Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w złożeniu komputera z używanych części

boss131

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak, składam komputer i mam problem, otóż znalazłem taki procek:http://allegro.pl/core-2-duo-e8500-3-16ghz-oem-gw-12m-fv-i5968038506.html i nie ma płyty głownej z socketem 775 czy w tym procku ma to jakieś znaczenie ? I czy ktoś mógł by mi złożyć/pomóc w składanu komputera z używanych czesci?

Do 1000zł

Komputer ma służyć do grania

Ma być jak najtańszy oraz jak najlepszy

Pomogłem? "Lubię to" -----> Cię to nic nie kosztuje! A mnie zachęci do dalszej pomocy ! ;)

Opublikowano

Jeżeli gniazdo nie jest kompatybilne z procesorem to nic nie jesteś w stanie zrobić - no, chyba, że jesteś inżynierem mikroukładów to sobie przerobisz gniazdo.

Opublikowano

Jeżeli gniazdo nie jest kompatybilne z procesorem to nic nie jesteś w stanie zrobić - no, chyba, że jesteś inżynierem mikroukładów to sobie przerobisz gniazdo.

Ale mi chodziło że nie mogę znaleźć w internecie, bo ja ogólnie tak dorytego laptopa mam że szkoda słów,no k***a szkoda.

Pomogłem? "Lubię to" -----> Cię to nic nie kosztuje! A mnie zachęci do dalszej pomocy ! ;)

Opublikowano

Przede wszystkim to nie szukaj aż takich starych, podaj budżet, zastosowanie PC, itd.

Już zedytowałem

Opublikowano

Podaj swoj caly obecny (DOKLADNIE) komputer, bo napewno cos uzyjemy, a to kasa zaoszczedzona, za 1k z uzywek juz fajny zestaw calkiem. 

Ja ogólnie mam laptopa, a chce PC, także chyba się nie przydzą,ale moge podać:

Procek:Intel® Core i3-2328M CPU 2.20GHz

Ram:8

Karta Graficzna:Geforce GT 635M

I to tyle chyba

Opublikowano

Podaj swoj caly obecny (DOKLADNIE) komputer, bo napewno cos uzyjemy, a to kasa zaoszczedzona, za 1k z uzywek juz fajny zestaw calkiem. 

I to tyle chyba

A dysk? Będzie można go użyć do tego kompa? Bo dzięki temu trochę się zaoszczędzi i będzie można włożyć lepsze części.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

I to tyle chyba

A dysk? Będzie można go użyć do tego kompa? Bo dzięki temu trochę się zaoszczędzi i będzie można włożyć lepsze części.

Mam dwa dyski 267GB D i 197GB C ale żadnych informacji o nich nie ma 

Opublikowano

Autorze, zastosuj się do instrukcji na dole z CPU-Z: http://www.mpcforum.pl/topic/1398233-przeczytaj-zanim-napiszesz-temat/

Następnie podaj nam link do swojej specyfikacji komputera.

Ale podaj też zasilacz, tzn. otwórz obudowę i przeczytaj model, markę i moc zasilacza.

Ogólnie aktualny zestaw wygląda nieźle, wystarczy go przerobić ;) Płyta spoko, i5-2400 (sprzedać aktualną i3). Dorzucić do porządnego zasilacza i zmienić grafikę na np. GTX 770/ R9 380 4GB.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

http://valid.x86.fr/34lgj9 Tu zestaw a laptopa otworzyć żeby czegoś nie uszkodzić to za bardzo nie umiem :D

@JacoH

Edit: Ale napewno słaby zasilacz, jak CS:GO na 100 fpsach dziala, po chwili spada do 12, i tak przez kolo 5-10 minut, potem znow 100 fps przez 1-2minuty,Albo gry takie jak Thief 2 się zacina, proste zwykłe gry tną się jak bym miał kompa z 2009 roku

Opublikowano
Dobra, ja myślałem, że ty masz komputer stacjonarny  jeszcze jakiś, skoro procesor podesłałeś.

Ale ok, już ogarnięte xD 

hym... za tą kwotę widzę to tak:

-Obudowa: kup używaną za 20zł na olx, czy coś;

-Zasilacz: 70-80zł na chieftec/ocz/be quiet jakiś z 500W;

-Płyta: H61 za 80zł;

-Procesor: i3-2100/2120 za 100-120zł (teraz są po 150 ale to kwestia okazji, bo już po 90zł były);

-Ram: 4GB DDR3 za 60-80zł (kwestia okazji);

-Dysk: jeżeli nie bierzesz tego z laptopa, to około 100zł za 500-1000GB używkę;

Zostaje tam jakieś 500zł na grafikę i tutaj polecam ci R9 280 3GB (jest za troszkę ponad 500zł), lub taniej GTX770/760. Ale one mają 2GB pamięci, a w grach radzą sobie podobnie. Choć osobiście wolę tego R9 280. Za 540zł widziałem wczoraj R9 280X od Sapphire dobrego ;)

A co chcesz zrobić z laptopem, myślisz o sprzedaży? Dostaniesz jeszcze za niego trochę kasy. W sumie to z 700zł spokojnie bym myślał, jak jest w dobrym stanie. Jak podasz model laptopa, to ci wycenimy. A za 1000zł+kasa za laptopa możesz mieć naprawdę fajny zestawik ;)

Opublikowano

Płyta do zmiany na tą: http://allegro.pl/plyta-glowna-ms-7707-core-i3-i5-i7-s-1155-gw-fv-i6561549087.html

Ta della jest niewymiarowa :/

Reszta spoko ;)

@JacoH CS:GO, LOL i różne mniej wymagające gierki pójdą na 200-300 fps?

Edit:Czy bym musiał coś dopłacić?

I jeszcze jedno, jaki zasilacz wybrać?!

Opublikowano

Ten pierwszy zasilacz. Jest ot budżetówka od Chiefteca ale starczy ;)

Co do FPS to nie da się określić, ale lagów nie będzie. Skoro masz monitor 60FPS, to co ci da sztuczne 300FPS?

Opublikowano

Co do FPS to nie da się określić, ale lagów nie będzie. Skoro masz monitor 60FPS, to co ci da sztuczne 300FPS?

Kupie monitor też za około 1000zł, bo miałem 2000zł na komputer ale wole kupić dobry monitor a później jeszcze lepszy komputer, tak za rok albo dwa

@JacoH

Opublikowano

@JacoH Ale pls powiedz że chociaż będzie te 60-70 stałych xD

Opublikowano

O to się nie martw ;) Na spokojnie zagrasz nawet w GTA V na wysokich ;)

Opublikowano

Do zamknięcia. Chyba :D Dziękuje wszystkim za pomoc szczególnie @JacoH ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...