Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna - co mi pójdzie na ilu fps?

szopenowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupić RX 460/470 lub 1050ti

Chciałbym się dowiedzieć na ilu fps mógłbym grać w H1Z1, WOT, CS:GO, oraz GTA5 Online

Mój komputer :

6 gb ram

win 7 64 bit

i3 2120 3,3 ghz

Monitor 60 hz 1440x900

W CS:GO proszę patrzeć na ustawienia Niskie (ekran 4:3) bo gram na takich zawsze :)

Chciałbym mniej więcej wiedzieć na ilu FPS będę mógł grać w każdą z gier na jakich ustawieniach.

Proszę żeby to był dosyć racjonalny pogląd w sensie mniej więcej taki żebym na 100% miał tyle fps nie wywyższając niczego zbytnio

Opublikowano

Patrząc na RX 460 : Będzie latać wszystko na 60 fps ? 

I jaką karte lepiej wybrać ?

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-rx-460-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-rx-460-4g-oc-1083093/

czy

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-460-windforce-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-dp-gv-rx460wf2oc-4gd-974797/

Co do tej drugiej (2 wentylatory)

Ma gniazdo PCI exp. 8x. Czy to wpłynie jakoś na wydajność jeśli mam płyte z wejściem pci exp. 16 x?

Czy proponujecie mi lepsze karty w cenie do 600 zł ?

Opublikowano

chodzi mi dokładnie o tą karte https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-460-windforce-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-dp-gv-rx460wf2oc-4gd-974797/

Podaj jeszcze zasilacz. Ogólnie to lepiej wziąć GTX 1050, bo wydajniejszy niż RX 460.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

ref

ponawiam pytanie :

I jaką karte lepiej wybrać ?

https://www.morele.n...-4g-oc-1083093/

czy

https://www.morele.n...2oc-4gd-974797/

Co do tej drugiej (2 wentylatory)

Ma gniazdo PCI exp. 8x. Czy to wpłynie jakoś na wydajność jeśli mam płyte z wejściem pci exp. 16 x?

Powinno działać w 60 klatkach.

Raczej nie. Jak producent daje kartę ze zmniejszoną ilością wtyków, to raczej wie co robi. Musiał uznać, że całe złącze x16 nie będzie przydatne w tym przypadku, więc dał x16, ale z ilością wtyków z x8.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Myślę, że przy tej rozdzielczości monitora jaką masz, to sporo gierek przyjemnie ci pójdzie:

Rozdzielczość 1440x900:

Gta V ~50fps [Wysokie, fxaa, wszystkie extra settings off]

BF4 ~66fps [Wysokie]

Wiedźmin 3 ~48fps [Średnio-wysokie hair works: off]

Crysis 3 ~44fps [Wysokie]

Doom ~62fps [Średnio-wysokie] //Vulkan robi robotę :D

H1Z1 ~70fps [Wysokie]

Counter-Strike: Global Offensive - Strain Pocket ~115fps [Najniższe]

World of Tanks ~48fps [ultra]

*Powyższe wyniki mają za zadanie symulować wyniki osiągnięte przy: rx 460 & i3 2120. Wszystkie wyniki powstały na zasadzie zmierzenia średniego wyniku przy jednostce: i3 6100 & rx 460 |900p| Następnie od wyniku uzyskanego odjąłem w każdym tytule 8fps, nie dodając dodatkowych klatek za różnice pomiędzy 1600:900, a 1440:900 (WXGA+ vs HD+), uznałem jednak, że zaniżone wyniki okażą się bardziej miarodajne, a dodatkowo nie wprowadzą w błąd użytkownika przy zakupie. Czyli podsumowując: Powyżej znajdują się zaniżone wyniki dla jednostki, jaką autor tematu może uzyskać przy zakupie karty, o jakiej mowa w tym wątku (rx 460). Jednak informuję również, że nie jest to minimalny fps, dlatego może się zdarzyć, że w niektórych miejscach ten fps spadnie. Obserwując kilka materiałów; zauważyłem czasami ścięcia obrazu, tutaj winy dopatrywałbym się w procesorze, jednak fps powinien odwzorowywać to; co osiągniemy w rzeczywistości przy tej jednostce.

Chciałbym zaznaczyć, że stworzenie idealnego środowiska testowego do miarodajnego sprawdzenia każdego tytułu byłoby niezwykle problematyczne, pragnę dodać, że nie wiem też, jak wyglądała sprawa z uporządkowaniem software osób prezentującej wyniki, więc mogą się one różnić. Pragnąłbym też dodać, że tworzenie zbitki fps: 1:1 jest praktycznie niemożliwe/trudno osiągalne. Dlatego proszę o nieuważanie powyższych wyników, jako wyrocznię wydajności.

2* Na prośbę autora dodałem 3 nowe porównania, powiem szczerze, że po WOT spodziewałbym się większej liczby klatek/s.

Dziękuję i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Opublikowano

Myślę, że przy tej rozdzielczości monitora jaką masz, to sporo gierek przyjemnie ci pójdzie:

Rozdzielczość 1440x900:

Gta V ~50fps [Wysokie, fxaa, wszystkie extra settings off]

BF4 ~66fps [Wysokie]

Wiedźmin 3 ~48fps [Średnio-wysokie hair works: off]

Crysis 3 ~44fps [Wysokie]

Doom ~62fps [Średnio-wysokie] //Vulkan robi robotę :D

*Powyższe wyniki mają za zadanie symulować wyniki osiągnięte przy: rx 460 & i3 2120. Wszystkie wyniki powstały na zasadzie zmierzenia średniego wyniku przy jednostce: i3 6100 & rx 460 |900p| Następnie od wyniku uzyskanego odjąłem w każdym tytule 8fps, nie dodając dodatkowych klatek za różnice pomiędzy 1600:900, a 1440:900 (WXGA+ vs HD+), uznałem jednak, że zaniżone wyniki okażą się bardziej miarodajne, a dodatkowo nie wprowadzą w błąd użytkownika przy zakupie. Czyli podsumowując: Powyżej znajdują się zaniżone wyniki dla jednostki, jaką autor tematu może uzyskać przy zakupie karty, o jakiej mowa w tym wątku (rx 460). Jednak informuję również, że nie jest to minimalny fps, dlatego może się zdarzyć, że w niektórych miejscach ten fps spadnie. Obserwując kilka materiałów; zauważyłem czasami ścięcia obrazu, tutaj winy dopatrywałbym się w procesorze, jednak fps powinien odwzorowywać to; co osiągniemy w rzeczywistości przy tej jednostce.

Chciałbym zaznaczyć, że stworzenie idealnego środowiska testowego do miarodajnego sprawdzenia każdego tytułu byłoby niezwykle problematyczne, pragnę dodać, że nie wiem też, jak wyglądała sprawa z uporządkowaniem software osób prezentującej wyniki, więc mogą się one różnić. Pragnąłbym też dodać, że tworzenie zbitki fps: 1:1 jest praktycznie niemożliwe/trudno osiągalne. Dlatego proszę o nieuważanie powyższych wyników, jako wyrocznię wydajności.

Dziękuję i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

No powiem ci, niezła faza xD

Myślę, że świetnie byś się sprawdził w roli architekta lub fizyka pracującego nad bronią masowego rażenia. 

Opublikowano

A inne gry ? Chodzi mi o h1z1, cs go i wot głównie

Dodałem trzy pozycję na twoją prośbę.

WOT: https://www.youtube.com/watch?v=aj6-LRoqvwk - Filmik na dokładniejszy wgląd w wydajność, jaką prezentuje WOT (Sprawdziłem kilka innych porównań wydajnościowych, więc mogę uznać go za rzetelny).

r7 360 vs rx 460, jeśli nie wiesz, jaka jest różnica pomiędzy tymi kartami (rx 460 ma lepszą wydajność w grach).

Tak jeszcze dodam od siebie, że nie grałem w tę produkcję długo i spodziewałbym się wiele, przede wszystkim większego fps'u. Dodam też, że nie wiem, czy produkcja bazuje na wydajności: jednego/dwóch rdzeni. No i jest chyba tutaj kwestia też aktualizacji, chociaż jak mówiłem; nie znam tej gry, więc jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Opublikowano

Myślę nad tą 1050 ti jeszcze, niewielka różnica cenowa a o wiele lepsza. Lepiej już wziąć tą 1050 ti mi się wydaje niż rx 460 co ?

Odrazu z góry pytanie

Zasilacz chieftec 450 w powinien na spokojnie dać sobie rade nie ?

Opublikowano

Myślę nad tą 1050 ti jeszcze, niewielka różnica cenowa a o wiele lepsza. Lepiej już wziąć tą 1050 ti mi się wydaje niż rx 460 co ?

Odrazu z góry pytanie

Zasilacz chieftec 450 w powinien na spokojnie dać sobie rade nie ?

Słusznie myślisz, tylko niewielka (prawie 200zł dopłaty), reszta się zgadza jeśli chodzi o wydajność gtx 1050ti to będzie cudnie (CUDA - TAK!) :)

Dokładniej to różnica pomiędzy kartami wedle moich obliczeń oscyluje średnio przy: 12fps - (testy pochodzą z jednostki i7 6700k + FHD).

Średni przyrost policzony na bazie 6 tytułów: DOOM, Rise of the Tomb Raider, Wiedźmin 3, Battlefront, Tom Clany's The Division, Battlefield 1

Różnica 30fps w Overwatch zbiła mnie z nóg i dlatego postanowiłem nie psuć wyników rx460 (30fps różnicy i nie byłoby to tak miarodajne).

Od razu z góry odpowiedź :D

Zasilacz Chieftec 450W - Wystarczy i mniejszy zasilacz by wystarczył, a z czystej ciekawości, jaki to model model zasilacza?

Na jeszcze większą osłodę produktu. Test wydajności:

Dying Light: https://www.youtube.com/watch?v=-qqTA-j1jK0 [1366x768]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć czy Overwatch pójdzie na mojej karcie graficznej i procesorze bo co do nich to mam objawy      Karta graficzna : msI geforce GT 630      Procesor: AMD Athlon 2x 250 3.00 GHz                                 Proszę o jak najszybszą odpowiedź   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...