Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Jak przenieść pliki na nowy dysk?

Reroy

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam pewien problem i w sumie za bardzo się na tym nie znam, ale... Jak przenieść wszystkie pliki ( lub chociaż cały dysk C z windowsem ) na nowy dysk? Z dysku hdd 1 tb na dysk hdd 2tb, ponieważ stary dysk jest zje*, sprawdzałem w hdtune i zastanawiam się, czy da się w ogóle wszystko przenieść? Tak, stary dysk jeszcze działa.

Z góry dzięki za pomoc.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dysk zewnętrzny albo podpiąć oba jednocześnie do kompa i Drag&Drop danych.

Jeśli chodzi o system to postaw na 'czysto', jeśli migrujesz między 2 różnymi dyskami to nie zaleca się a wręcz odradza przenoszenie systemu.

Opublikowano

Jeśli chodzi o system to postaw na 'czysto', jeśli migrujesz między 2 różnymi dyskami to nie zaleca się a wręcz odradza przenoszenie systemu.

Chodzi o to, że ja kupiłem nowy dysk i mam stary dysk w kompie, oba podłączyłem i się pytam, czy da się przenieść dysk C ( czyli tam, gdzie jest system ) na nowy dysk? i czy jeśli da się przenieść w jakiś sposób, czy normalnie skopiować ( nie wiem ) to system będzie działał na nowym dysku? 

Opublikowano

Chodzi o to, że ja kupiłem nowy dysk i mam stary dysk w kompie, oba podłączyłem i się pytam, czy da się przenieść dysk C ( czyli tam, gdzie jest system ) na nowy dysk? i czy jeśli da się przenieść w jakiś sposób, czy normalnie skopiować ( nie wiem ) to system będzie działał na nowym dysku? 

Powinno tak działać, ale zaleca się (jak już kolega wyżej napisał) przeinstalować system. Pozbędziesz się przy okazji syfu z kompa.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Powinno tak działać, ale zaleca się (jak już kolega wyżej napisał) przeinstalować system. Pozbędziesz się przy okazji syfu z kompa.

Najlepsze jest to, że ja już nie chcę nic od nowa robić... zainstalowałem na czysto nowego windowsa na dysku ssd 120gb i mam problem z aktualizacjami chyba, procesor a dokładniej svchost i coś tam jeszcze zżera mi 50/100% procka ''nic nie robiąc'' ( w nic się nie da grać, bo wszystko tnie itp ) a na starym dysku nie mam takich problemów, wszystko działa elegancko i we wszystko idzie jeszcze pograć. Ogólnie raz mi się udało ściągnąć 218 aktualizacji, ale to nic nie dało, chyba jeszcze za mało, nie mam pojęcia.

Zatem, co dokładnie muszę zrobić, żeby przenieść cały dysk C na nowego hdd? Najlepiej krok po kroku, bo ja zielony jestem w tych sprawach. Jest jakiś program, czy coś?

Opublikowano

Aleś sobie upierdolił najgorszą opcję, nie potrafisz kompletnie nic sam zrobić a tymbardziej kopiowania bez oprogramowania,  a raczej  nikt specjalnie nie będzie tutorialu pisał jak ustawiać partycje i jak w ogóle skopiować cokolwiek na nowy dysk. 4-5 h pierdolenia się z samymi danymi i kopiowaniem, windows tak średnio  ok 2-3 h się tylko kopiuje. 

Zainstaluj nowy system na nowym dysku i dopiero po podłączeniu starego dysku przekopiuj dane. Najszybsza i najpewniejsza opcja przeniesienia danych. 

Programy do klonowania dysków : DriveImage, Shadow Copy, Easeus Disk Copy, XXClone, Gparted, CloneZilla itp,

Więcej znajdziesz na google tak samo z tutorialami do programów. 

Szansa na działanie nowego systemu 50%, jak nie działa to robisz od nowa albo innym programem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Aleś sobie upierdolił najgorszą opcję, nie potrafisz kompletnie nic sam zrobić a tymbardziej kopiowania bez oprogramowania,  a raczej  nikt specjalnie nie będzie tutorialu pisał jak ustawiać partycje i jak w ogóle skopiować cokolwiek na nowy dysk. 4-5 h pierdolenia się z samymi danymi i kopiowaniem, windows tak średnio  ok 2-3 h się tylko kopiuje. 

Zainstaluj nowy system na nowym dysku i dopiero po podłączeniu starego dysku przekopiuj dane. Najszybsza i najpewniejsza opcja przeniesienia danych. 

Programy do klonowania dysków : DriveImage, Shadow Copy, Easeus Disk Copy, XXClone, Gparted, CloneZilla itp,

Więcej znajdziesz na google tak samo z tutorialami do programów. 

Szansa na działanie nowego systemu 50%, jak nie działa to robisz od nowa albo innym programem. 

Nareszcie jakaś sensowna odpowiedź, dzięki i do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...