Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer Freebuild z prawdziwego zdarzenia?

Ankieta  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Pytanie proste. Tak, czy nie? :)

• Tak
      8
    • Nie
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilku dni zajmuję się budową serwera. Jest to Freebuild z ekonomią - tak jak dawniej, za czasów 1.0 - 1.2.5. Nie ukrywam, że chcę wzorować się na Crafted City - serwerze, na którym (także po przekształceniu w sieć) spędziłem długie lata. Czym urzekło mnie Crafted City, te cztery / pięć lat temu?

Po pierwsze - sens. Czy serwer, na którym działki są wręczane za darmo, a wymarzoną działkę można zdobyć po kilku godzinach gry, ma w sobie to coś? Dobrze zbudowana, wymagająca, ale jednocześnie prosta ekonomia, znacząco spowalniająca zdobywanie nowych działek, może załatwić sprawę kilku edycji w ciągu niespełna kilku miesięcy.

Jeśli nadszedł już temat edycji. Z doświadczenia wiem, że z każdą odsłoną serwerów jest coraz gorzej. Chcąc ulepszać nasze dzieło tak naprawdę zatracamy to, co jest jego sednem. Serwer który pragnę stworzyć byłby tak naprawdę miejscem, do którego można zawsze wrócić, pogadać. "Przystrzyc trawnik" na swojej ciężko zdobytej działce. Edycji by nie było - zamiast tego, miasto, usilnie rozwijane, stwarzałoby graczom nowe możliwości wydania majątku. 

No właśnie. Działki. Czy nie jesteście już znużeni działkami z Plotme? Każda taka sama, często darmowa. W kwestii wielkości występuje jedynie podział "gracz" -> ktoś lepszy ("vip") -> ktoś jeszcze lepszy? ("svip"). Co ja na to? Brak podziałów przez płatne rangi i monotonności. Każda działka, wyróżniająca się wielkością, lokalizacją, wyróżniałaby się także ceną. Istniałaby także możliwość zakupu działki poza granicami miasta, oczywiście po zawyżonej cenie.

A jak działa ekonomia? To proste. Swoje pierwsze pieniądze, które zresztą staną się motorem napędowym ekonomii serwera, można zarobić sprzedając zdobyte surowce w Admin Shopie. Brzmi znajomo, co? I dobrze. Prosty, sprawdzony sposób. Każdy z czasem spostrzeże jednak zaniżone ceny sprzedaży, brak możliwości kupna. W ten sposób rozwinie się handel między graczami, który znacząco urozmaici zdobywanie pieniędzy... Stoiska do wynajęcia w Admin Shopie? Czemu nie. Całość surowców oczywiście zdobywamy na mapie surowcowej, mapa główna jest wyjęta z griefu.

No dobrze... Wszystko pięknie... Ale może zostanie to zniszczone przez P2W? Nie do końca. Jedyną "płatną" rangą, jaką zamierzam stworzyć, jest Donator, nadawany, jak sama nazwa wskazuje, za donacje na rzecz serwera. Aktualnie jego dodatkowe permisje wyglądają tak: 

- editablesign.colorsign
    - essentials.chat.color
    - essentials.signs.color
    - essentials.tpa
    - essentials.tpahere
    - essentials.hat
    - essentials.sethome.multiple
    - essentials.sethome.multiple.don
    - essentials.back
    - essentials.workbench
    - essentials.enderchest

Skupiałem się przede wszystkim na funkcjach kosmetycznych. Nie ma tutaj żadnych diamentowych zbrój, czy pieniędzy. Mój przepis na znośną rangę "premium"? Zirytuj gracza brakiem wielu teleportów, przydatnych, aczkolwiek nie niezbędnych dodatków... Ale jednocześnie nie daj mu prawa do narzekania. Oj ja niedobry. :)

Na koniec - kilka screenshotów:

NAIzyMT.jpg

xBwqs09.png

X8gD1xs.png?1

2pZTmCe.png?1

Oczywiście jest to strzępek aktualnych prac. Nie bój nic. :D

Opublikowano

Każdy serwer, w który włożysz dużo pracy będzie dobry.

Moim zdaniem i sugestią będzie na pewno nie wzorowanie się na tym co już było i to na tak starych wersjach.

To, że coś przyjęło się kiedyś nie znaczy zawsze, że jest cudowne i warte uwagi ludzi, którzy żyją w dzisiejszych realiach.

Dużo osób skopało się na motywie "starych czasów" dlatego i Ciebie przed nim przestrzegam.

Same pomysły mają pewne szanse, na przeżycie i obornę.

Jeśli będziesz miał problemy/pytania podbij do mnie służę pomocą (również finansową: http://www.mpcforum.pl/topic/1593446-homer12-znowu-sponsoruje-dobre-projekty/ )

Powodzenia

---------------------------------

Dziękuję, Pozdrawiam

HOMER12

Jeśli Ci pomogłem, możesz dać mi like  :yay:  ;) 

Potrzebujesz dodatkowej pomocy? Napisz do mnie na PW  

Opublikowano

Każdy serwer, w który włożysz dużo pracy będzie dobry.

Moim zdaniem i sugestią będzie na pewno nie wzorowanie się na tym co już było i to na tak starych wersjach.

To, że coś przyjęło się kiedyś nie znaczy zawsze, że jest cudowne i warte uwagi ludzi, którzy żyją w dzisiejszych realiach.

Dużo osób skopało się na motywie "starych czasów" dlatego i Ciebie przed nim przestrzegam.

Same pomysły mają pewne szanse, na przeżycie i obornę.

Jeśli będziesz miał problemy/pytania podbij do mnie służę pomocą (również finansową: http://www.mpcforum.pl/topic/1593446-homer12-znowu-sponsoruje-dobre-projekty/ )

Powodzenia

Oczywiście serwer będzie na aktualną, nie starą wersję. Co do formatu - tworzę serwer takim, na jakim sam chciałbym grać. Ten format już przez lata sprawdziłem i wiem, że wielu osobom także go brakuje.

Gość Marichcje
Opublikowano

O kurna!! Dawać mi ip.

Moja opinia nie będzie obiektywna, bo przypomina mi to serwer z moich dawnych czasów (2011-2013r). Też był to taki fb, brak /tpa i /tpahere dla zwykłego gracza, aww. Ja osobiście na pewno bym zagrała, nie mogę jednak odpowiadać za innych. 

Opublikowano

Jeżeli to ma być tryb FreeBuild to budowle powinny być na ogromnym poziomie budowane przez administracje na CREATIVE...

Opublikowano

Jeżeli to ma być tryb FreeBuild to budowle powinny być na ogromnym poziomie budowane przez administracje na CREATIVE...

W ogóle nie jest tak, że na freebuildzie powinni budować gracze, nie admini... ;) Na swoim serwerze potrzebuję jednego budynku nie od graczy - Admin Center. I to na tyle.

Opublikowano

Trochę spowolniłem, ale nie jest tak, że stoję w miejscu. Zresztą nie warto się śpieszyć - jak mówi mądre polskie przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach.

Dla odmiany zająłem się instalacją i konfiguracją forum - mimo że w fazie beta, nowoczesne Flarum idealnie nada się na miejsce dyskusji dla małego serwera.

5RAuHSd.png?1

Nie jest to jednak wszystko. Chwilę zabawiłem także w grze, dodając kilka działek i szczegółów... KLIK!

W skrócie - klasycznie, ale z nowoczesnym akcentem. Na chwilę obecną kilka przedmiotów w sklepie, hotel bez żadnych regionów i jedynie niespełna pół miejsca aktualnie przeznaczonego na działki, zapełnione działkami. 

Teraz dwa pytania:
1. Czy warto już na samym starcie zapełniać teren różnymi działkami, a może do startu stworzyć ich tylko kilkadziesiąt, skupiając się na tych, które będą kupowane w pierwszej kolejności ze względu na niską cenę?

2. Czy hotel powinien oferować wynajem pustego mieszkania bez żadnych mebli,  do dowolnej modyfikacji, czy jedynie dostęp do skrzyń, pieców już wcześniej ustawionych, bez takiej możliwości? Hotel to opcja głównie dla nowych graczy - choć nie tylko. Ma spełniać rolę głównie magazynu przed zakupem prawowitej działki.

Opublikowano

Według mnie:

1.Lepiej na początku blisko spawnu te najtansze a coraz dalej te droższe.

2.Puste mieszkanie do modyfikacji.

comment_mPc9p43AkGXWUGPS30kcoiykPEJORNIE.jpg

Opublikowano

Szczerze to zagrałbym na takim serwerze z kolegami, bo rozumiem, że można dodawać do działki, tak? Jednak byłaby to gra nieregularna - czyli gram kiedy mi się chce np. 3 godziny pogram, potem tydzień przerwy, ale jednak po tygodniu nagle super serwer i gram 3 dni nolife. Chyba dużo graczy grałoby właśnie tak. Nie zdziwiłbym się więc jakby na serwerze było np. we wtorek 35 graczy, a w środę max. 10. 

Szczerze to zagrałbym na takim serwerze z kolegami, bo rozumiem, że można dodawać do działki, tak? Jednak byłaby to gra nieregularna - czyli gram kiedy mi się chce np. 3 godziny pogram, potem tydzień przerwy, ale jednak po tygodniu nagle super serwer i gram 3 dni nolife. Chyba dużo graczy grałoby właśnie tak. Nie zdziwiłbym się więc jakby na serwerze było np. we wtorek 35 graczy, a w środę max. 10. 

Co do pytań uważam tak jak @KlockiBlock.

...

Opublikowano

@#Butipsal @KlockiBlock

Aj no ale obszar najbliższy spawnu to super miejscówka. ;P Te działki będą droższe od działek tej samej, lub podobnej wielkości, a bardziej od niego oddalonych. :P Najtańsze działki będą się znajdować na paskudnej dzielnicy taniej, mającej miejsce na obrzeżu miasta, ale także nie aż tak bardzo daleko.

bcuJollg.png

Tak - te jasnoszare działki to 9x9. Od czegoś trzeba zacząć, żeby była motywacja. ^^

Ceny jeszcze nie są ustalone - muszę najpierw pograć z kimś kilka godzin zdobywając surowce i wtedy będę miał punkt odniesienia. Myślę jednak że będzie to jakieś $500 dolarów za działkę 9x9 na dzielnicy taniej. Dla przykładu - $500 to odpowiednik 38 stacków drewna, 13 diamentów, około 14 stacków sztabek żelaza, czy 5 stacków sztabek złota. Na start przewiduję $120, co starczy na wynajęcie na trzy dni małego mieszkania w hotelu.

Ceny sprzedaży w Admin Shopie specjalnie takie "surowe", żeby zainicjować handel między graczami. 

Opublikowano

Trochę spowolniłem, ale nie jest tak, że stoję w miejscu. Zresztą nie warto się śpieszyć - jak mówi mądre polskie przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach.

Dla odmiany zająłem się instalacją i konfiguracją forum - mimo że w fazie beta, nowoczesne Flarum idealnie nada się na miejsce dyskusji dla małego serwera.

5RAuHSd.png?1

Nie jest to jednak wszystko. Chwilę zabawiłem także w grze, dodając kilka działek i szczegółów... KLIK!

W skrócie - klasycznie, ale z nowoczesnym akcentem. Na chwilę obecną kilka przedmiotów w sklepie, hotel bez żadnych regionów i jedynie niespełna pół miejsca aktualnie przeznaczonego na działki, zapełnione działkami. 

Teraz dwa pytania:

1. Czy warto już na samym starcie zapełniać teren różnymi działkami, a może do startu stworzyć ich tylko kilkadziesiąt, skupiając się na tych, które będą kupowane w pierwszej kolejności ze względu na niską cenę?

2. Czy hotel powinien oferować wynajem pustego mieszkania bez żadnych mebli,  do dowolnej modyfikacji, czy jedynie dostęp do skrzyń, pieców już wcześniej ustawionych, bez takiej możliwości? Hotel to opcja głównie dla nowych graczy - choć nie tylko. Ma spełniać rolę głównie magazynu przed zakupem prawowitej działki.

Można wiedzieć co to za hosting na którym stworzyłeś forum?

Opublikowano

Cześć, potrzebujesz może pomocy? :) Podoba mi się Twój pomysł a szczerze mówiąc sam myślałem o stworzeniu takiego serwera. Liczę na kontakt! Pozdrooo :D

omg_by_kudloc-d6d74iy.png

by me.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...