Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką klawiaturę polecacie do 700zł?

Caryloo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym w najbliższym czasie (około 2/3 tygodni albo i krócej) dokonać zakupu klawiatury. Szukam już 3 dni i znalazłem kilka całkiem ciekawych opcji w różnych odstępach cenowych. Przykładowo : Corsair K55 Gaming, SteelSeries Apex (64145 na morele.net), Logitech G213 Prodigy, Tesoro Excalibur, Razer Deathstalker Chroma i X Chroma etc. Budżet to około 700/750zł. Zależy mi żeby była dostępna najlepiej w RTC EURO AGD, MediaExpert bądź Neonet'cie. Nie widziałem w dziale szablonu więc podrzucę cośka z innej strony. 

Dobór klawiatury

• jaki chcesz rodzaj klawiatury (membranowa czy mechaniczna)? Obojętnie, która będzie tańsza ;x
    • jeżeli mechaniczna: jaki chcesz  rodzaj przełączników – jeżeli nie wiesz, to napisz nam:
    1. czy masz masywne dłonie czy nie? Tak
    2. czy dużo piszesz na klawiaturze? Od groma i trochę xD
    3. czy ma to być klawiatura w 100% pod gry? W 60% pod gry, w 40% pod pisanie tekstów ;) 
  • czy chcesz podświetlenie? Koniecznie ! Najlepiej RGB :D
  • czy chcesz makra? Obojętnie, i tak pewnie nie będę używał :P
  • czy chcesz dodatkowe klawisze? Regulacji głośności minimum ACZKOLWIEK nie musi być, nie mam na to parcia ale się  przydaje :) 
  • czy potrzebujesz podpórkę pod nadgarstek? Niekoniecznie, mam mało miejsca na biurku :c
  • czy może to być klawiatura typu tenkeyless (bez numapda lub numpad w miejscu del, end, ins)? Trochę nie czaję xD ... Napiszę lepiej, że ma być pełnowymiarowa, o ~! 
  • twoje uwagi (wygląd, firma): Zastanawiam się od 3 dni nad G213 Prodigy od Logitech'a -> http://www.euro.com.pl/klawiatury/logitech-g213-prodigy.bhtml ażw końcu w poszukiwaniach trafiłem tutaj ;x Bardzo mi się podoba podświetlenie RGB w niej i przydałoby się takie w każdej proponowanej jak się da ^^ Nie mam szczególnych preferencji co do wyglądu czy marki, jednak "agresywny" wygląd trochę mi się nie podoba z jednej strony. Klawa oczywiście musi działać jak należy, bo jak mam się wq*wiać jak przy obecnej (A4Tech KD-600L - matko, dlaczego nie poczekałem tych 2 tyg do RX11....) to ja podziękował :) 

TL;DR : Podświetlenie, niedroga, może być mechanik aby z backlightem, najlepiej RGB typu G213 Prodigy, nie musi mieć podpórki, pełnowymiarowa, do grania i pisania dłuuuugich tekstów (2/3strony w WORD'zie), mam masywne grabie, pisze od groma i nie musi mieć makr :) 

Myślicie że opłaca się przepłacać do Chroma'y ? Liczę na szybką odpowiedź bo już dostaje piernika na punkcie testów, szukania klaw, przełączników i całej reszty xD ...

Pozdrawiam :) C/H.

Opublikowano

A powiedz mi po co ci RGB? Pobawisz się dwa dni, a potem będziesz tylko użytkować.

Z tego, co napisałeś, to sam nie wiesz czego chcesz. Jak mamy ci pomóc jak ty budżetu nie podałeś, generalnie strasznie nieczytelnie napisałeś to.

Wiesz chociaż czemu są klawiatury mechaniczne i membranowe? Zapoznaj się, poczytaj o kolorach przełączników Cherry MX. I wtedy podaj konkrety i budżet.

Jeżeli chcesz membranową, to nic ci nie polecę, bo wszystko to generalnie syf i nic powyżej 100zł się nie opłaca, bo sama membrana ciebie ogranicza.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Budżet to około 700/750zł. 

Podałem budżet ... A nie określiłem wszystkiego ponieważ po to napisałem post, żeby ktoś mi doradził cokolwiek. Jeśli miałbym się "dokształcać" w kwestii Cherry czy Kailh to po co ma mi ktoś pomagać, skoro po dokształceniu się równie dobrze dobiorę sobie sam klawiaturę ? A pytanie czy wiem czemu są takie i takie klawiatury jest kompletnie bez sensu. Są bo komuś urosła idea o takiej treści i stworzył klawiatury mechaniczne, które są trwalsze - ale tu nie o to chodzi. Pytasz, dlaczego są takie i takie. To tak jakbyś zapytał dlaczego są marchewki i ogórki - bo są i tyle. Napisałem czego chce, KLAWIATURY z RGB (dlaczego ? podoba mi się możliwość tworzenia własnych schematów kolorów, lubię się bawić sprzętem), Gdybyś przeczytał WSZYSTKO i ZE ZROZUMIENIEM @JacoH nie musiałbym wszystkiego w zasadzie pisać jeszcze raz. A jest napisane na tyle czytelnie, że mój 11-sto letni brat potrafił to zrozumieć, więc nie wiem w czym problem.... Pozdrawiam, C/H.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...