Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sklep przedmiotów wirtualnych a podatki/działaność gospodarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry przepraszam i proszę o przeniesienie w przypadku, gdyby był to niewłaściwy dział.

Otóż myślę o zainstalowaniu płatności sms na swojej stronie internetowej celem utworzenia itemshopu.

Zastanawia mnie jak wygląda sprawa z podatkami oraz ogólnie prawem w tej kwestii tj. m.in. przymusem rejestracji działalności gospodarczej oraz prawem do "sprzedaży przedmiotów wirtualnych w grach". Jakie są sprawdzone sposoby uniknięcia płatności podatków oraz zakładania działalności i przy tym zniesienia ryzyka roszczeń prawnych w wyniku sprzedaży przedmiotów w grze której nie jestem autorem? 

Czytałem kiedyś kilkukrotnie, że można ustalić informacje według których wszelkie przesyłane mi pieniądze są tylko dobrowolną dotacją, a to co w zamian dostaje darczyńca to sytuacja odwrotna. Natomiast wiem, że istnieje coś takiego jak podatek od darowizny, jak się i przed nim uchronić?

Bardzo proszę o możliwie najwięcej informacji w tym temacie, będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

Podłączam się pod pytanie ale troszkę inną sytuację mam, i tak później miałem napisać temat ale już tutaj dodam :D

Załóżmy że mam stronę gdzie daje się dotację dla kogoś tam przez SMS gdzie sam usługodawca (cały system ten smsów nie wiem jak to nazwać :( ) zabiera 50% prowizji za SMS oraz w cenie SMS jest wliczony VAT a następnie pod koniec miesiąca z paypala ja sam ręcznie będę wypłacać użytkownikowi mojej strony pieniądze z SMSów i jednocześnie pobierał dla siebie 10% kwoty uzbieranej przez tego użytkownika to muszę mieć zarejestrowaną firmę itp.. rozliczać się z podatków itp itd.. jeśli to ma znaczenie to dodam jeszcze że nie mieszkam w Polsce a sam serwer będzie właśnie w Polsce. Bardzo dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź, zależy mi na informacji o tym jak najszybciej.

Opublikowano

Doczytałem właśnie, że od darowizny również jest podatek. Ogólnie system podatkowy darowizn wygląda tak, że każda darowizna którą otrzymujemy od osoby nienznanej jest liczona. Jeżeli w przeciągu 5lat suma darowizn jest wyższa niż 4902zł. Zastanawia mnie tylko, czy suma darowizn dotyczy ogółu, czy jednostki. 

Mam na myśli, że nie wiem, co w sytuacji, kiedy dostanę po 3000zł od 2 osób (łącznie otrzymam 6tys).

Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć, co w sytuacji, kiedy pieniądze docierają do mnie za pośrednictwem usług, od których prowizję nalicza usługodawca? Np. Człowiek kupuje coś ode mnie za 20zł netto, serwis obsługujący płatności sms nalicza sobie 10zł prowizji, ostatecznie 10zł ląduje na moim koncie. Wówczas do sumy moich darowizn powinienem naliczyć 10zł? Czy sprawa ma się bardziej skomplikowanie? 

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano

W regulaminie mojego usługodawcy SMS'ów w regulaminie się doczytałem że partner czyli ja muszę sam podliczać podatki itp.. i że on nie ma na to żadnego wpływu i nie odpowiada za mnie ale i owszem bierze jakieś tam prowizje oraz vat więc już sam nie wiem. I z tymi darowiznami też nie wiem jak wygląda niestety ;dd np, w kraju gdzie mieszkam jeśli nie zarabiasz więcej jak 10k rocznie (nie PLN) to nie musisz się z niczego rozliczać ale iż jest to moja strona itd.. to muszę być zarejestrowany jako tam pewna osoba ale już sam nie wiem strasznie dziwna sprawa szczególnie jak wspomniałem serwer w Polsce a ja gdzie indziej mieszkam gdzie to inaczej wygląda niż w Polsce.

Opublikowano

Fakt ze nalicza vat, oznacza, ze sam prowadzi dzialanosc gospodarczą i rozlicza sie z uzyskanych pieniędzy, natomiast wedlug regulaminów większości uslugodawcow mikroplatnosci, nijak to sie ma do przymusu rozliczen podatkowych uslugobiorcy. Sytuacja jest Ciezka do ogarniecia, bo opiera sie o kruczek prawny, a to wymaga dobrej znajomosci owego prawa. Czekamy na kogos obeznanego :)

Wysłane z mojego M2 Note przy użyciu Tapatalka

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...