Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatura karty graficznej

Dizzy12345

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam karta graficzna się nagrzewa jak gram w h1z1 podchodzi do 70-80stopni mam program MSI Afterburner i nic nie pomaga  moja karta graficzną http://www.x-kom.pl/p/211149-karta-graficzna-pci-e-palit-geforce-gtx970-4096mb-256bit.html

graphic.png

Opublikowano
  • Sterowniki aktualne?
  • Zmieniałeś coś w tym programie? Jeżeli tak spróbuj zresetować opcje.

PS. 70-80 stopni to w sumie nic złego, powyżej 85 mógłbyś się zacząć martwić.

Opublikowano

• Sterowniki aktualne?
  • Zmieniałeś coś w tym programie? Jeżeli tak spróbuj zresetować opcje.

tak wszystko zaktualizowane i tez zresetowałem  ale w gta 5 tez tak mam karta do 60-65 stopni i cały komp gorący 

graphic.png

Opublikowano

Tak jak napisałem wyżej, jeżeli temperatura nie pójdzie powyżej tych 85-90 to nie masz się czym martwić, poza tym raczej masz tam jakieś zabezpieczenie, które po przekroczeniu dozwolonej temperatury wyłączy PC.

Doczytałem trochę i przeczytałem, że max temperatura dla Twojej karty graficznej wynosi 98 stopni, więc nie masz się czym martwić.

Opublikowano

Tak jak napisałem wyżej, jeżeli temperatura nie pójdzie powyżej tych 85-90 to nie masz się czym martwić, poza tym raczej masz tam jakieś zabezpieczenie, które po przekroczeniu dozwolonej temperatury wyłączy PC.

Doczytałem trochę i przeczytałem, że max temperatura dla Twojej karty graficznej wynosi 98 stopni, więc nie masz się czym 

Tylko wiesz w pokoju tak grzeje :D w ogóle mozna sobie cos podgrzać a da sie coś zrobic aby nie była taka gorąca  

graphic.png

Opublikowano

@Dizzy12345 wydaje mi się, że jedyne co możesz zrobić to zmniejszyć ustawienia w grze albo otworzyć okno w pokoju :v

e tam ustawienia nic nie dawają 

graphic.png

Opublikowano

@Dizzy12345 jaką rozdzielczość masz ustawioną w grze?

1680x1050 

graphic.png

Opublikowano

To raczej nic innego nie możesz zrobić, nie zapomnij pić dużej ilości wody, żeby się nie odwodnić.

dzięki Kappa 

graphic.png

Opublikowano

To raczej nic innego nie możesz zrobić, nie zapomnij pić dużej ilości wody, żeby się nie odwodnić.

xD

ograniczenie klatek na sekundę coś Ci mówi?

dzięki Kappa 

Karta się grzeje, bo pewnie nie masz limitu klatek i wtedy karta pracuje na maksymalnych obrotach, aby wygenerować jak najwięcej klatek.

Włącz v-sync.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

@Tremo ustawienie limitu klatek sprawi, że będzie się ładował dłużej do gry a z tego co mi wiadomo to domyślnie jakiś limit już jest ustawiony (o ile się nie mylę jest to 250 klatek).

Opublikowano

@Tremo ustawienie limitu klatek sprawi, że będzie się ładował dłużej do gry a z tego co mi wiadomo to domyślnie jakiś limit już jest ustawiony (o ile się nie mylę jest to 250 klatek).

Ciekawe jaki komp na przyzwoitych ustawieniach wyciągnie 250fps, jak kolega gra na ultra / wysokich to 100 to jest maksimum na tej karcie, a karta chce więcej wycisnąć, bo nie dotarła do limitu (I nie dotrze), przez to poci się strasznie.

Zrobiłem porównianie, nie zauważyłem różnicy w ładowaniu.

Dalej radzę ustaw v-sync, potem podziękujesz.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Ciekawe jaki komp na przyzwoitych ustawieniach wyciągnie 250fps, jak kolega gra na ultra / wysokich to 100 to jest maksimum na tej karcie, a karta chce więcej wycisnąć, bo nie dotarła do limitu (I nie dotrze), przez to poci się strasznie.

Zrobiłem porównianie, nie zauważyłem różnicy w ładowaniu.

Dalej radzę ustaw v-sync, potem podziękujesz.

Niekoniecznie vsync musi wlaczac, ale fakt, zablokowanie po prostu liczby klatek powinno pomoc. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Czyli co mam wyłączyć to vsync 

graphic.png

Opublikowano

No włącz ew. w plikach gry masz taki plik jak useroptions i tam możesz zmienić sobie max fps na 60.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

No włącz ew. w plikach gry masz taki plik jak useroptions i tam możesz zmienić sobie max fps na 60.

a to pomoze ze nie bedzie grzać karta ?

graphic.png

Opublikowano

a to pomoze ze nie bedzie grzać karta ?

No właśnie o to nam chodzi..

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Jak ma obudowę mało przewiewną i umieszczony komp gdzieś w okolicach kaloryfera lub kącie to nie ma się co dziwić po za tym, że karta ma jeden wentylator.

Możesz zdjąć klapę z boku ale pewnie to za dużo nie da.

;=)

Opublikowano

Jak ma obudowę mało przewiewną i umieszczony komp gdzieś w okolicach kaloryfera lub kącie to nie ma się co dziwić po za tym, że karta ma jeden wentylator.

Możesz zdjąć klapę z boku ale pewnie to za dużo nie da.

to jest moja obudowa https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-m23-pure-black-spc090-580233/ 

graphic.png

Opublikowano

Ja na swoim starym kompie potrafiłem grać po 100*. Pozdrawiam GeForce'a 8800 GT grzanego w piekarniku 3 razy, wytrzymał 7 lat ;) polecam wymianę pasty termoprzewodzącej oraz wyczyścić komputerek z kurzu. Mi z wspomnianych 100 zrobiło się koło 70 w stresie przy kręceniu wentylacją w MSI.

Opublikowano

Ja jeszcze dodam od siebie, że temperatura karty graficznej może być spowodowana za małą ilością wentylatorów w porównaniu z jej "wysiłkiem". Nie podkręcałeś karty graficznej, bo to też może być jeden z problemów? Jeżeli masz komputer w kącie ściany i/lub kaloryferze to jak możesz przenieś go z dala takich miejsc. Możesz również spróbować tak jak kolega wyżej napisał zmienić pastę termoprzewodzącą i wyczyścić komputer z kurzu.

Pomogłem? Zostaw plusika (+)! Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...