Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

R9 380 + MONITOR D-SUB- ma to sens?

Exwin22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj przyszła mi karta r9 380 sapphire nitro, wszystko ok, ale w karcie jest wejście DVI, a od monitora mam D-SUB, oczywiście wziąłem przez przejściówkę, ale miałem dziwne akcje;

- Ikonki były jakby rozmazane, itd.

- Włączyłem grę (LOL'a) otworzyła mi się w oknie, a gdy wziąłem dałem na full ekran to mi po prostu wyjebało cały ekran czarny i nic nie mogłem zrobić.

- Gdy włączałem windows'a tak 4-5 cm od prawej strony był taki pasek, a jak było logo WINDOWSA itd. to był jakby przesunięty.

I otóż pytanie takie: 

- Czy warto jest kupić KABEL od monitora D-SUB do karty DVI bez używania przejściówki.

- Czy warto używać jest przejściówki.

- Czy możliwe jest, że takie rzeczy działy się przez to, że w mojej przejściówce 2/4 tych drucików (nie wiem jak to nazwać :D) mówiąc w prost nie było.

- Czy lepiej jakbym wziął monitor mniejszy (do CS'a lepiej większy), wziął kupił KABEL od monitora DVI do karty DVI- mówiąc w prost czy to jest najlepsze rozwiązanie... 

Za pomoc oczywiście polecą plusy :) 

Opublikowano

Witam, dzisiaj przyszła mi karta r9 380 sapphire nitro, wszystko ok, ale w karcie jest wejście DVI, a od monitora mam D-SUB, oczywiście wziąłem przez przejściówkę, ale miałem dziwne akcje;

- Włączyłem grę (LOL'a) otworzyła mi się w oknie, a gdy wziąłem dałem na full ekran to mi po prostu wyjebało cały ekran czarny i nic nie mogłem zrobić.

- Gdy włączałem windows'a tak 4-5 cm od prawej strony był taki pasek, a jak było logo WINDOWSA itd. to był jakby przesunięty.

I otóż pytanie takie: 

- Czy warto jest kupić KABEL od monitora D-SUB do karty DVI bez używania przejściówki.

- Czy możliwe jest, że takie rzeczy działy się przez to, że w mojej przejściówce 2/4 tych drucików (nie wiem jak to nazwać :D) mówiąc w prost nie było.

- Czy lepiej jakbym wziął monitor mniejszy (do CS'a lepiej większy), wziął kupił KABEL od monitora DVI do karty DVI- mówiąc w prost czy to jest najlepsze rozwiązanie... 

Prawdopodobnie przejściówka uszkodzona lub (mniej prawdopodobne) monitor się sypie.

- Przejściówki i kabel to to samo. Różnica jest pomiędzy konwerterem a przejściówką/kablem, bo konwerter konwertuje sygnał z cyfrowego na analogowy lub z analogowego na cyfrowy.

- Jak masz opcję by ich nie używać - to nie, nie warto. Jak masz w monitorze tylko VGA to innego wyjścia jak używanie przejściówki lub kupno nowego monitora, nie ma.

- Musisz dokładniej opisać jak to wygląda.

- Nie rozumiem

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

I otóż pytanie takie: 

Prawdopodobnie przejściówka uszkodzona lub (mniej prawdopodobne) monitor się sypie.

- Przejściówki i kabel to to samo. Różnica jest pomiędzy konwerterem a przejściówką/kablem, bo konwerter konwertuje sygnał z cyfrowego na analogowy lub z analogowego na cyfrowy.

- Jak masz opcję by ich nie używać - to nie, nie warto. Jak masz w monitorze tylko VGA to innego wyjścia jak używanie przejściówki lub kupno nowego monitora, nie ma.

- Musisz dokładniej opisać jak to wygląda.

- Nie rozumiem

Z tym ostatnim, mam mniejszy monitor z wejściem DVI ;p jeżeli chodzi o to trzecie to, że te rzeczy co wymieniłem na samym początku działy się być może przez tą przejściówkę? ;p 

Opublikowano

Przejściówki są różne, niby mają być takie same ale czasami brak 1 czy 2 przewodów, są zbędne ale często wymagane do rozpoznawania monitora i ustawień.

Głównie przyczyną problemów jest monitor a nie rodzaj sygnału jaki wyjdzie z kompa. 

Sprawdź gdzie indziej  to się dowiesz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Sam miałem problem z takim paskiem. Miałem go na prawej stronie monitora, miał on z 3cm szerokości, z czasem dołączył kolejny czarny pasek z dołu ekranu. Pomogła zmiana monitora. Też bawiłem się w przejściówki itp, ale nic nie pomagało. Teraz mam zwykły monitor, który mam podłączony kablem DVI-DVI za 10zł i wszystko ładnie śmiga.

Opublikowano

Na drugim monitorze mam 75 Hz, ale czy jest jakaś różnica między 60, a 75?:P np. W CS? Czy prawie nic?

I dlaczego gdy dałem na 75 to się zrobił w c**j brzydki wygląd cały?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...