Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna, drugi slot PCI-Express x16

qiuas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moja płyta to MSI Z170A G43-Plus.

Moje GPU: MSI R9 390 8G

Mam problem.. otóz gdy GPU siedzi w pierwszym slocie PCI-e to wszystko działa jak należy... ale po włożeniu do drugiego (karta "wklikuje" się do slotu, a "zatrzask" jest zaciśnięty) świeci się ikona "VGA" obok ez debug od MSI, a także ekran jest zmniejszony do niskiej rozdzileczości (1024x786 albo 800x600 nie jestem pewien) oraz po wejściu w radeon settings pokazuje się komunikat, że sterowniki nie są zainstalowane do tego GPU czy jakoś tak... MSI afterburner nie wykrywa GPU są tylko temperatury CPU, to samo w HW monitor... dodam, że obraz jest bo kabel jest wciśnięty do GPU, a nie do plyty głównej.... Proszę o pomoc... Rozdam tyle plusów ile będzie trzeba...   :(

Edit: Oba sloty powinny być takie same bo płyta jest przystosowana do Crossfire, a także nie jestem pewien czy trzeba coś ustawiać w bios żeby przełączyło się na drugi slot (choć wątpie, że trzeba..).

Opublikowano

A przeinstalowywałeś sterowniki?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Myślisz, że może to coś dać?

PS: Nie wiem czy tam na 100% pisało coś o sterownikach bo przez zdenerwowanie (bo chyba z 10 razy sprawdzałem oba sloty) nie przeczytałem do końca.

Opublikowano

Działa jak trzeba, skutki nie czytania manualu do płyty.

JEDNA karta ma być tylko w pierwszym slocie do procesora 

Drugi slot duży  jest x4

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Może, ale nie musi. Tylko pytanie - po co przekładać kartę do drugiego slotu? Drugi slot jest wolniejszy niż pierwszy.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Działa jak trzeba, skutki nie czytania manualu do płyty.

JEDNA karta ma być tylko w pierwszym slocie do procesora 

Drugi slot duży  jest x4

W manualu nie wyczytałem nic o tym, że drugi jest wolniejszy...

Może, ale nie musi? Tylko pytanie - po co przekładać kartę do drugiego slotu? Drugi slot jest wolniejszy niż pierwszy.

Gdy jest w pierwszym slocie to karta dźwiękowa się nie mieści... a w drugim tak jak wyżej opisałem...

Opublikowano

@miszkurkam 

Nie może bo wymaganiem pojedynczej karty jest działanie w pełnym slocie a nie w slocie do crossfire w którym nie działa normalna grafika. 

Skoro nie wchodzi kup riser i kombinuj jak zamontować 

Opublikowano

Nie może bo wymaganiem pojedynczej karty jest działa w pełnym slocie a nie w slocie do crossfire 

To co mam zrobić jak nad GPU mieści się karta dźwiękowa ale karta dodatkowa która jest mi teraz potrzebna już nie? A kabel jest za krótki który je łączy...

Opublikowano

Jaka to jest karta dźwiękowa?

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Jaka to jest karta dźwiękowa?

AIM SC808

Edit: Chyba, że wykombinujesz mi sposób jak podłączyć słuchawki i mikrofon jednocześnie tylko do głównej karty...bo właśnie to mi jest teraz potrzebne... wejście na mikrofon.

Opublikowano

Możesz podpiąć ją pod slot x16. Zabierzesz sobie co prawda wtedy możliwość Cross Fire, ale przy tym modelu GPU nie warto robić Cross Fire.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Możesz podpiąć ją pod slot x16. Zabierzesz sobie co prawda wtedy możliwość Cross Fire, ale przy tym modelu GPU nie warto robić Cross Fire.

Będzie działać na tym drugim slocie do crossfire tak samo jak na tym mniejszym PCi-express?

PS: Crossfire nie będę i tak robić bo rachunek za prąd by mnie załatwił...

Opublikowano

Która nie wchodzi, matka czy córka ? Dlaczego nie wchodzi? :) 

Opublikowano

Która nie wchodzi, matka czy córka ? Dlaczego nie wchodzi? :)

Matka wchodzi nad GPU (trochę ciasno ale wchodzi) natomaist córka już się tam nigdzie nie mieści bo kabel nie sięga...

Opublikowano

Do dużego drugiego też nie wchodzi ?   To x4 czyli karta będzie działać 

Opublikowano

Do dużego drugiego też nie wchodzi ?   To x4 czyli karta będzie działać 

jak bym do drugiego dużeo slotu włożył to by miejsca starczyło idealnie ale czy nie będzie problemu z dźwiękiem ani nic?

Opublikowano

A dlaczego ma być ? Masz tyle slotów  ( 1 i 3 zrozumiałe że blokuje grafika )  i to dziwne że miejsca ci brakuje w slocie 4 i 5 

Opublikowano

A dlaczego ma być ? Masz tyle slotów  ( 1 i 3 zrozumiałe że blokuje grafika )  i to dziwne że miejsca ci brakuje w slocie 4 i 5 

Masz tutaj fotke jak to wygląda z mojej perspektywy... http://i.imgur.com/bCJsQJ2.jpg

Jak karta jest w pierwszym to 2 PCi-e (małe) na dole są blokowane bo karta ma takie wielkie chłodzenie... u góry jest prawie na styk. (przerwa może 1/0,5cm)

Opublikowano

Masakra. ;)  

To ładuj do 5 slotu a córkę przykręć obok tak jak są PCI. 

Stopka czy wcięcie w płytce nie przeszkadza czasem  założyć córki na 6 albo 7 ? 

Opublikowano

Masakra. ;)

To ładuj do 5 slotu a córkę przykręć obok tak jak są PCI. 

Stopka czy wcięcie w płytce nie przeszkadza czasem  założyć córki na 6 albo 7 ? 

Ta karta córka wisi nad slotami więc z tym problemu nie ma.. obawiałem się tylko co do PCI-express...

Dzięki wielkie za pomoc... już dzisiaj tego nie podłącze ale jutro z rana zobaczę co i jak. Normalnie nie wiem jak dziękować bo ja tu sobie flaki już wypruwałem... gdzie nie podłączyłem to było źle... ehh

Opublikowano

Normalnie córka jest zbędna , wyjścia można podpiąć do panelu przedniego bez problemu , wystarczy rozpiska gniazda i podpiąć to co potrzeba długimi przewodami a nie tymi kutasikami na 10 cm co są. 

Jedno gniazdo jest normalne HD AUDIO a drugie to do wyjść głośników. 

Opublikowano

Normalnie córka jest zbędna , wyjścia można podpiąć do panelu przedniego bez problemu , wystarczy rozpiska gniazda i podpiąć to co potrzeba długimi przewodami a nie tymi kutasikami na 10 cm co są. 

Jedno gniazdo jest normalne HD AUDIO a drugie to do wyjść głośników. 

Tak chciałem zrobić ale nie wiem co gdzie podłączyć... mam jakiś kabel "HD Audio connector" ale nie wiem gdzie go podłączyć... do płyty jest podłączony jakiś kabel do HD Audio czy coś takiego ale ten kabel co mam w zestawie nie pasuje by połączyć te dwa kable... a do płyty chyba bez sensu... podłączać kartę do płyty głównej zamiast do panelu przedniego?

Opublikowano

Tak, to właśnie to HD AUDIO. Możesz dźwięk na płycie wyłączyć albo zostawić, czasem się przydaje druga karta .

Wepnij  do karty nowej kabel HD Audio ( dolny slot 9 pin ) i sprawdź jak działa panel. zwykle tak się podpina jak nie używasz pełnego systemu głośników 

Opublikowano

Tak, to właśnie to HD AUDIO. Możesz dźwięk na płycie wyłączyć albo zostawić, czasem się przydaje druga karta .

Wepnij  do karty nowej kabel HD Audio ( dolny slot 9 pin ) i sprawdź jak działa panel. zwykle tak się podpina jak nie używasz pełnego systemu głośników 

Czyli ten kabel nie przez tą przejściówkę dołączoną tylko prosto do karty? 

PS: Czy jest szansa ten kabel HD audio odwrotnie podłączyć? I czy jeśli podłączę odwrotnie to coś będzie nie tak?

Opublikowano

Dłuższy kabel właśnie służy do podpięcia frontu obudowy albo do płyty głównej.  Nie da się odwrotnie podłączyć, a nawet jeśli tam idą tylko sygnały mikrofonu i wyjść dźwięku 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...