Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwny problem z FPS'ami - pomocy

Hayasho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od długiego czasu mam problem z FPS'ami w grach.

Może mój komputer nie jest cudowny:

Intel Core i5-3330 CPU @ 3.00GHz

Pamięć RAM 6GB

GeForce GT610

ale FPS'y są i tak za niskie.

Przykładem takiej gry może być chociażby TERA..

Rekomendowane: Core 2 Duo 2.4 GHz, 2 GB RAM (4 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 GT lub lepsza), 50 GB HDD, Windows XP/Vista/7

To są rekomendowane ustawienia do tej gry. Ogólne ustawienia grafiki są w skali od 1-5 i przy "Auto-detect" gra automatycznie ustawia mi je na piątce podług moich specyfikacji, jednakże gra jest po prostu wtedy ścięta. Wszystko mi przeskakuje.

Przy swoim komputerze i takich rekomendowanych aby grac płynnie mam ustawioną skalę na 1, gra już nawet na 2 nie chodzi płynnie.

Co się dzieje w takim razie?

Inny przypadek.. W grze NewZ mój kumpel mający procesor Celeron, 4GB Ram i GeForce GT420 ma idealny FPS jak ja (?).

Opublikowano

1. Jaki masz monitor?

2. Zainstaluj program do monitorowania temperatur, może one zbyt podskakują, aby było płynnie.

3. Komputer był kiedyś czyszczony?

4. Przeskanuj antywirusem.

5. Kiedy ostatnio formacik?

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

1. Jaki masz monitor?

2. Zainstaluj program do monitorowania temperatur, może one zbyt podskakują, aby było płynnie.

3. Komputer był kiedyś czyszczony?

4. Przeskanuj antywirusem.

5. Kiedy ostatnio formacik?

1. Samsung Syncmaster 931BW

2. Procesor

Core #0 44 stopnie

Core #1 50 stopni

Core #2 47 stopni

Core #3 48 stopni

Dysk Twardy 35 stopni

Karta Graficzna 41 stopni

Płyta Główna

x40v2c.jpg

Nie wiem czym są dokładnie te oznaczenia i pomiary więc po prostu podsyłam screenshota.

Przy samym działaniu programu są one całkiem stabilne.. Zaraz włączę grę i podam efekty.

3. Jak wielki wpływ może mieć to? Czyszczony był, ale już naprawdę spory czas temu nie ukrywając bo zawsze mi to jakoś uciekało.

4. Pod względem wirusów czyściutki, cleaner też regularnie używany.

5. Format był jakoś w okresie wakacji i od tego czasu w sumie nie zawalałem jakoś specjalnie systemu, sam system chodzi płynnie i można przyjemnie poruszać się po kompie, przeglądarce.

Opublikowano

1. ok

2. ok

3. czasami tak czasami nie, warto przeczyścić.

4k

W starym kompie nie czyściłem z ponad rok i fpsy z ~5-10 skoczyły, teraz regularnie opróżniam filtr, a sprężonym powietrzem robię resztę (Przynoszę kompa do szkoły i mam za free)

Może sterowniki; możesz poszperać w necie; wina gry(?)

Albo sprawdź w innych grach o podobnych wymaganiach, jak będą normalne fps'y to znaczy, że coś z grą jest nie tak.

Lub benchmark

Ex Lider Counter-Strike

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...