Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie komputera do ok 1700zł

MPCpiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obudowę zmień najlepiej na https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-m10-spc159-975359, dysk HDD zmień na http://www.ceneo.pl/17143745 i powinno być okej, do ramu mogę jedynie się przyczepić, lepiej wziąć 2x4GB ponieważ dostajesz tam zawsze jakiś % wydajności, jeśli w przyszłości masz zamiar coś kupować to zostaw tą kość RAM co podał fanboy =) - https://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr4-8gb-2133-2x4gb-gr2133d464l15s-8gdc-690301/, do reszty nie mam o co się przyczepić.

Opublikowano

Strasznie słaby komputer... 

1. Zastosuj się do wzoru: http://www.mpcforum.pl/topic/1398233-przeczytaj-zanim-napiszesz-temat/

2. Czy mogą być używki, bo za tą kwotę masz i5 (a nie pentiuma) i grafikę pod gry. Ogólnie w każdą grę pograsz na średnich-wysokich w FullHD ;)

3. Podaj specyfikację aktualnego zestawu (może sprzedaż go za kilka zł i dołożysz), lub wykorzystamy coś z niego (zasilacz, dysk, obudowę).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Strasznie słaby komputer... 

1. Zastosuj się do wzoru: http://www.mpcforum.pl/topic/1398233-przeczytaj-zanim-napiszesz-temat/

2. Czy mogą być używki, bo za tą kwotę masz i5 (a nie pentiuma) i grafikę pod gry. Ogólnie w każdą grę pograsz na średnich-wysokich w FullHD ;)

3. Podaj specyfikację aktualnego zestawu (może sprzedaż go za kilka zł i dołożysz), lub wykorzystamy coś z niego (zasilacz, dysk, obudowę).

Jaki posiadasz budżet na kupno? ~ 1700zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Całego nie kupię od razu, ale przed końcem stycznia chcę zdążyć 

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Korzystam z laptopa 

Do czego ma służyć komputer? Czasami w lola zagrać i metina, a tak to do przeglądania internetu 

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Nie 

A co do używek to nie jestem przekonany, ale jak by jakaś dobra okazja się trafiła to czemu nie xD

Opublikowano

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Całego nie kupię od razu, ale przed końcem stycznia chcę zdążyć 

Bez sensu jest kupować na raty. Uzbieraj całą kwotę, wróć tu tydzień przed zakupem i kup całość od razu.

Opublikowano

Bez sensu jest kupować na raty. Uzbieraj całą kwotę, wróć tu tydzień przed zakupem i kup całość od razu.

Jednak wolę na raty ;) jak już zacznę to skończę. A tak to przepuszczę pieniądze. Poza tym moje "raty" nie rozkładają się na długo, bo nie cały miesiąc ;) 

Opublikowano

Jednak wolę na raty ;) jak już zacznę to skończę. A tak to przepuszczę pieniądze. Poza tym moje "raty" nie rozkładają się na długo, bo nie cały miesiąc ;)

Tylko tu chodzi między-innymi o to, że teraz kupisz część A, bo część B (która jest lepsza) jest za droga, a za miesiąc okaże się, że część B jest w cenie części A. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Tylko tu chodzi między-innymi o to, że teraz kupisz część A, bo część B (która jest lepsza) jest za droga, a za miesiąc okaże się, że część B jest w cenie części A. 

Ale teraz chcę kupić prawie wszystko, tylko grafikę zostawić na potem bo po urodzinach reszta hajsu będzie. Więc będę się trzymał jednego schematu ;D

Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu złożył prawie cały komputer z używanych części. Z nówek będzie słabo, bo pomimo, że aktualnie ceny są wysokie to i wydajność będzie mocno przeciętna.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu złożył prawie cały komputer z używanych części. Z nówek będzie słabo, bo pomimo, że aktualnie ceny są wysokie to i wydajność będzie mocno przeciętna.a

A jak trafię na uszkodzoną część ? oszustów jest pełno 

Opublikowano

@MPCpiotr kiedyś może tak, teraz allegro jest zbyt bezpieczne, żeby kogoś próbować oszukać.

Poza tym jeżeli coś ci damy z używek, to sami najpeirw sprawdzamy sprzedającego, oraz samą awaryjność części. Ogólnie ja, jak i część doświadczonych osób tutaj moze ci z pamięci podać części do mniej-więcej takiej kwoty. Reszta jest kwestią okazji.

Poza tym podaj monitor, na którym będziesz grać, czy go też z czasem będziesz brać, a teraz jakiegoś starca?

Ja tutaj widzę dwie drogi. Teraz za 1700zł możesz mieć naprawdę fajny zestaw, ale bez grafiki i wtedy będzie to 4-generacja intela ,czyli H81 (płyta, około 120-140zł) + i5-4570 (lub podobny model, 600-700zł (kwestia okazji)) + 8gb ramu DDR3 1600MHz etc etc. I myślę że nawet nowa obudowa, zasilacz i dysku się znajdą ;)

Kwestia taka, że za 1700zł możesz mieć kilka zestawów, a za dużo tego, żeby wszystko opisywać. Więc określ się, czy 1700złto na samą skrzynkę bez grafiki (może monitor ci tam wcisnę, jak da radę).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...