Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do maksymalnie 4500zł

Svengallop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie mam zamiar złożyć komputer w przedziale do 4500 zł, ta kwota pozostanie raczej niezmienna, no, chyba że zakupić komputer po świętach, co wiem byłoby wskazane, ponieważ jesteśmy zarzuceni sztucznym podniesieniem cen i ich gwałtownym opuszczeniem, przez co mamy świąteczną "promocję". Jednak obecnie byłbym zainteresowany jednostką, której koszyk sprzętowy +/- mam, teraz tylko kilka kwestii, czy możecie mi doradzić coś lepszego za te pieniądze, a może taniej, przy osiągnięciu tej samej wydajności. Zależy mi na rzetelnych odpowiedziach, jako że nie wiem, jakie to forum miało zmiany, mam nadzieję, że tutejsza społeczność jest bardziej pomocna niż dwa lata temu.

Jednak do rzeczy; zastanawiałem się nad kilkoma propozycjami, aczkolwiek pragnę poinformować, że mam pogląd na temat wszystkich zakupionych podzespołów i wyrobione o nich raczej dobre zdanie. Inną kwestią jest jednak, czy istnieje coś konkurencyjnego za te pieniądze.

Mój koszyk:

http://i.imgur.com/YPsD0xe.jpg

Kilka sprostowań, dlaczego nie ma w zestawie dysków, mianowicie posiadam trzy: dysk ssd crucial mx200, wd blue 1TB, no i jest jeszcze dysk przenośny z szansą zrobienie z niego dysku rozruchowego, ale na razie po co: seagate 1,5TB. Tak samo w przypadku monitora, którego również posiadam.

Dlaczego postanowiłem w swoim koszyku zdecydować się na zakup karty spod stajni czerwonych, odpowiedź jest prosta ufam tej karcie na przyszłość, jeśli chodzi o dx12 i rosnącej wydajności, nie żebym nie ufał zielonym, bo jeżeli chodzi np. o gtx 1070 i możliwości oc jest bardzo przekonująca, ale funduszy może zabraknąć. Dlatego pozostałbym przy rx 480, tutaj kwestia producenta, mogę dodać tyle, że nie zależy mi jakoś bardzo na kulturze pracy, ponieważ pokój jest wytłumiony, a ja nie jestem cichofilem (wcale sobie przed chwilą nie zaprzeczyłem). Przy procesorze mógłbym się zastanawiać nad innymi i7 (k), ale generacji szóstej. W przypadku wersji z odblokowanym mnożnikiem przewiduję zmiany płyty głównej, która w zestawie jest jako zwykłe doliczenie ceny za płytę w przedziale do 400zł. Jeśli chodzi o ramy, to dopóki nie ma dużego zużycia na komputerze, to nie stanowi on jakiegoś bardzo ważnego aspektu komputera, a dokupić go to nigdy nie problem. Zasilacz znalazł się tu ze względu na przystępną cenę, modularne okablowanie i całkiem przyjemny certyfikat sprawności. Znam też kilka osób posiadających ten zasilacz, jak i jego opinie są całkiem przyjemne. Obudowa nie jest dla mnie jakoś bardzo ważna, zależy mi, żeby się karta zmieściła, chociaż nie widziałem obudowy midi tower, która by nie zmieściła tej dosyć krótkiej karty (zakładam standard 38/40 cm). Jeżeli chodzi o wentylatorki, to interesowałby mnie kolor zielony, ale jakby się zastanowić może zakłócić to pewną estetykę zestawu, czerwono-czarno-zielona obudowa, no trochę niepasująca ta choinka, macie tutaj jakąś propozycję?

Piszę tutaj głównie ze względu, aby zobaczyć, czy ktoś znajdzie jakiś fajny zestaw, nad którym będę mógł chwilę pomyśleć i wzbogacić siebie o dodatkową wiedzę, a to jest dosyć ważne. No i jeszcze chciałbym, aby zestaw był stworzony z nowych podzespołów. Jeżeli popełniłem jakiś błąd: ortograficzny, interpunkcyjny, składniowy, logiczny, poznawczy, to nie zapomnij mnie poprawić :)

_______

|WZÓR|

Jaki posiadasz budżet na kupno? Oscyluje w kwocie 4500zł.
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat). Tydzień
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Uważam, że nie ma to większego znaczenia, tym bardziej że wiem, co chcę zakupić, zastanawiam się nad poszczególnymi elementami.
Do czego ma służyć komputer? Zarówno do gier, jak i amatorskiej obróbki graficznej, pracy na większych szablonach, do tego Ae, Pr. No może jakaś wersja streamingu w 720p przy płynności 50 klatek < Tak wiem, na i5 też to osiągnę, no i komputer będzie, no i właściwie jest rzadko wyłączany, z niektórymi z tych programów sobie radzi, w innych trzeba iść na kompromisy.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie ma takiej potrzeby.
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Kwestia dyskusyjna.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Obecnie nie, ale w dalszej przyszłości interesuje mnie animowanie w TBH.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc przy wyborze :)

Opublikowano

No to zaczynamy.

Po pierwsze bierz procka z K. Spokojnie można go do 4.5GHz podkręcić, z dobrym coolerem i krzemem można nawet do 5GHz. 100 zł i kilkanaście procent wydajności na +. Co do zasilacza to ok, tez mam i polecam, chociaż przez pierwsze kilka dni wydawał dziwne odgłosy.

Po drugie płyta. Zmieniłbym na jakiegoś z170 ze stajni MSI. Jak ci zależy na ledach to Carbon, a jak nie to może tomahawk.

// Jeżeli nie mamy wiedzy/doświadczenia to proponuję się wstrzymać od 'doradzania' - pożytku to nie przynosi.

~ Zespół Działu Elektroniki

Opublikowano

No to zaczynamy.

Po pierwsze bierz procka z K. Spokojnie można go do 4.5GHz podkręcić, z dobrym coolerem i krzemem można nawet do 5GHz. 100 zł i kilkanaście procent wydajności na +. Co do zasilacza to ok, tez mam i polecam, chociaż przez pierwsze kilka dni wydawał dziwne odgłosy.

Po drugie płyta. Zmieniłbym na jakiegoś z170 ze stajni MSI. Jak ci zależy na ledach to Carbon, a jak nie to może tomahawk.

Wyjdz, nie masz pojecia na ten temat to sie nie wypowiadaj. 

Autorze, wypelnij wzor, potrzebna Ci i7? Uwierz mi, ze i5 tez sprawdza sie podczas jakiejs pracy czy nawet streamowania, a przydalaby sie wydajniejsza karta graficzna. Zasilacz tez do zmiany, bo ten nie jest oplacalny. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Koniecznie chcesz te wentylatory LED? Jak już chcesz kolorki w budzie to ja bym wziął paski LED i je przymocował na krawędziach  na topie budy. Przynajmniej nie ograniczasz sie do 1 koloru ale do 16, ale jeżeli już chcesz te wenty to weź te https://www.morele.net/corsair-sp120-high-led-twin-pack-co-9050032-ww-654867/ jak masz możliwość wydania lub nie bierz wcale bo to CM'y to są słabe budżetówki.

6146014808531721540391.png

Opublikowano

@Oski0202

Wzór zaraz zostanie dodany do posta, napisałem znacznie więcej niż w tym wzorze, ale regulamin to w końcu regulamin.

Na razie, ze względu na ładne skoki walutowe, moje finanse zaczynają się delikatnie powiększać. Jeżeli chodzi o procesor, to jednak bardziej byłbym przy tej i7 komputer zyska trochę dodatkowej wydajności, dokładnie tyle ile mi będzie potrzebne przy pracy. Jeżeli chodzi o zasilacz, to tutaj mogę na chwilę przystanąć i się zastanowić, plus chciałbym wiedzieć, czemu uważasz ten zasilacz za nieopłacalny.

Po słowach wydajniejsza wnioskuję, że zieloni, od pułapu gtx 1070? Nie rozumiem tylko czemu uważasz rx 480 za kartę nie wydajną, testowałem jej słabszą siostrzyczkę (rx 470), no i nie wydawała mi się, aby była ona niewydajna.

Jeżeli ładnie mi to uzasadnisz, to trochę naciągnę swój budżet kosztem kilku kolekcjonerskich fantów.

@Kanadyczyk.

Czy koniecznie chcę... no wiesz jakoś nie specjalnie, dodałem je sobie, żeby nabrało to kolorytu, następnie po przeanalizowaniu, jaka ta "choinka" byłaby nietrafna kolorystycznie, to raczej zrezygnowałem z pomysłu zielonych wiatraków.

@Velociraptorus

Monitor mam ten: https://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/ - Był on również zakupiony na stronce morele.net.

To byłaby ciekawa alternatywa na dalsze lata, do zastanowienia, na razie ze względu na fundusz powiem nie. *Uparłem się tej i7 ze względu na cenę i przytrzymam się jeszcze chwilę przysłowiowego krzesła.

Wiem, że w tym momencie im dłużej będę zwlekał, tym więcej stracę, po świętach zobaczyłbym pewną różnicę cenową, ale raczej uparłem się z zakupem do 20 grudnia.

@MajoreQ

Ciekawe rzeczy widzę, no właśnie takie odpowiedzi na tym forum jakiś czas temu były codziennością miło, że stanowią one jedynie 1/4 komentarzy w tym temacie.

Potwornie nie lubię regułek, "bierz tylko" ponieważ dużo one nie wnoszą, a druga osoba nie dowiaduje się kompletnie nic.

Opublikowano
Po słowach wydajniejsza wnioskuję, że zieloni, od pułapu gtx 1070? Nie rozumiem tylko czemu uważasz rx 480 za kartę nie wydajną, testowałem jej słabszą siostrzyczkę (rx 470), no i nie wydawała mi się, aby była ona niewydajna.

RX470 jest najbardziej udany z całej linii RX4xx, dlatego jest wydajna jak na swoją cenę, ale jeżeli chodzi o RX480 to za podobną cenę mamy GTX1060 który jest oczywiście wydajniejszy.

Opublikowano

GTX1060 6GB jest wydajnieszy w grach, a tych 8, czy 6GB i tak nie wykorzystasz jeszcze przez długi czas. 

Co do zasilacza, to czemu ten nie? Ponieważ, jeżeli jakaś firma produkuje syf, który montuje się w przepłaconych komputerach w marketach to dla mnie taka firma nie jest godna zaufania. Za niewiele wyższą cenę masz formowy zasilacz SilentiumPC Supremo L2/M2 (M2 ma modularne (odpinane) okablowanie, co pomaga ogarnąć kable w obudowie i niepotrzebne wypiąć ;) ). Na poparcie moich słów powiem tylko, że właśnie zostały wyprzedane wszystkie sztuki na morele (L2 i M2), więc albo zaczekać, bo to naprawdę dobre zasilacze z certyfikatem GOLD, albo zaraz polecimy coś innego.

Co do procesora, to nie zajmujesz się zawodowy renderowaniem grafiki 3D, czy sklejaniem filmów, więc kilka sekund w tą, czy w tą przeżyjesz, a większą wydajność w grach etc. da ci lepsza grafika. Procesor i5-6400 ci spokojnie starczy (150zł za 200-300MHz, nie zwraca się).

Płyta główna na chipie B150 to dobry wybór, ale czy potrzebujesz format ATX i jaki kolor chcesz utrzymać w komputerze? Może coś dopasujemy, bo wentylatory wziąłeś zielone, a reszta taka zwykła :P + czerwona grafika xD

Tutaj moja propozycja: https://www.morele.net/inventory/info/rTNodL/

Chciałem dać płytę Gigabyte B150 D3H, ale jest aktualnie również wyprzedana. Grafika Palit Jetstream GTX 1070 dałem ze względu na jej dobre wyniki przed jak i po OC, niezłą kulturę pracy, oraz 3 letnią gwarancję ;) 

Ogólnie polecam poczekać, bo taka i7-6700 kosztuje 100zł więcej, niż nawet chyba przy premierze xD 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

@JacoH

Gtx 1060 jest wydajniejszy w grach, muszę niestety przyznać rację, ale tutaj kwestia dx 11 i dx12, jakby na to patrzeć, jednak nieopłacalna moim zdaniem ta karta, przy ów budżecie (Powiedział ten, co wepchnął i7 6700 bez większych wymagań). Jednak jak już to zapatruje się na 1070, bo nie wiedzieć czemu, ale jakoś patrzę z góry na 1060.

Tutaj w sumie możesz mieć rację, niestety ja od dłuższego czasu nie patrzę, jak wygląda specyfikacja komputera gotowca, ale wysoka marża zawsze z tym współgra. Jednak w dalszym ciągu nie uważam tego zasilacza za jakiś totalny chłam i tego zdania nie zmienię. Jednak zgodzę się, że są lepsze alternatywy. Myślę, że takową będzie ten zasilacz: https://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g650m-650w-modularny-80-bronze-rs-650-amaa-b1-629139/ Co prawda 110zł różnicy, jednakowo uważam, że warto, a budżet dalej nieprzekroczony. I tak wiem, że ten zasilacz supremo by starczył, ale tutaj jest właśnie słowo klucz.

Tylko dalej nie rozumiem jednego, jeśli chodzi o procesor, czemu zamiast i5 6500 poleciłeś mi 6400, wydajnościowo jest różnica 5/6 fpsów w grach, no dobrze może nie dużo, ale jednak cały czas mieszczę się w budżecie, więc czemu by nie dopłacić, jeśli są wolne pieniądze na to. Jednak zorientowałem się, że źle sprecyzowałem temat, faktycznie słowa "do" brzmią, jak zbudowanie jednostki do maksymalnie podanej kwoty z najlepszą wydajnością, machnąłem się trochę w doborze słów, więc spróbuję to sprostować, jeżeli zobaczę większą różnicę to można dopłacić te 500zł dodatkowo, nie zrobi mi to większej różnicy budżetowo, ponieważ moje fundusze są ruchome zazwyczaj na mój plus.

Co do płyty nie mam większych zastrzeżeń. Może jedynie doskwierać liczba portów.

Co do obudowy, dla mnie to po prostu koszmar, sama konstrukcja sprawia wrażenie solidnej, a potwierdzają to zarówno opinie, jak i liczba zakupionego towaru. Jednak kompletnie nie podoba mi się ona, umieszczenie portów, gniazd u góry mnie nie zachwyca, lubię minimalizm, ale ten przedstawiony w tej obudowie mnie po prostu odpycha.

Kolorystycznie dopasować można by było - pod tę kartę, którą dałeś w swoim koszyku. Tylko nie rozumiem, czemu piszesz o palicie, a w koszyku ewidentnie wyleguje się MSI.

Proponujesz tym samym na spokojnie odłożyć zakup, tak?

@Kanadyczyk.

Na dziś jak najbardziej, gtx 1060 ładniej się sprawdzi w dx11, przy dx12 mamy już spadek wydajności, ale to już sprawa zielonych. Jednak aż takiej dużej różnicy nie ma pomiędzy rx 480, a gtx 1060 (+/- 10 fps, znowu mówi ten, co kłócił się wyżej o te 6 fps), więc jak już, celować będę w 1070, zresztą tak jak przewidywałem wcześniej po napisaniu tutaj wątku.

@Velociraptorus

Gdzieś już to widziałem, aczkolwiek zniknęło mi sprzed oczu, jeden dodatkowy pendrive zawsze w porządku, dzięki :)

|;|

Jeszcze chciałbym podziękować wszystkim zaangażowanym za wszelką pomoc, jaką udzieliliście i jaką w dalszym ciągu udzielacie, kilka waszych zdań skłoniło mnie to refleksji, a to dobrze, bo wynika z tego wspólna korzyść; ja mam szerszy pogląd na sprawę, a wy utrwalacie się w swoim doświadczeniu i również zdobywacie nowe. Mam nadzieję, że nie jestem jakoś szczególnie upierdliwy.

Opublikowano

Cena procków skoczyła, więc w sumie na razie nie opłaca się kupować kompa no chyba że mus.

GTX 1070 od Palita będzie w sam raz bo to najlepszy układ chłodzenia w nvidiach aktualnie, morele czasem lubi robić figle i czasem zamienia przedmioty więc pewnie dlatego tam siedzi msi

Od siebie polecam obudowe NZXT S340 (polecana wśród case moderów), ale też ciebie może odepchnąć ze względu na minimalizm.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngKanadyczyk.

Masz słuszność, twoja odpowiedź zainspirowała mnie do wygrzebania starych koszyków i w ten sposób powstał ten post, wielkie dzięki :)

Dokopałem się do starszych koszyków i oto rezultaty:

I7 6700 obecnie jest w cenie i7 6700k sprzed dwóch miesięcy. Dodam, że sama i7 6700 od 5.12.2016 swoją cenę zwiększyła o kolejne 25zł.

Ceny ramów też nie próżnowały, bo w porównaniu koszyka, sprzed podobnego okresu co wyżej: G.Skill 3000 MHz CL15 również swoją cenę podniosły o około 130zł.

Jako że dysk mnie nie dotyczy, to jednak ciekawostką jest, że: SSD ADATA Premier Pro SP920 jest obecnie droższy o 40zł.

No i cena karty również chwyta za serce, właściwie jej zmiana: MSI GTX 1070 Armor OC - obecnie 100zł droższy.

Czyli można powiedzieć, że wydajnościowo mamy to samo za: 500/700 złotych drożej, w porównaniu do dwóch miesięcy wstecz, myślę, że to całkiem spory skok cen. Dlatego uważam, że obecnie kupować komputer to taki strzał w kolano, dlatego chyba wstrzymam zakup. Jeszcze takie pytanie, co wy myślicie, czy jednak płacić te 500/700zł drożej za to samo, czy popieracie moje obawy. (terminy mnie nie gonią, a z każdym kolejnym miesiącem mój portfel na wolne wydatki rośnie).

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi i wskazówki, jeżeli temat zostałby zamknięty lub przeniesiony do kosza, to mam pytanie; Droga administracjo, czy byłaby możliwość przywrócenia tego tematu gdzieś w styczniu, czy cały trzeba będzie sporządzać od nowa?

Opublikowano

Jakby tak patrzeć, że ten sam zestaw kosztował 700zł taniej to się nie opłaca, bo gdyby były normalne ceny to te 700zł można by było przeznaczyć na np najtańszego GTX 1080 (dodając te 700zł do ceny Palita). To prezentuje jak bardzo rynek IT jest podatny na ceny, i te ceny w nowy rok mogą spaść znowu do tych sprzed 2 miesięcy albo jeszcze niżej.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngSvengallop byłem nieobecny przez dwa dni, ale wracam.

Co do Palita i MSi, to początkowo chciałem dać ci palita, ale zostało na tyle pieniędzy, że dałem droższego MSI.

Co do procesora i5-6400 vs i5-6500 to zgadam się, że i5-6500 jest lepszy (w końcu wyższy model), ale w momencie składania zestawu był on niedostępny na morele, więc nie mogłem go dodać do koszyka. 

Ogólnie jeżeli sprawa nie jest aż tak pilna, to możesz poczekać i zobaczyć co będzie po nowym roku. Będziemy też mieli wgląd w nową odsłonę procesorów AMD. Nie jestem zbyt w temacie, bo wolę poczekać na oficjalną prezentację, wyniki etc. i wtedy zobaczymy ;)

Opublikowano

@JacoH

Jak to mówią, każdy potrzebuje urlopu :)

W sumie to lepiej, bo MSI ma wyższe bazowe zegary i z kulturą pracy u niego lepiej, może nie widać tego po specyfikacjach jakoś bardzo, ale w przysłowiowym boju radzi sobie po prostu lepiej, zarówno potencjał oc większy, więc jak najbardziej zmiana jej w koszyku na plus.

Składanie tego komputera nie jest jakoś bardzo pilne, ponieważ nie mam narzuconych z góry terminów i poczekać dla mnie to nie jest większe problem, dodatkowo należę do osób cierpliwych. Po nowym roku spodziewam się spadku cen, to niemal nieodłączne, wiem jak reklamowane były zeny od amd, były porównania, że mają być konkurencją dla topowych i7 intela, czy tak będzie, zobaczymy na razie pewną informacją jest podstawka am4 i wyższa wydajność na jednym rdzeniu w porównaniu do fx 8350, o ile to się wkrótce przekonamy. Ja zawsze kibicuje amd w kwestii kart graficznych, może zmieni się coś za sprawą tych nowych procesorów, czego im życzę, jednak bardziej zapatruje się na planowany produkt rx 490.

Więc raczej to przełożę, teraz tylko kwestia, czy można potem wznowić ten temat, jest to sprawa dla mnie dosyć istotna.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngSvengallop nie ma problemu. Temat nie został rozwiązany, więc pozostawiam go otwartym. Jak już będziesz się przymierzał do kupna, po prostu napisz posta ;)

RX490 będzie ciekawą konstrukcję, bo ponoć ma w końcu być coś na HBM2 od Samsunga (samsung z jakąś firmą opatentowali już jakiś czas temu HBM2) jak się nie mylę :D Ogólnie HBM jest spoko rozwiązaniem i może w końcu dać twórcą gier niezłe pole do popisu ;)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

@Wznawiam.

_______

|WZÓR|

Jaki posiadasz budżet na kupno? Oscyluje w kwocie 2850zł + gtx 1070 MSI  Gaming X
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat). 1/2 dni.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Monitor: AOC i2369Vm
Do czego ma służyć komputer? Zarówno do gier, jak i amatorskiej obróbki graficznej, pracy na większych szablonach, do tego Ae, Pr. No może jakaś wersja streamingu w 720p przy płynności 50 klatek < Tak wiem, na i5 też to osiągnę, no i komputer będzie, właściwie jest rzadko wyłączany, z niektórymi z tych programów sobie radzi, w innych trzeba iść na kompromisy.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie ma takiej potrzeby.
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Zrezygnowałem.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Wszystkie dodatkowe wymagania w zadowalającym zakresie.

Mój koszyk: http://i.imgur.com/uBFeRDP.jpg

Więc może na wstępnie kilka wyjaśnień, sprostowań dotyczących tego koszyka. Koszyk znajduje się na xcom, ze względu na to, co robi morele ze swoimi cenami, poniżej zamieszczę porównanie cenowe (tych samych produktów). Procesor wybrałem Kaby Lake, ze względu na jego niską cenę względem i7 6700 (jest tańszy od szóstej generacji, oby to nie był błąd). No i pamiętajmy, że to wersja bez k, więc te 8% wydajności to zawsze coś. Jeżeli chodzi o płytę, to wybrałem ją ze względu na niższą cenę, m.2, b250 i chyba tyle, mogę też zdecydować się na format mATX tej samej płyty ze względu na większą liczbę gniazd mini jack. Przewiduję też możliwość zamiany na lepszą alternatywę, potrafię zrobić aktualizację biosu, więc nie będzie mi straszna np. b150, z tego typu zapatrywałem się na tę płytę: http://www.x-kom.pl/p/281622-plyta-glowna-socket-1151-asus-b150-pro-gaming-aura-b150-2xpci-e-ddr4.html, nie jest ona pozbawiona wad (Niska prędkość m2 i drugie PCIe x16 = x4). Poza tym nie ma chyba większych wad, ale jest ładnie doposażona. Przyjmę też wszelkie inne propozycje do 500zł. W przypadku pamięci sprawa chyba jasna, CL 14 i zegar 2133 standardowo i przyjemnie, ale jeżeli mnie przekonacie, to zmienię tę kostkę. Zasilacz pod małym "ale", przewiduję jeszcze dwie alternatywy: SilentiumPC 550W Supremo M2/SilentiumPC 550W Enduro FM1 (Modularne/pół modularne).

Ostatnia, niby najmniej istotna sprawa, a jednak to przy niej mam wielki dylemat, bo obudowy, z których byłbym zachwycony to koszt: od 400zł, dlatego w koszyku znajduje się ten prościutki i przestrzenny grzejnik, przyjmę też inne oferty do 200zł, najlepiej bez okna, bo w moim przypadku będzie ono zbędne.

Względem koszyka to chyba tyle, o kartę graficzną już nie pytam, ponieważ decyzję podjąłem i jest to gtx 1070 MSI Gaming X proponowany wcześniej przez @JacoH Zostanie on zakupiony po "atrakcyjnej" cenie z 9% zniżką na proline z odbiorem osobistym, więc pozostaje już tylko reszta wyposażenia.

Obiecałem zestawienie cenowe i proszę bardzo:

[Pierwsza kwota dotyczy xcom, a druga morele]

Procesor: i7 7700 ~ 1509zł vs 1549zł = 40zł różnicy + dla X-com

RAM: HyperX 8GB 2133MHz Fury Black ~ 259zł vs 269zł = 10 zł różnicy + dla X-com

Płyta główna: Asus PRIME B250-PLUS ~ 489zł vs 479zł = 10 zł różnicy + dla Morele

Płyta główna: ASUS B150 PRO GAMING ~ 489zł vs 499zł = 10zł różnicy + dla X-com

Zysk na x-com: ~ 50/60zł niby niewiele, ale w moim przypadku było to bardzo istotne, dlatego postanowiłem o tym napisać, a cena zasilacza została zmieniona dzisiaj, to już kpina - z dnia na dzień skok o 23,48zł

Poniżej cena z dnia, 01.01.2017:

http://i.imgur.com/Rjnvsu0.jpg

Morele się ostatnio bawi cenami i dlatego jeżeli każda złotówka się dla was liczy warto sprawdzić kilka razy :)

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc przy wyborze :)

Opublikowano

@Svengallop ceny są zależne od kursu dolara, a także od tego za jaką kwotę dany komponent był kupowany od producenta (oczywiście każdy przedstawiciel kupuję za tą samą kwotę, ale można kupić w momencie, kiedy $ stał drożej, lub firma chciała więcej zarobić, proste). Tak działa rynek.

Bierz pod uwagę, że na morele.net składają ci komputer za darmo i wysyłają. Ale mimo to, ja nie zawsze im ufam, bo zdarzają się przypadki, gdzie spartolą robotę, dlatego jeżeli umiesz, to złóż sam komputer. Fajna zabawa i doświadczenie.

A jeżeli interesują ciebie najniższe ceny, to przeglądnij jeszcze emag.pl (stare agito.pl, które zostało wchłonięte przez emag). Darmowa wysyłka i całkiem fajne ceny ;)

Opublikowano

@JacoH całkowicie się zgadzam z tym, jednak właśnie z tego samego powodu, co napisałeś wyżej ceny w innych sklepach mogą być konkurencyjne, a większy wybór to dużo plus dla kupującego.

1zł - "To wciąż za dużo". Ja wolę złożyć sobie komputer samemu, mimo że nie jest to jakieś wyzwanie, to mi przynosi sporo frajdy.

Koszyk ostatecznie zamówiony:

http://i.imgur.com/kLa2FV7.jpg - x-kom [MOBO+PSU+RAM+CPU]

http://i.imgur.com/yXvmZXc.jpg - morele [GPU + CASE]

Prosiłbym też, aby ktoś mógł ocenić, a jeżeli trzeba to skrytykować powyższy zestaw.

Patrzyłem na emag.pl, ale nie zauważyłem jakichś różnic cen względem morele.net, przy produktach, które znalazły się w koszyku. Darmowa wysyłka, ciekawa alternatywa. Najtaniej wyszło na komputronik.pl, ale pieniądze za produkty x-kom wpłynęły w dniu, w którym, wymieniłem je (wczoraj), więc dużo już nie zmienię. Jeszcze raz dziękuję za doradztwo wszystkich zaangażowanych.

Opublikowano

@Svengallop dałeś ciała, wiesz czemu? Zobacz jakie taktowanie pamięci ram jest obsługiwane przez tą płytę. w 6-generacji ntela i płytach pod nie (h110 i B150) to taktowanie wynosiło 2133MHz, ale 7-generacja obsługuje 2400MHz. Właśnie straciłeś troszkę taktowania zyskując CL (opóźnienie). Ogólnie raczej nei zauważysz różnicy, gdybyś brał 2133MHz, a 3000MHz to tak.

Ale to zawsze strata jakaś, bo płyta obsłużyłaby 2400MHz.

Poza tym nie mam zastrzeżeń. Po prostu dokładając kolejne kości bierz albo 2133MHz, ale 2400MHz (ale pracować będą w 2133MHz). Ponieważ taktowania pamięci ram się wyrównują.

Opublikowano

@JacoH niestety wiem, byłem świadom tego wyboru z taktowaniami, ale nie chciałem CL 15 za 10zł więcej, a cena idealnego połączenia tamtego dnia była nieosiągalna: http://www.x-kom.pl/p/300811-pamiec-ram-ddr4-hyperx-8gb-2400mhz-savage-black-cl12.html - Najlepsze wyjście, jednak bez pieniędzy średnio, mogłem co prawda kupić te: http://www.x-kom.pl/p/257988-pamiec-ram-ddr4-corsair-8gb-2400mhz-vengeance-lpx-black-cl14.html ale o tym wtedy nie pomyślałem.

No cóż, gdybym wybrał wysyłkę za pobraniem, mógłbym jeszcze zmienić kostki, teraz jest to bardziej problematyczne. No i dzięki, bo nie pomyślałem o tym mieszaniu kostek, a tego chciałbym uniknąć. Zobaczy się co uda mi się załatwić w tej sprawie.

Opublikowano

Po prostu sprzedaż te, które teraz masz.

Generalnie nie zauważysz różnicy i tak, więc życzę tylko miłego użytkowania ;)

Mogłeś też wziąć kości GoodRam - Polskiej marki (warto inwestować w swoich, bo robią dobre rzeczy).

Opublikowano

Też racja, bo nic nie zrobię, no i dzięki wielkie za wszystko :)

Jak uda się sprzedać, to zastanowię się nad tym.

[ROZWIĄZANE] - Można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...