Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odpowiedzialność karna za sprzedawanie yang na allegro lub poza allegro

kamugo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy jakbym chciał sprzedać yang na allegro to czy grozi mi za to odpowiedzialność karna tzn. czy musiałbym odprowadzać od tego podatek czy coś w tym stylu?

Opublikowano

Jedynym ryzykiem jest ban na metin2. Nie musisz odprowadzać żadnego podatku ani nic, tylko ogłoszenie na allegro najtańsze kosztuje bodajże złotówkę. Nie grozi Ci także odpowiedzialność karna.

­

Opublikowano

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

K***A TA NAZWA TEMATU
JAK SIĘ ZESRAŁEM XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

xD

Opublikowano

Oczywiście, że musisz odprowadzić podatek, nie słuchaj ludzi wyżej, jeśli Twój dochód przekroczył próg podatkowy...

Opublikowano

Oczywiście, że musisz odprowadzić podatek, nie słuchaj ludzi wyżej, jeśli Twój dochód przekroczył próg podatkowy...

A ile taki próg podatkowy wynosi i jak to odprowadzić? Jakie są kary za nieodprowadzenie takiego podatku?

Opublikowano

Odprowadzać podatek z transakcji która jest zakazana w regulaminie metin2pl? Super, pokaż jeszcze gdzie jest taki wymóg i kto odprowadza i od jakiej kwoty. Sprzedając samochód po 6msc od kupienia też powiedz że odprowadzasz podatek.

Głupoty jakich mało.

­

Opublikowano

Witam, czy jakbym chciał sprzedać yang na allegro to czy grozi mi za to odpowiedzialność karna tzn. czy musiałbym odprowadzać od tego podatek czy coś w tym stylu?

jak cie ktoś podpierdoli do urzędu skarbowego to zapłacisz kare w wysokości 100x większej niż normalnie bo przez te lata co nie był odprowadzony podatek oni będą zwiekszać x10 co rok

Opublikowano

http://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-progi-podatkowe

Niby tutaj jest napisane, jeżeli kwota przekroczy 3.091zł, w skali roku to trzeba się rozliczyć, ale linijkę niżej znowu jest napisane że, "Każda osoba fizyczna osiągająca przychód, niezależnie od jego wysokości, powinna rozliczyć się z urzędem skarbowym." więc takie to trochę "misz maszowe" musiałby Cię ktoś rzeczywiście podać.
https://faq.allegro.pl/artykul/26911/czy-musze-odprowadzac-do-urzedu-skarbowego-podatek-od-sprzed

Tutaj jeszcze coś takiego znalazłem, więc teoretycznie powinieneś, choć wątpię żeby ktokolwiek z sprzedających yang to robił, opłać allegro odprowadź podatek, i co zostanie Ci na waciki :D

Jeżeli nie przekroczysz 3k i ktoś Cie nie poda to wszystko bd git.

Opublikowano

Przepraszam Was ale naprawdę pomyślcie dochód to dochód takie jest prawo nie wprowadzajcie kogoś w błąd @R3public, sugerujesz, że regulamin metina jest w prawnej hierarchii powyżej konstytucji?

W Polsce obowiązuje hierarchia dokumentów prawnych Mój Drogi...

Jeśli nie masz pojęcia o aspektach prawnych to proszę abyś się nie wypowiadał ponieważ skarbówka jest bezlitosna jeśli chodzi o "ich" pieniądze i może Ci naliczać "karę" przez parę lat nawet Cię o tym nie informując...

Opublikowano

Przepraszam Was ale naprawdę pomyślcie dochód to dochód takie jest prawo nie wprowadzajcie kogoś w błąd @R3public, sugerujesz, że regulamin metina jest w prawnej hierarchii powyżej konstytucji?

Jeśli nie masz pojęcia o aspektach prawnych to proszę abyś się nie wypowiadał ponieważ skarbówka jest bezlitosna jeśli chodzi o "ich" pieniądze i może Ci naliczać "karę" przez parę lat nawet Cię o tym nie informując...

Jak już tak się rozpisałeś, to byś art. na to podał, a nie zmyślasz. 

Opublikowano

@Delroy

fakt dochód to dochód, ale pierw musieli by stwierdzić czy dochód jest ciągły lub okazjonalny, również przekraczać kwotę trzech tysięcy w skali roku czy coś takiego taka kwota już ulega opodatkowaniu. Poniżej tej kwoty szanse na dobranie się do twojego tyłka są nikłe.

sprzedałem z 50kkk na Pl'u i nie dostałem żadnego bana. 

Twój ban na pare pikseli skarbówkę nie obchodzi, ich jedynie interesuje kasa z aukcji.

Opublikowano

Ja normalnie na picie wpisywałem ile zarobiłem na allegro na yangach. Tylko że ja to zarobiłem ponad 10 tysięcy.

Wykute dłutem na Xperia Z2

Metin2.sg                                                     Metin2.ph                                               Metin2.pl - Monastyr - s1

TaxiDriver - Body 87lv - OFF                        TaxiDriver - Sura Wp 60lv+ - OFF          Savrinn - Body 79lv - OFF

SpongeBob - Dagger 88lv - OFF                  SpongeBob - Dagger 50lv+ - OFF         SpoongeBob - Dagger 88lv+ - OFF

Opublikowano

@Savrinn

A były jakieś kwoty w twojej karierze yang sprzedawcy których nie zgłaszałeś czy tylko jednorazowo dorobiłeś się 10k wpisałeś w pit i zakończyłeś karierę "yang sellera"? 

Opublikowano

Ja normalnie na picie wpisywałem ile zarobiłem na allegro na yangach. Tylko że ja to zarobiłem ponad 10 tysięcy.

Wykute dłutem na Xperia Z2

Może trochę głupie pytanie ale jak zdobyć ten pit? Muszę iść do skarbówki i ich poinformować czy mogę sobie wydrukować z internetu i wysłać kiedy chcę, czy może dostaję ten pit do wypełnienia pod koniec roku?
Opublikowano

teoretycznie powinienes wypelnic pit 11 niezaleznie od dochodu i jezeli przykroczy ~3,1k to od nadwyzki odprowadzasz 18%(?) podatku do 31kwietnia (najwczesniej po nowym roku)

w praktyce, olej temat, nikt ci dupy nie urwie za pare stowek 

Opublikowano

Ty tak powaznie z tym pytaniem ? xD jedyny podatek jaki musisz odprowadzic to za sprzedawanie sztabek za yanhi u handlarki podatek w polityce metina wynosi 3%od sprzedazy xD

Venum

Opublikowano

Ty tak powaznie z tym pytaniem ? xD jedyny podatek jaki musisz odprowadzic to za sprzedawanie sztabek za yanhi u handlarki podatek w polityce metina wynosi 3%od sprzedazy xD

Jeszcze jest podatek 6% który pobiera allegro + różne systemy płatności.

teoretycznie powinienes wypelnic pit 11 niezaleznie od dochodu i jezeli przykroczy ~3,1k to od nadwyzki odprowadzasz 18%(?) podatku do 31kwietnia (najwczesniej po nowym roku)

No właśnie ja powoli zbliżam się do 10 tysięcy zarobionych, dodatkowo gdy zaczynałem sprzedawać yang to pewien koleś oszukał mnie na ok. 1k pln, zgłosiłem to na policję i teraz tak sobie myślę czy nie mogą mnie posądzić o nieodprowadzanie podatku przy okazji tej sprawy :p

Opublikowano

No właśnie ja powoli zbliżam się do 10 tysięcy zarobionych, dodatkowo gdy zaczynałem sprzedawać yang to pewien koleś oszukał mnie na ok. 1k pln, zgłosiłem to na policję i teraz tak sobie myślę czy nie mogą mnie posądzić o nieodprowadzanie podatku przy okazji tej sprawy :p

to są zupełnie dwa inne organy

tak czy siak liczy się dochód od stycznia do 31 grudnia i rozliczasz się dopiero do kwietnia 2017roku, nic ci nie grozi 

Opublikowano

40-50k PLN w 2016 here i około 30 w 2015

bez przypału do dzisiaj mi nie wbil nikt na chatę a więc można

xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...