Gość Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Jak w temacie, co lepsze do przechowywania danych dot. graczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinWieczorek Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Raczej baza danych, ale należy pamiętać, że baza też koniec końców jest przechowywana w pliku, czy to SQLite czy MySQL/MariaDB itp. Przewaga tkwi w sposobie zapisywania danych i odczytywania ich. Bukkitowy YAML raczej nie przebije MongoDB w wydajności Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGrzegorz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jeżeli dobrze zrobisz to flat może być dużo szybszy niż MySQL. Ale gorzej już z wygodą. Osobiście polecam bazy NoSQL albo MySQL używając np. HikariCP. Moja oficjalna strona! http://socketbyte.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macjoker007 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 jeśli masz niedużo doświadczenia to flatfile ( prosta edycja pliku za pomocą notatnika ) jeśli masz więcej doświadczenia to .db ( prosty import do mysql ) a jeśli masz bardzo dużo doświadczenia to tylko mysql ( polecam mongodb i mariadb ) najlepiej umieść w swoim pluginie wszystkie te standardy i daj opcje wyboru jednego z nich w pliku konfiguracyjnym. opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGrzegorz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 jeśli masz niedużo doświadczenia to flatfile ( prosta edycja pliku za pomocą notatnika ) jeśli masz więcej doświadczenia to .db ( prosty import do mysql ) a jeśli masz bardzo dużo doświadczenia to tylko mysql ( polecam mongodb i mariadb ) najlepiej umieść w swoim pluginie wszystkie te standardy i daj opcje wyboru jednego z nich w pliku konfiguracyjnym. Mówisz o MySQL i polecasz mongodb? Albo nie zrozumiałem przesłania tego nawiasu, albo to nie ma sensu. @topic MySQL lub NoSQL np. mongodb Flat też może być Moja oficjalna strona! http://socketbyte.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinWieczorek Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Tłumacz ludziom na mpc o bazach danych nazywając je inaczej niż MySQL, życzę powodzenia. Oczywiście miał na myśli implementację SQL w postaci Marii lub MongoDB, powiedział MySQL dla jasności i odróżnienia od flat. Nie używajcie MySQL, szajz. Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamGrzegorz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Tłumacz ludziom na mpc o bazach danych nazywając je inaczej niż MySQL, życzę powodzenia. Oczywiście miał na myśli implementację SQL w postaci Marii lub MongoDB, powiedział MySQL dla jasności i odróżnienia od flat. Nie używajcie MySQL, szajz. Ale mongodb to nie MySQL więc to tak jakbyś im tłumaczył z czego zrobione jest masło orzechowe nazywając je dżemem. MySQL szajs... no tak, już widzę z kim mam do czynienia. Tysiące ogromnych korporacji, używa nic innego jak MySQL bo jest szybkie, dobre w obsłudze, relacje etc., ale nie, niech zmieniają infrastruktury całe bo to syf. Próbujecie zabłysnąć znajomością czegoś innego niż to czego każdy używa, takie k***a perełki jak c**j Programiści hipsterzy, nowa moda. PS: Dla jasności, nie mówie że NoSQL jest złe, wręcz przeciwnie! Lecz takie pierdolenie "MySQL szajs" to jak mówić "nie używaj papieru toaletowego tylko kup podcieracz do dupy". Moja oficjalna strona! http://socketbyte.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinWieczorek Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Tłumacz ludziom na mpc o bazach danych nazywając je inaczej niż MySQL, życzę powodzenia. Oczywiście miał na myśli implementację SQL w postaci Marii lub MongoDB, powiedział MySQL dla jasności i odróżnienia od flat. Nie używajcie MySQL, szajz. Ale mongodb to nie MySQL więc to tak jakbyś im tłumaczył z czego zrobione jest masło orzechowe nazywając je dżemem. MySQL szajs... no tak, już widzę z kim mam do czynienia. Tysiące ogromnych korporacji, używa nic innego jak MySQL bo jest szybkie, dobre w obsłudze, relacje etc., ale nie, niech zmieniają infrastruktury całe bo to syf. Próbujecie zabłysnąć znajomością czegoś innego niż to czego każdy używa, takie k***a perełki jak c**j Programiści hipsterzy, nowa moda. PS: Dla jasności, nie mówie że NoSQL jest złe, wręcz przeciwnie! Lecz takie pierdolenie "MySQL szajs" to jak mówić "nie używaj papieru toaletowego tylko kup podcieracz do dupy". ,,Dżem, tylko taki o smaku orzechów" - idealny opis dla mało znających się na sprawie użytkowników. Osobiście używam MariaDB, jestem zadowolony. Nie chce mi się o tej porze wymieniać wad i zalet, licealne rozprawki mam za sobą. Możesz sobie doczytać w internecie zanim zarzucisz mi ,,hipsterstwo" za polecanie alternatywnych rozwiązań. Błyszczysz upartością. To, że wiele osób używa MySQL to nic nie znaczy. Kosztem stabilności i niezawodnośći jest zostawanie w tyle jak Debian razem z MySQL. Nie zapominajmy, że dużę korporacje nadal używają rozwiązań Microsoftu nawet dla serwerów. No cóż... Znasz ten szary albo różowy papier toaletowy ze szkoły lub innych miejsc? Rumiankową Reginą jest tu raczej Maria Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de76 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 @MarcinWieczorek @AdamGrzegorz Zacznijmy od tego do czego potrzebujemy zrobic baze danych.. do jakich typow, chcesz przechowywac cale obiekty? dzielisz sie nimi? czy tylko dla 1 serwera? Macie narzucony typ danych? czy random? MySQL naprawde potrafi zrobic obecnie cuda, jesli tabelki i zapytania sa perfekcyjne, zaloze sie ze zaden z was nawet nie obczail 40% mozliwosci mysql :P MongoDB uzywa sie najczesciej tam gdzie nie mamy ustalonych tabelek, i nie wiemy co sie moze stac :p. W Mongo po prostu mozemy wrzucic caly obiekt w jsonie, i elo, ale to tez nie jest rozwiazanie wszystko zalezy od tego co potrzebujemy <18:17:02> "MarmarukHD" został zablokowany permanentnie na serwerze przez "Otek" (Teamspeak przeznaczony dla ludzi.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GotoFinal Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Raczej baza danych, ale należy pamiętać, że baza też koniec końców jest przechowywana w pliku, czy to SQLite czy MySQL/MariaDB itp. Przewaga tkwi w sposobie zapisywania danych i odczytywania ich. Bukkitowy YAML raczej nie przebije MongoDB w wydajności Sprzeczałbym się, zależy jakie dane, jak odczytujesz, czy mongo jest tej samej maszynie, ot-tak by odczytać na starcie czy logowaniu pliczek to jest tyle co nic, połączenie może potrwać więcej, no ale nie po to się używa takich baz. No ale tym razem się zgodzę z @MarcinWieczorek @AdamGrzegorz Zacznijmy od tego do czego potrzebujemy zrobic baze danych.. do jakich typow, chcesz przechowywac cale obiekty? dzielisz sie nimi? czy tylko dla 1 serwera? Macie narzucony typ danych? czy random? MySQL naprawde potrafi zrobic obecnie cuda, jesli tabelki i zapytania sa perfekcyjne, zaloze sie ze zaden z was nawet nie obczail 40% mozliwosci mysql :P MongoDB uzywa sie najczesciej tam gdzie nie mamy ustalonych tabelek, i nie wiemy co sie moze stac :p. W Mongo po prostu mozemy wrzucic caly obiekt w jsonie, i elo, ale to tez nie jest rozwiazanie wszystko zalezy od tego co potrzebujemy że wszystko zależy co robimy, bo jednak typowe relacje się czasem przydają, a do tego tylko w bazach SQL masz porządne systemy transakcji, a to podstawa jak chcesz napisać coś poważniejszego niż zapisywanie statystyk kopania bloku. Ale zamiast MySQL można użyć innych baz, np PostgreSQL jest bardzo popularną alternatywą w większych projektach, w wielu testach wypada lepiej od typowych mysql/maria/itd, z tym że największe znacznie w wydajności ma ten co siedzi przed klawiaturą. Wspierany jest przez nawet więcej systemów, ale wsparcie z języków już ciut słabsze, ale każdy solidniejszy jęyzyk na pewno ma libkę. MySQL jest też trochę rakiem, bo nie jest zbytnio zgodne z SQL.... No... i jest jeszcze redis! Na cache i przesylanie danych itd, tylko tutaj już nie wyszukasz jak w mongodb bo różnych properties No wszystko ma swoje zastosowanie. Tłumacz ludziom na mpc o bazach danych nazywając je inaczej niż MySQL, życzę powodzenia. Oczywiście miał na myśli implementację SQL w postaci Marii lub MongoDB, powiedział MySQL dla jasności i odróżnienia od flat. Nie używajcie MySQL, szajz. Implementacja SQL w noSQL :< nie racz ctrl, proszę cię :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.