Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o stabilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam pytanie po jakim czasie uptime serwera można stwierdzić ze jest stabilny?

Posiadam serwer na którym jest Uptime:49 days 22 hours 51 minutes 3 seconds. Nie ma żadnych lagów nikt się nie skarży na problemy a przesiaduje po 50 ludzi.

Więc można stwierdzić ze stabilny?

614201483176397906935.png

Opublikowano

Jak dla mnie można stwierdzić, że jest stabilny. ;p

Skoro niezmiennie od 50 dni stoi i nie upada to raczej tak. Jednak ja nie przepadam za tym słowem na bannerach, prezentacjach czy opiniach serwera ponieważ serwer czasami trzeba wyłączyć, coś poprawić, wgrać, zmienić i uptime może zmaleć, a to niekoniecznie świadczy o tym, że serwer jest niestabilny.

Zależy jakie kto ma do tego podejście. 

Dla mnie serwer "stabilny" to taki, który już od dość długiego czasu istnieje pod taką samą domeną, bez przekierowywań, upadków i nowych edycji. Na uptime w ogóle nie zwracam uwagi.

Opublikowano

A co z aktualizacjami?

każda wymaga restartu serwera i uptime się zeruje.
Jak napisano wyżej, uptime nie jest wyznacznikiem stabilności.

Opublikowano

Tak jak @up... 50 to już jest troszkę dłuższy czas ale po tym nie można stwierdzać stabilności ;)

Często na stronach jest napisane ile serwer stoi i ile % był w tym online.

lubie-to-png.png

Opublikowano

Po uptime nie możesz nic stwierdzić, może być tak że jest stabilny a może być tak że jest ujowy i po prostu nikt w niego nie bije.  :v

Opublikowano

Stabilność =/= uptime 

Uptime mówi nam tylko ile serwer działa od ostatniego wyłączenia lub wyjebanie 

Stabilności nie określisz na podstawie uptime a ogólnej działalności TeamSpeaka.

Opublikowano

Kup sobie maszynę, zacznij uderzać w serwer - W ten sposób sprawdzisz czy serwer jest stabilny. A jak sam nie jesteś pewny że serwer jest nie stabilny i pytasz się nas o stabilność to świadczy to tylko o Tobie jak go zabezpieczyłeś.

Opublikowano

Osobiście mam mieszane uczucia co do używania tego słowa w nazwach serwerów. Ludzie w tej kwestii dzielą się na dwie grupy. Pierwsza może interpretować to słowo tak, że chodzi o dobre zabezpieczenie przed atakami, ponieważ są osoby które "lubią" sprawdzać stabilność serwera w wiadomo jaki sposób, więc.. no ^^ A ta druga grupa interpretuje tak że właśnie serwer stoi długo i nie jest zmieniana nazwa / domena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...