Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor vs procesor

Deviles99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam który procesor lepiej wybrać i dlaczego spośród tych 2

Procesor Intel CORE i5-4460, 3.2GHz, 6MB, BOX  vs  Procesor Intel Core i5-7400, 3GHz, 6MB, BOX

i czy opłacalna jest karta graficzna MSI Nvidia GeForce GTX 1050/2GB DDR5?

Deviles99_eune_238_1_text.png

Opublikowano

Witam który procesor lepiej wybrać i dlaczego spośród tych 2

Procesor Intel CORE i5-4460, 3.2GHz, 6MB, BOX  vs  Procesor Intel Core i5-7400, 3GHz, 6MB, BOX

i czy opłacalna jest karta graficzna MSI Nvidia GeForce GTX 1050/2GB DDR5?

Są to całkowicie inne podstawki. Poza tym - chyba logiczne, że 7400 będzie wydajniejszy.

Opłacalna, ale zależy co przez to rozumiesz i co się po niej spodziewasz.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Chciałbym się spodziewać ze nie będe miał problemu z graniem w najnowsze gry :) , np wiedźmin 3 uciągnie to na śr/wysokich? dodam że bedzie 8GB ramu i dysk SSD 240GB GoodRAM IRIDIUM, czyli wybrać 7400 pod intensywne giercowanie ?

Deviles99_eune_238_1_text.png

Opublikowano

Ta, 7400 bedzie ok, poza tym pewnie na nowki patrzysz, wiec po co brac starsza platforme. (chociaz wyszloby troche taniej), druga sprawa 1050 jest ok, ale szczerze mowiac ponizej gtx 1050ti 4gb bym nie schodzil, jest bardziej oplacalna (wyraznie wydajniejsza, a doplata nie jest zbyt duza), w dodatku 2gb vramu na dzisiejsze czasy to tak srednio, jak wyjda nowe gry to kto wie co bedzie, lepiej doloz. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A czy masz płytę? 

Jaki masz budżet pod procesor i płytę?

Jaki masz budżet na grafikę?

Ogólnie rozpisz się, jeżeli mamy ci pomóc jak najlepiej.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Podaj DOKŁADNY model płyty głównej oraz zasilacza.

Lecz po nazwie producenta tej płyty z góry podejrzewam, że o procesorze i5-7400 możesz zapomnieć, bez zmiany płyty.

Opublikowano

Płyta to ACT SIEERA i mysle tak około 2000zł +/- 

Nie kojarzę takiej płyty, bardziej brzmi mi to na komputer All-In-One. Jestem wręcz przekonany, że nie jest to model płyty, a nazwa całego komputera, znalazłem taki jedynie na socket 1155/1156, więc zmiana płyty będzie konieczna, tak jak podejrzewał @aresorek

Duet: i5 7400 & gtx 1050 Ti - Jest naprawdę dobrym rozwiązaniem i naprawdę warto dopłacić do wersji Ti, tak jak mówił @Oski0202 Teraz tylko podaj resztę swoich podzespołów ponieważ sam procesor i karta kosztują jakieś 1500zł, więc dosyć istotne jest, czy musisz dokupić jeszcze np. zasilacz, oprogramowanie, usługi montażowe, płytę główną.

Opublikowano

Ten zasilacz musisz koniecznie zmienić, brak filtrów i zabezpieczeń, nie mówię już nawet, że to jakieś 250W na linii 3,3 i 5V, w większości (zapomniałbym black list - approved). Czemu te ramy na DDR3, płacisz prawie 300zł za 8gb, a za te same pieniądze masz DDR4, więc uważam ten pomysł z pamięciami za nieopłacalny. No i tak jak wszyscy przewidywali płyta również do zmiany, no doliczmy do tego procesor i kartę graficzną, może być problem ze zmieszczeniem się w 2000zł ;/

Próbowałem złożyć zestaw z możliwością dalszej rozbudowy, ale kwota jaka mi wyszła, to niecałe 2400zł, dlatego z mojej strony pytanie ile byłbyś wstanie dołożyć do całego zestawu, pytam ponieważ napisałeś "2000zł +/-". Pewnie uda się zejść do kwoty 2200-2250zł z nówek, ale wątpię, aby komuś udało się zejść do 2000zł (Przy GTX 1050 TI & i5 7400).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...