Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer - Jak go postawić?

KabusPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Pokaże wam dziś jak stworzyć własny serwer!

Etap 1

Wybierz: Czy chcesz serwer u siebie na komputerze czy na hostingu (zalecany hosting)

Serwer u siebie na komputerze:

1. Stwórz na dysku nowy folder

2. Pobierz z https://mcadmin.net silnik Spigot klikając przy odpowiedniej wersji (Wersji minecraft) przycisk "Download JAR"

3. Wrzuć go do wcześniej stworzonego folderu

4. Otwórz notatnik

5. Wpisz 

java -Xmx512M -Xms512M -jar spigot-WERSJA_PLIKU.jar

6. Zapisz plik pod nazwą start.bat !!!WAŻNE!!! Typ pliku: WSZYSTKIE PLIKI

7. Uruchom ten plik

8. Poczekaj aż się zamknie

9. Otwórz plik eula.txt w notatniku i zamień eula=false na eula=true

10. Uruchom start.bat jeszcze raz

11. Gdy tekst stanie w miejscu wpisz stop

12. Postępuj dalej tak jak z serwerem na hostingu od punktu 3

Serwer na hostingu:

1. Stwórz serwer na hostingu (enderchest.pl, server.pro, itp.)

2. Wejdź do menadżera plików lub FTP serwera (nie będe mówił jak to zrobić)

3. Wejdź w folder plugins

4. Wrzuć tam pluginu sciągnięte z internetu z rozszerzeniem .jar (Essentials, Authme, itp.)

5. Uruchom serwer (lub start.bat w przypadku serwera u siebie na komputerze)

6. W przypadku serwera na hostingu wejdź w minecrafcie na IP podane w panelu, a przy serwerze na komputerze wejdź na IP swojego komputera (lub localhost)

7. Ciesz się grą

Dziękuje za przeczytanie.

Pomoz z zarządzaniem i promowaniem niedługo dodam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

"Serwer - Jak go postawić, wypromować i zarządzać?"

Gdzie reszta? Jak już piszesz to pisz całość, bo nie dość że każdy kto chce założyć serwer wie jak zrobić serwer. Raczej ktoś bez żadnego doświadczenia nie postawiłby nagle sobie serwera minecraft. 

Zresztą - Niedługo to kiedy? Jutro, pojutrze, za rok, dwa? 

Opublikowano

temat do zamknięcia ... :) zrobiłem taki poradnik i to obszerniejszy na temat silników i ich specyfikacji przynajmniej 1/2 twojego tematu :) i skupiałem się na stawianiu na pc  po co powielać co już jest ? jak zrobiłem żadnego takiego poradnika nie było a potem się wykluwać więcej w jp zaczęło mam wrażenie że korzystałeś z tego co stworzyłem :)

1- słowem akt irytacji bo moją prace ktoś powiela kiedy na początku się przy tym narobiłem dziękuje za zrozumienie.

jeżeli chcesz na 512 serwer robić to chyba wybuchy tnt nie chcesz blokować i chcesz mieć od razu crasha albo wand i 40000 tyś klocków na serwerach tak robią ,mechanizmy z redstone jak za dużo ich dasz na spawnie przy tej ilości ram to to samo też będzie crash jedyne do czego się nadaje tyle ramu to skyblock ze stawiarką bez pistonów i otcherdropem , może przesadzam ale wiem że coś takiego przy takiej małej ilości ramu ma miejsce

uzupełnienie tematu powyżej

w miejsce - 512 możecie wpisać każdą liczbę wielokrotności podpowiem zależy kto jak mocny ma komputer i co chce na takim serwerze robić zawsze przy obliczeniach należy brać pod uwagę wielokrotność liczby 512 lub 256 zależy ale się boje że się nie uruchomi (1 GB RAMU ZAWSZE KOMPUTER)

zawsze matematyka ilość ramu jaka dysponujemy odjąć to co na serwer czyli np. 2 ramu 2048 i np. przy 8 gb to 5 na odpalenie mc można też inaczej

(WAŻNE ):korzystaj ze wzoru u góry przy zmienianiu liczb jak zmieniasz 1 zmień i 2 na tą samą

!

\ /

-512

- 1024

-1536

-2048

-3072

-4096

-5120

-6144

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...