Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Terraria nie chodzi płynnie

Pies Zbigniew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka modów, ale czy to możliwe, żeby były odpowiedzialne za lagi? Rozumiem lagi w jakiejś normalnej grze, ale nie w takiej, gdzie można policzyć piksele na przedmiotach :D Raczej wątpię by była to wina mojego komputera, może chodzi o jakieś ustawienia, albo wina leży po stronie modów?

Opublikowano

A w jakim wymiarze te lagi występują? Gra klatkuje czy co kilka sekund się zdarzy jakaś przycinka? 

Powyłączaj mody i włączaj je po kolei, w ten sposób zobaczysz, który powoduje przytoczony błąd. 

Opublikowano

Te lagi polegają na tym, że wszystko dookoła zwalnia, ruchy mojej postaci i wszystkiego dookoła. Zdarza się to tylko czasami, ale to bardzo irytujące. Mam tak tylko z wgranymi modami, więc rozwiązanie wydaje się proste, ale jednak chciałbym pograć z nimi. Nie ma na to jakiejś rady, zmienić ustawienia, albo coś?

Dodatkowo mam tak tylko w miejscach, gdzie jest duże skupienie przedmiotów, np. w okolicach domków.

Opublikowano

No to wygląda na to, że twój komputer nie jest zdolny do obsługi takiej ilości modów w określonych sytuacjach. To też po części wina samych twórców modyfikacji, ponieważ często są one pozbawione jakiejkolwiek optymalizacji i potrafią zwalniać nawet na szybkich komputerach :D

Opublikowano

Nie koniecznie musi być to wina WSZYSTKICH modów...

powiedziałeś że w okolicy dużego skupiska przedmiotów... więc sprawdź które mody ingerują w przedmioty

i sprawdź po koleii każdy mod wyłączając aż znajdziesz ten który przeszkadza...

być może nie jest to twoja wina tylko wina "programisty" moda który mógł nieco sporo dać swojemu modowi do roboty...

bo jeśli jest tak jak mówisz czyli masz SLOOOOWmołszyn w grze to prawdopodobnie jest to właśnie wina jednej czy 2 lini kodu w modzie...

chociaż możliwością jest też aby wszystkie zbiorczo razem tyle wygenerowały...

ale prawdę mówiąc musiałbyś mieć tych modów prawdopodobnie z 500+ jak ja w skyrimie xD

przy czym u mnie w Skyrimie jest to NoProblemo... a terraria jeszcze mniej wymagająca gra...

Zawsze też możesz się pobawić priorytetami czy wyłączyć jakieś procesy poza terrarią albo zmienić Generowanie światła w terrari czy ustawienia

przełączanie generowania światła chyba było pod klawiszem F9 to najbardziej proste ( bez kolorów i 1x1 blok ) powinno nieco przyśpieszyć prace ;x

Opublikowano

@up bawiłem się już ustawieniami, nic nie pomaga, jedynie włączenie przeskakiwania klatek. Używam tylko największych modów, typu thorium, calamity, a takie powinny być solidnie zrobione. Mógłbym powyłączać niektóre, ale chciałem pograć z wszystkimi na raz, innej opcji nie ma :D Mówi się trudno, będę grał w slow motion.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...