Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ - jak dalej się rozwijać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, skonczylem kurs c++ Mirosława Zelenta, jak rowniez kurs obiektowy, lecz nie wiem jak sie teraz dalej rozwijac, potrafie napisac latwiejsze programy ktore postawie sobie za cel, lecz chcialbym przejsc do czegos bardziej zaawansowanego, i tutaj pytanie do was czy jest moze jakis inny kanal na yt lub inne zrodla dzieki ktorym bede mogl sie rozwinac ?

Specjalista
Opublikowano

Może zacznij ogarniać Allegro. To taki silnik dla c++, który pozwoli Ci tworzyć programy z 'grafiką'. Myślę, że allegro na początek dobry a potem coś dalej.

Może C# ?

Opublikowano

Może zacznij ogarniać Allegro. To taki silnik dla c++, który pozwoli Ci tworzyć programy z 'grafiką'. Myślę, że allegro na początek dobry a potem coś dalej.

Może C# ?

allegro to nie jest silnik..

zależy co chcesz robić.. ale kształcić możesz się w jeden sposób - pisząc programy. Jak czegoś nie wiesz to szukasz w necie. Tak powinna wyglądać Twoja dalsza nauka.

Opublikowano

Lepiej zainwestuj w dobrą książkę, bo Zelent swoją robotę wykonuje tak słabo, że dowiesz się z jego kursów bardzo niewiele.

jw19e8.png

Opublikowano

Pierwsze odcinki Mirka były naprawdę godne polecenia, później wiele osób się gubi i nie jest już wszystko tak wnikliwie tłumaczone. Polecam przerobić "Symfonia C++" i nie sugerować się w tym przypadku datą wydania.

Pozdrawiam

Opublikowano

A dobra książka to jaka?

Bjarne Stroustrup - The C++ Programming Language (2014)

Scott Meyers - Effective modern C++ (2014)

Andrei Alexandrescu - Modern C++ design (2001)

Nicolai M. Josuttis - Templates: The Complete Guide (2002)

I wiele podobnych, do tego coś z extreme programmingu, tdd, coś o metaprogramowaniu c++14/17

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Najważniejsze to umiejętność rozwiązywania problemów. Jest wiele zadań na necie, jeżeli uważasz, że coś już potrafisz to spróbuj napisać aplikację, która rozwiązuje dany problem. Tak na pewno nauczysz się najwięcej po opanowaniu podstaw przygotujesz niejako grunt pod prace(?), bardzo szybko nauczysz się logicznego myślenia, szukania jak najszybszego rozwiązania, gdy program jest nieco większy to spróbuj zwiększyć jego wydajność.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja osobiście nie polecam Zelenta. Jak myli kilka rzeczy [ Jedno nazywa inaczej niż standardy] to przepraszam bardzo. Na początek naucz się języka angielskiego dopiero potem bierz się za książki, ale nie angielskiego na poziomie podstawowym tylko rozszerzonym.

sds.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...