprzez pendrive

A jak klikne "Boot Option #1 wyskoczy mi do wyboru Samsung, wdc i opcja "disabled" jednak jak ją daje to wtedy uruchamia i sie zawsze samsung

Opublikowano

Wybierz wdc i sprawdź, czy działa.

Ewentualnie wsadź płytę z Windowsem do komputera, przez Boot Menu(prawdopodobnie F9 lub F11 podczas uruchomiania komputera) uruchom ją w trybie UEFI. Następnie kliknij na "Napraw komputer". Instalator Win10 z tego co wiem ma opcję dodania nowego wpisu na górę bootlistu UEFI.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Mam win 7 i z tego co czytałem UEFI działa dopiero od win 8

UEFI jest zgodne wstecz. Gdyby wykryło niezgodność z systemem, przestawiło by się w tryb Legacy. A Win 7 jest zgodne z UEFI na pewno - sam miałem.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Niestety nie zadziałało....

Ale wykombinowałem

W ustawieniach bootowania dysków pierwszy ustawiłem WDC a drugi jaki nie samsung a Disabled i jako pierwszy otwiera mi się wdc :)

Dziękuje wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...