Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno zasilacza

Varios_Awesome

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Trochę popytałem i popisałem na temat nowego zasilacza w dziale csa ale jako iż jest to dział csa to postanowiłem zapytać w odpowiednim dziale jakim jest ten. A więc do rzeczy. Kupiłem nowy procesor intela i5 6400, płytę glówną asusa h110 i 8 gb ramu ddr4. Jednakże w grach komputer wyłącza się i po chwili włącza. Zapewne jest to wina zasilacza uwaga uwaga logica 620W. Chciałbym go wymienić na jakiś z innej firmy o podobnej mocy, ale nie mniejszej niż 600W a najlepiej 650W. Cena do 250-270 zł. Jakby ktoś chciał wiedzieć jakie mam gpu to odrazu napisze: radeon r7 370 4gb strix (podkrecona przez asusa)

Opublikowano

Ale po co ci aż 600-650W? Tak naprawdę 500W spokojnie starcza i zostaje trochę mocy.

Ale jeżeli chcesz już go zmienić to polecam ci SilentiumPC Vero M1 600W za 230zł. Ma sprawność 80% i na dodatek jest modularny, więc niepotrzebne kable nie będą ci sterczeć w obudowie.

Ten zasilacz da radę. To nie chodzi od zapasu mocy. Tak naprawdę jakbyś miał te 500W to samo PC bierze mniej. To nie tak, że zawsze ci bierze te 500W, gdzieś 2/4,3/4 mocy zasilacza bierze, więc 600W na 100% starczy.

Skąd akurat wiesz, że to wina zasilacza? Może to być wina wielu aspektów, lecz racja. Ten Modecom piękny nie jest.

Opublikowano

Ale po co ci aż 600-650W? Tak naprawdę 500W spokojnie starcza i zostaje trochę mocy.

Ale jeżeli chcesz już go zmienić to polecam ci SilentiumPC Vero M1 600W za 230zł. Ma sprawność 80% i na dodatek jest modularny, więc niepotrzebne kable nie będą ci sterczeć w obudowie.

Ten zasilacz da radę. To nie chodzi od zapasu mocy. Tak naprawdę jakbyś miał te 500W to samo PC bierze mniej. To nie tak, że zawsze ci bierze te 500W, gdzieś 2/4,3/4 mocy zasilacza bierze, więc 600W na 100% starczy.

Skąd akurat wiesz, że to wina zasilacza? Może to być wina wielu aspektów, lecz racja. Ten Modecom piękny nie jest.

Dziwne bo wyłącza się tylko jeżeli w coś gram. A jeżeli w coś się gra to pobór mocy jest większy przez co zasilacz 620W od logica nie wyrabia. Wolę 650W lub coś lepszego bo nie chce mi się bujać od nowa z szukaniem zasilacza gdy się okaże, że ten 550/600W nie starcza...

Edit: Mam pytanie bo ciekawi mnie jedna rzecz. Czy jeżeli mam ups to czy mogę jakoś nim zapobiec wyłączaniu się komputera? Czy jest to niebezpieczne? (i wgle możliwe? xD)

Opublikowano

Dziwne bo wyłącza się tylko jeżeli w coś gram. A jeżeli w coś się gra to pobór mocy jest większy przez co zasilacz 620W od logica nie wyrabia. Wolę 650W lub coś lepszego bo nie chce mi się bujać od nowa z szukaniem zasilacza gdy się okaże, że ten 550/600W nie starcza...

Edit: Mam pytanie bo ciekawi mnie jedna rzecz. Czy jeżeli mam ups to czy mogę jakoś nim zapobiec wyłączaniu się komputera? Czy jest to niebezpieczne? (i wgle możliwe? xD)

620W zasilacza pokroju Modecom, Akyga i inne tego typu syfy nie równają się zasilaczowi 300W dobrej firmy typu SilentiumPC, BeQuiet!, Corsair i.t.d. Vero L1 600W starczy do zasilenia KAŻDEGO komputera z jedną kartą graficzną. Ba, nawet starczy do zasilenia kompa z dwoma grafika typu GTX 1070, gdyż GTX 1070 pobiera niewiele prądu.

Nie, UPS nic nie da w tym przypadku.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Tutaj masz ten sam zasilacz do @CiasteczkoMen podesłał, ale w troszkę niższej cenie i z darmową wysyłką: http://www.emag.pl/zasilacz-silentiumpc-vero-m1-600w-80plus-modular-spc117/pd/D5DL5MBBM/?utm_campaign=wszystkie&utm_content=11763291&utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl

Sam zamawiałem go kilka dni temu. Zamówiłem w środę o 18, przyszedł w czwartek o 12 (nie pytam jak, ale tak). Ogólnie wszystko super, dobrze zabezpieczone ;)

Co do mocy zasilacza. To twój zestaw pobiera jakieś 350-370W (tak na oko), więc po co ci 650W? Wiesz, że 700W zasilacze markowe są już robione pod SLI (komputer z dwiema kartami graficznymi).

Inna sprawa, za tą kwotę nie dostaniesz tak mocnego zasilacz DOBREJ MARKI. A skoro się nie znasz i pytasz nas o pomoc, to chyba się znamy tak?

Jeżeli przyszedłeś pytać, a później i tak zrobić swoje to nawet nie licz na odpowiedź ode mnie ;) 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Tutaj masz ten sam zasilacz do @CiasteczkoMen podesłał, ale w troszkę niższej cenie i z darmową wysyłką: http://www.emag.pl/zasilacz-silentiumpc-vero-m1-600w-80plus-modular-spc117/pd/D5DL5MBBM/?utm_campaign=wszystkie&utm_content=11763291&utm_medium=Feed&utm_source=Ceneo.pl

Sam zamawiałem go kilka dni temu. Zamówiłem w środę o 18, przyszedł w czwartek o 12 (nie pytam jak, ale tak). Ogólnie wszystko super, dobrze zabezpieczone ;)

Co do mocy zasilacza. To twój zestaw pobiera jakieś 350-370W (tak na oko), więc po co ci 650W? Wiesz, że 700W zasilacze markowe są już robione pod SLI (komputer z dwiema kartami graficznymi).

Inna sprawa, za tą kwotę nie dostaniesz tak mocnego zasilacz DOBREJ MARKI. A skoro się nie znasz i pytasz nas o pomoc, to chyba się znamy tak?

Jeżeli przyszedłeś pytać, a później i tak zrobić swoje to nawet nie licz na odpowiedź ode mnie ;)

nie robię wyliczeń jeżeli się mylę to możesz poprawić, nie wpajam wam moich racji bo ich zapewne nie mam i nie znam się tak bardzo na zasilaczach tylko piszę co myślę, a jeżeli źle myślę to chyba można poprawić ? Problem o tyle taki, że nie mam jak udowodnić ojcu (bo on kupuje), że zasilacz innej marki 600W wystarczy. Ja z chęcią zakupię ten z 600W jaki proponujecie tylko muszę mieć pewność, że da on radę, bo jak nie to lipa.

Opublikowano

Wiesz czemu twój aktualny 600W nie daje rady? BO NIE TRZYMA NAPIĘĆ. To nie jest kwestia za małej mocy, tylko niestabilności pod obciążeniem.

Skoro twój ojciec się nie zna, to czemu ma decydować?

Opublikowano

Wiesz czemu twój aktualny 600W nie daje rady? BO NIE TRZYMA NAPIĘĆ. To nie jest kwestia za małej mocy, tylko niestabilności pod obciążeniem.

Skoro twój ojciec się nie zna, to czemu ma decydować?

bo osoby od kogos o połowę młodsi nie maja prawa mieć racji bo "g****o wiem"

ale to juz nie istotne. Pogadam i powiem żebyśmy spróbowali z tą 600-ką.

Opublikowano

Kupując przez internet masz 14 dni na zwrot (bez podania powodu), ale najlepiej, gdyby wszystko było w idealnym stanie (zero otarć, rys, etc. tak samo pudełko i wgl).

Opublikowano

Kupując przez internet masz 14 dni na zwrot (bez podania powodu), ale najlepiej, gdyby wszystko było w idealnym stanie (zero otarć, rys, etc. tak samo pudełko i wgl).

że zwrócić mogę to ja wiem, problemem jest to, że nie mogę ingerować w komputer bo coś spsuje czy coś wiadomo jak to rodzice się boją więc robimy wszystko u prywatnego informatyka ktory nam zamawia sklada itp. więc jeżeli ten zasilacz 600 watowy by nie zadziałał to 2-3 dni w plecy bo czekanie na dostawe i kolejne 2-3 dni czekania na zwrot pieniedzy i dostawa drugiego, temu chcę być pewny, że ten który proponujecie będzie działał. Ale skoro wielu z was poleca te same zasilacze to chyba mogę być pewny, że da radę, bo podobno gorzej od logica sie nie da.

Opublikowano

Zasilacz na pewno będzie działać. Oczywiście, jeżeli jest to wina zasilacza, a tak to wygląda.

Opublikowano

imho najlepiej jakbyś dołożył do cxa450m z lepszymi bebechami. spokojnie by starczyło, a elektronika w środku znacznie lepsza + dc/dc, 5 lat gwary i modular. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

@Harriott zrobił literówkę, ale chodziło zapewne o ten zasilacz: https://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx450m-450w-cp-9020101-eu-nastepca-cp-9020058-eu-855754/

450W to moc samej linii +12V, czyli całkiem mocna. Na wszystkich liniach ma on około 530W.

Spokojnie starczy taki zasilacz do twojego komputera.

Corsair ma certyfikat "80% PLUS Bronze", czyli sprawność 85%, a Vero M1 "80% PLUS", czyli sprawność 82% minimum, ale ma gwarancję na 2 lata, a nie 5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...