Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagrzewanie się laptopa.

Ash

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Cześć!

Mam znowu problem z nagrzewaniem się laptopa... Co dziwniejsze nie mam odpalone nic poza jednym, zwykłym metinem w oknie.

Temperatura rdzeni, a posiadam ich tylko 4. Potrafią nagrzać się wymiennie do 85 stopni co już ustaliłam z jednym programem jest temperaturą krytyczną.

Posiadam matę chłodzącą i podkładam do tego jeszcze długopis. 

Ani jedno ani drugie nie pomaga i po schłodzeniu (ewentualnie jak kto woli wyłączeniu i odsapnięciu laptopa) po minucie czy tam dwóch znowu jest gorący jak piec do roztapiania złota. Albo mi się wydaje, że to jakaś zbliżona temperatura.

W każdym razie ktoś ma pomysł co zrobić? Chciałabym sobie w ów metina pograć, ale jeśli wszystko ma mi się sfajczyć to chyba podziękuję?

Dodam, że mam tak tylko z tym metinem, wcześniej czegoś takiego nie zaobserwowałam...

nWHug0o.png

Pomocnik
Opublikowano

Ajj nie tutaj ;) proszę o przeniesienie :)

Coś tak czułam, że za szybka odpowiedź xD

#Oja, gdzie ja ten temat wrzuciłam... xD

@Edit, raportowałam się że zły dział :l

nWHug0o.png

Opublikowano

Kup sobie podstawke chlodzaca na allegro/ mediamarkt/ ob. gdzie, wymien poste/ oddaj do serwisu lapka.

Zazwyczaj jestem dostepny 24/7, zdarzaja sie male przerwy :D 

Pomoglem/ spodobala Ci sie Moja wypowiedz ? Daj like B)

Pomocnik
Opublikowano

Kup sobie podstawke chlodzaca na allegro/ mediamarkt/ ob. gdzie, wymien poste/ oddaj do serwisu lapka.

Podstawkę chlodzącą pisałam, że mam. -.-

Wymienić przepraszam, co?

Oddałam lapka do serwisu - nic nie wykryli, ''nie grzał się''...

nWHug0o.png

Opublikowano

Miałem kiedyś podobną sytuację, jednak pomogło zwykłe przeczyszczenie z kurzu. 

Wentylatory zbierają jakiś czas kurz i wciągają go po prostu do środka, jak jest go za dużo - to powietrze nie dochodzi do zespołów chłodzących.

Jeśli masz zdrowe płuca, spróbuj z większą siłą dmuchnąć w otwory gdzie dostaje się powietrze, jak coś poleci to albo dmuchaj dalej, albo kup sprężone powietrze w sprayu. :P

Jakiego procesora używasz?

­

Pomocnik
Opublikowano

Miałem kiedyś podobną sytuację, jednak pomogło zwykłe przeczyszczenie z kurzu. 

Wentylatory zbierają jakiś czas kurz i wciągają go po prostu do środka, jak jest go za dużo - to powietrze nie dochodzi do zespołów chłodzących.

Jeśli masz zdrowe płuca, spróbuj z większą siłą dmuchnąć w otwory gdzie dostaje się powietrze, jak coś poleci to albo dmuchaj dalej, albo kup sprężone powietrze w sprayu. :P

Jakiego procesora używasz?

Intel i7-4710MQ

nWHug0o.png

Opublikowano

No to musi być wina wiatraczka bo to on odpowiada za chłodzenie każdego "Itemu" ( xD) w laptopie więc coś z nim nie tak, a takie zapytanie ładowarka orginalna czy z łapanki? Bo może napiszę głupotę nie wiem, ale jeśli ładowarka jest nie orginalna to może za dużo energii dostaje lapek ;d

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

"Miałem kiedyś podobną sytuację, jednak pomogło zwykłe przeczyszczenie z kurzu." - Ty tak serio?

Jeżeli laptop jest postawiony na procku i7 - 4 generacji, to powinien być do niego dołączony optymalne gamingowe chłodzenie. Jeżeli osiągasz takie temperatury, to proponuje Ci zrobić zrzuty procesora w stresie i zgłosić reklamacje produktu, jeżeli nie minęły 24 miesiące.

Pomocnik
Opublikowano

"Miałem kiedyś podobną sytuację, jednak pomogło zwykłe przeczyszczenie z kurzu." - Ty tak serio?

Jeżeli laptop jest postawiony na procku i7 - 4 generacji, to powinien być do niego dołączony optymalne gamingowe chłodzenie. Jeżeli osiągasz takie temperatury, to proponuje Ci zrobić zrzuty procesora w stresie i zgłosić reklamacje produktu, jeżeli nie minęły 24 miesiące.

Wcześniej nie miałam takiego problemu. Nawet na Wieśku Dzikim Gonie tak mi się nie grzeje, jak przy tym metinie...

No gwarancja mi się już skończyła.. 

No to musi być wina wiatraczka bo to on odpowiada za chłodzenie każdego "Itemu" (  xD) w laptopie więc coś z nim nie tak, a takie zapytanie ładowarka orginalna czy z łapanki? Bo może napiszę głupotę nie wiem, ale jeśli ładowarka jest nie orginalna to może za dużo energii dostaje lapek ;d

Oryginalna, dostałam ją razem z laptopem.

nWHug0o.png

Opublikowano

Wada ta zazwyczaj wychodzi w laptopach firmy Acer.

Podkładka chłodząca nie wiele tutaj zdziała, jednak będzie wtedy jakikolwiek przepływ powietrza.

f2d6ac9810850768gen.png

★ Jak dobrze wiesz, szaleństwo jest jak grawitacja. Wystarczy lekko pchnąć ★

Pomocnik
Opublikowano

Podkładka chłodząca nie wiele tutaj zdziała, jednak będzie wtedy jakikolwiek przepływ powietrza.

Posiadam laptopa z firmy Lenovo.

nWHug0o.png

Opublikowano

Posiadam laptopa z firmy Lenovo.

wymień pastę chłoncom

xD

Opublikowano

Ps: Nie chłodzącą tylko termo przewodzącą. Sądze, że w przypadku laptopów to nie wiele da mają słabe radiatory http://itech-serwis.pl/sites/itech-serwis.pl/files/styles/fullscreen/public/asus-chlodzenie-wentylator_0.JPG?itok=yDcYoazG

Jak widać element w prawym dolnym rogu to to "niby" radiator. Miedziany pręt (niby ciepłowód) robi tutaj chyba dla ozdoby.

Ale polecam spróbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...