Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zawieszenie przy włączeniu laptopa

denaralix3

Pytanie

Opublikowano

Witajcie, mam tutaj dziwny problem. Otóż dostałem niedziałającego laptopa od znajomego, a mianowicie. Ma on z 4 lata, jest on firmy "MEDION" i ogólnie działał, ale w pewnym momencie przestał. A więc tak wygląda sprawa. Gdy klikam przycisk włącz to czekam 5 sekund i wyświetla się logo "MEDION" i wisi ono w nieskończoność. Czekałem dzisiaj 35 minut i nic, dalej wisiało. Był na nim system windows 7. Przed chwilą dostałem wiadomość od kolegi, że jak minie godzina to z tła "MEDION" przeskakuje na biało tło, gdzie jest napisane, zeby naprawić system. Dodam też, że jak włączam laptop i wkładam pendrive z windowsem, to przed tym logo MEDION klikam F10, wybieram pendrive i potem jest przez godzine czarne tło, tylko zamiast loga MEDION. A po tej godzinie jak wiadomo niebieskie tło z napisem "Odzyskiwanie. Urządzenie zostało odłączone lub nie zostało podłączone."

Co robić? :)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie napisałem zainstalować tylko nagraj na pena i uruchom.

Taki wystarczy https://www.linuxmint.com/edition.php?id=220

Jest on w formie iso, musze go pobrac i jakos pliki z niego wypakowac i nastepnie wrzucic na zbotoowany pendrive?

Wziąłem pobrałem te iso oraz pobrałem program Uniwersal USB Installer przez co wgrałem iso na pendrive tym programem. Teraz próbować zainstalować linux?

Jak odpalił mi się linux to zajelo z 15 minut oraz jakies bledy mialem, ale mimo tego sie wlaczyl. Nic nie wyskoczylo mi jak sie odpalil pulpit, musialem podlaczyc myszke od pc, bo ta laptopowa nie dzialala. Jak odpalilem wlasnie ten dysk to mam taki blad jak na zdjeciu. Mozliwe, ze sie dysk rozwalil?
http://scr.hu/1psq/p5ka9

Opublikowano

Nie dysk tylko windows jest za hibernowany pewnie i jest lock na dysk. 

Wygląda na problem z elektroniką laptopa albo dysku.  Musiał byś odpiąć dysk i sprawdzić dopiero jak działa linux z pena. 

Pena nagraj Rufusem od razu iso jakie ściągniesz. Nie instaluj tylko daj Live system 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak normalnie odpaliłem linuxa tam, wlasnie wyslalem screena co mam zrobic dalej, bo podczas instalacji tego systemu jest kaplica jak na zdjeciu.

ALe mam nową nowinę. Wziąłem ten dysk z laptopa podlaczylem do pc i odpalilem instalke win7 z pendrive. To normalnie instalka sie wlaczyla, ale cos na dysku musi padac, bo napis Setup loading... trwał 10 minut, potem zaznaczylem i kliknalem z 10 minut, a jak byly partycje to chcialem je usunac i stworzyc na nowo to bym musial z godizne czekac, wiec sie poddalem. Pewnie trzeba dysk nowy kupic bedzie.

jak mozesz wgraj sobie program mhdd i z niego sprobuj zrobic zdjecie parametrow smart i przeslac je

Opublikowano

Robił pena w uui chyba to z rufusem nie będzie miał problemu bo ustawi wszystko sam, tylko wczytać iso, włożyć pena i dać nagraj. 

Ubuntu czyste nie nadaje się do diagnostyki bo uruchamia się w większości przypadków bez problemów nawet na zepsutym sprzęcie, forki Ubuntu typu mate, cinnamon itp nadlają się lepiej. 

Opublikowano

Jak bede wgrywac tym rufusem linuxa, to pendive musi byc czysty czy moga byc na nim pliki?

I ogólnie jak odpale tam ten system, to co dalej robić?

Mam do wyboru:
Start Linux Mint 18 Mate 64-bit
Start Linux Mint 18 Mate 64-bit (compatibility mode)
OEM install (for manufacturers)
Check the integrity of the medium

Wziąłem te drugie Start Linux Mint 18 Mate 64-bit (compatibility mode) i podczas ładowania miałem błędy. Taki m.in. http://scr.hu/1psq/lbgw4
Co dziwne - nie działa touchpad <myszka laptopowa> i muszę podlaczac pod usb.

Ogólnie jak wybieram z boot menu pendrive i klikam ok, to po chwili na dole ekranu w przeciagu niecalej sekundy wyskakuje z 7-8 wersów error i szybko przechodzi do tego menu co napisalem wyzej.

Nie dysk tylko windows jest za hibernowany pewnie i jest lock na dysk.

Wygląda na problem z elektroniką laptopa albo dysku. Musiał byś odpiąć dysk i sprawdzić dopiero jak działa linux z pena.

Pena nagraj Rufusem od razu iso jakie ściągniesz. Nie instaluj tylko daj Live system

Bądź tutaj wiecej :P

Doszedłem tutaj, http://scr.hu/1psq/39802 - nie wiem co dalej.

Opublikowano

Tak normalnie odpaliłem linuxa tam, wlasnie wyslalem screena co mam zrobic dalej, bo podczas instalacji tego systemu jest kaplica jak na zdjeciu.

ALe mam nową nowinę. Wziąłem ten dysk z laptopa podlaczylem do pc i odpalilem instalke win7 z pendrive. To normalnie instalka sie wlaczyla, ale cos na dysku musi padac, bo napis Setup loading... trwał 10 minut, potem zaznaczylem i kliknalem z 10 minut, a jak byly partycje to chcialem je usunac i stworzyc na nowo to bym musial z godizne czekac, wiec sie poddalem. Pewnie trzeba dysk nowy kupic bedzie.

Opublikowano

Pewnie nie poza serwisem. 

Rozbierz i dostań się do dysku, podmień na inny albo popraw luzy.  

Przynajmniej spróbuj wystartować z pena z nagranym linuxem ( np nagraj obraz Linux Mint ) 

Opublikowano

Skoro ma uszkodzony dysk to w czym ma mu to pomóc ?  Dysk widocznie nadaje się tylko do wymiany. 

Opublikowano

Masz aż cztery opcje do wyboru i zamiast uruchomić każdą pytasz się bez sensu jaką uruchomić. 

PIERWSZĄ 

Opublikowano

Powiedz w czym ? Nie potrafisz nawet naprawić jak powiem co uszkodzone, zresztą nie mam nawet jak sprawdzić co jest uszkodzone. 

Wymień pamięci, wymień dysk i sprawdzaj jak będzie działał jak siętak uparłeś naprawiać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...