Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Życie za granicą

UpDaTeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim. Chciałbym się zapytać jako pierwsze czy mieszkacie gdzieś poza naszym krajem. Głównym powodem dlaczego pytam jest chęć rzucenia tego co jest tutaj, czyt. studia, praca  i wyjechania gdzieś tam.. Na pierwszy ogień przychodzi mi do głowy Norwegia, później Wielka Brytania a dalej.. Szczerze nie wiem. W języku angielskim płynnie rozmawiam, więc niewielkie szlify i w tych kierunkach dam radę. Celem, który chciałbym zaś wykonać to założenie tam własnej działalności, niekoniecznie od razu ale po pewnym czasie na pewno. I tutaj kolejne pytanie, jaki kraj pod tym względem według Was jest najlepszy? Jakieś wskazówki co do tego? Czy może lepiej przeboleć pracę tutaj i studia po których niekoniecznie wiele jest.

Jestem ciekawy waszych wypowiedzi, więc do dzieła :)

Opublikowano

Jak chcesz założyć własną działalność to Wielka Brytania będzie dobra.

Zazwyczaj w różnych rankingach dotyczących łatwości prowadzenia działalności UK jest na jednym z pierwszych miejsc. 

Firmę możesz założyć za 30 funtów, do ok. 80 tysięcy funtów przychodu nie musisz płacić podatku VAT od tego co sprzedajesz, nie musisz płacić tak jak w Polsce na ZUS po 1000 złotych miesięcznie przy zerowych zyskach, w UK jak nie zarabiasz, to nie płacisz.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

A jak to wygląda w przypadku obywatelstwa? Nie jest tak, że po wyjściu z Unii przez UK nie ma narzuconych wymagań w tejże sprawie?

Opublikowano

A jak to wygląda w przypadku obywatelstwa? Nie jest tak, że po wyjściu z Unii przez UK nie ma narzuconych wymagań w tejże sprawie?

Zanim oni wyjdą z tej unii to jeszcze trochę czasu minie.

I myślę, że prowadzenie przez ciebie firmy nie będzie problemem - będziesz płacił tam podatki, stworzysz jakieś miejsca pracy, zatrzymanie ciebie w kraju będzie im się opłacało.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Może być problem bo przewidują pozostawienie tylko tych co przyjechali przed głosowaniem, nie problem podpiąć się pod jakąś firmę albo poszukać pracy w branży.

Najlepiej to zarejestrować od razu działalność, prowadzić można na spokojnie w całej Europie legalnie. 

Znajdź pośrednika i najlepiej kup gotową firmę na własność ( shelf companies ), koszt ok 300-1000 funtów. W dodatku dostajesz wszystko to co wymaga firma i nic nie musisz załatwiać, konto bankowe, rejestracje VAT. 

Jeszcze jedno, możesz legalnie prowadzić firmę od pierwszego dnia pobytu!  Masz 3 miesiące czasu by załatwić sobie rejestrację. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Miasto nie ma znaczenia, ważna jest dostępność pracy w branży którą znasz.

W sumie nic nie stoi na przeszkodzie byś normalnie pracował gdzie indziej i prowadził sobie firmę. Dla małych firm limit chyba 58 tyś funtów. 

Wielu moich znajomych ma stałą pracę na etat 3-4 dni w tygodniu i prowadzi firmy ( 2-3 pracowników ). 

Opcja świetna na starość, po 11 latach pracy ma sie dostęp dodatkowo  do dwóch emerytur. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A pytając prywatnie. W sensie żeby była ładna okolica, wszechstronne otoczenie, dostęp do wielu miejsc, zważając też na małe dziecko. Byłem jedynie w Londynie i Southampton, i takie szarobure to :P

Opublikowano

A pytając prywatnie. W sensie żeby była ładna okolica, wszechstronne otoczenie, dostęp do wielu miejsc, zważając też na małe dziecko. Byłem jedynie w Londynie i Southampton, i takie szarobure to :P

Tam chyba wszędzie jest tak szaroburo (przynajmniej tam gdzie ja byłem).

Mniejsze miasteczka wyglądają trochę lepiej, ale tutaj ten dostęp do wielu miejsc jest ograniczony.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Mogę polecić Cambridge to fajne miasto. Dużo studentek :) Godzina do Londynu. Osobiście tam nie mieszkałem, lecz często odwiedzałem.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@jimmyblack Gdy wspomniałeś o studentkach, naszla mnie chec odwiedzic te miasto, ale to dopiero jak sie cieplej zrobi. W ktorym miejscu polecasz się zatrzymac? co moglbym tam zwiedzic? i najwazniejsze w ktorym miejscu jest najwięcej studentek? ;)

Opublikowano

Na noc nigdy się tam nie zatrzymywałem, tzn nie tak, aby troszczyć się o nocleg, gdyż mieszkałem w mieście w okolicy. Najwięcej studentek oczywiście w okolicy kampusu oraz uniwerku :)

Do zwiedzania jest sam uniwerek z katedrą, kościoły, park botaniczny, stare miasto, wycieczka gondolą po kanale, bary i puby. Jest co robić :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...