Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno budżetowego mikrofonu - jaki?

st3fan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko

Mój obecny mikrofon przy słuchawkach jest w tak złym stanie, że źle mnie słychać, niewyraźnie, cicho, nie jest czuły. Szukam mikrofonu oddzielnego, który mógłbym postawić na biurku i żeby bez problemu wyłapywał nawet ciche mówienie. Mikrofon budżetowy, nie obraziłbym się jakby mikrofon był w granicach 50 zł w co wątpię, ale tak maksymalnie do 80-100 zł.

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

Opublikowano

ref

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

ref

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Jeszcze jakieś propozycje?

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

ref

Zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Trust Starzz - mam i polecam; realnie oddaje głos, ma niskie szumy, nie pierdzi, nie charczy. Kosztuje około 50zł ;) .

Non omnis moriar.

Opublikowano

Trust Starzz - mam i polecam; realnie oddaje głos, ma niskie szumy, nie pierdzi, nie charczy. Kosztuje około 50zł ;) .

Znacznie lepiej sprawdziłby się podpięty pod kartę dźwiękową na usb, aparat. Czy realnie oddaje głos, może jako budżetówka tak, z szumami to Pana poniosło, kiedy jest włączony, to generuje szumy, może nie jakieś bardzo duże, ale są one słyszalne (Szumy nie będą generowane w takiej ilości, jeśli coś będzie ten mikrofon wykorzystywało np. jakaś aplikacja). Stojak plastikowy bez gumek na nóżkach to kolejny minus, ale jego cena mocno przyćmiewa te wady i za te pieniądze to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza alternatywa.

Więc tak, jeśli chcesz mikrofon przenośny za te pieniądze, to nie ma co przepłacać i bierz: Zalmana ZM-MIC, którego polecił @Krzysztofnowak Jeżeli chcesz natomiast mikrofon stojący, to w tej cenie nic innego, jak Trust Starzz polecony przez @554461402688252517908.png maxaz nie będzie opłacalne. Jeżeli starczy ci pieniędzy to za jakieś 60zł dodatkowe masz fajną kartę dźwiękową pod usb, która ładnie zredukuje szumy i wyciśnie z tego mikrofonu więcej, jeżeli będziesz zainteresowany opcją z dokupieniem takowej karty pisz, to coś się dopasuje pod budżet.

Opublikowano

@Svengallop

Mam go podpiętego pod zewnętrzną kartę dźwiękową - szumy generuje na poziomie około -30dB. Do gier i TS to według mnie wystarczająco, jakoś nie czuję potrzeby podpinać do kompa SM58, żeby czuć się usłyszanym.

Non omnis moriar.

Opublikowano

@554461402688252517908.png maxaz Ja nie napisałem, że nie wystarczy, tylko że nie jest to mikrofon bez wad głównie, właśnie to chciałem podkreślić. Nie ma potrzeby podpinać w przypadku komunikatorów SM58, ponieważ jest to mikrofon wokalowy, a trust jest mikrofonem raczej z naciskiem pod mikrofon lektorski, dlatego przy nim wokal wychodzi no słabo, dużo zabawy w odszumianie i jeszcze więcej w mastering. To tak samo jakbym porównał mojego Samsona C01U, w wokalu ten mikrofon nie ma szans z twoim SM58 pod wokal, przez inne zastosowanie. Ale karta zewnętrzna jest wskazana do tego mikrofonu, z ciekawości jaką Ty posiadasz, bo poziom szumów całkiem przyjemny, więc napisz, autorowi może przydać się taka informacja.

Opublikowano

Posiadam Focusrite Scarlett 2i2 podpięty przez USB i mikrofon wpięty przez przejściówkę Neutrika na duży Jack, ale zastosowanie tego tylko jako karty dźwiękowej mija się z celem; używam go bo mam. Dużo lepiej kupić jakiegoś wewnętrzenego Xonara, nawet podstawowego DS.

Non omnis moriar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...