Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hamachi - Source, VirtualBox

xVanith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może to głupie, ale od jakiegoś czasu widzę na MPC duży hejt na nowe wersje hamachi, które nie działają z VBoxem na Windowsie 10, że sam VBox 4.x nie działa na Windowsie 10, i że Hamachi nie zadziała na Source.

To wszystko to głupoty totalne. Temat pewnie poleci do kosza, ale mam nadzieję, że zmieni się to podejście, bo to jest 

żałosne, wkręcać komuś, że nie działa, i wręcz zmuszać (*nakłaniać) do kupna VPS. Mi na przykład wygodniej 

korzystać z maszyny wirtualnej, bo mam nad nią 100% kontroli, VPS to nie dedyk i nie zawsze możemy robić co nam się żywnie podoba,

a tymbardziej naprawić go samodzielnie po zresetowaniu interfejsu sieciowego (Prysia - pamiętasz, jak padł Twój VPS na kilka dni? xD Taki support mają przy tych tanich VPS'ach).

Zacznijmy od Hamachi + Virtual Box na Windows 10.

Zasada jest taka - Najpierw pobieramy VBoxa w wersji minimum 5.0

https://www.virtualbox.org/wiki/Download_Old_Builds_5_0

a najlepiej w najnowszej 5.1.x (tutaj 5.1.8)

http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.1.8/VirtualBox-5.1.8-111374-Win.exe

// Skanów nie dodaję, gdyż jest to strona producenta, dość rozpoznawalna zresztą.

Hamachi można instalować w każdej wersji, a im nowsza tym, wiadomo - lepsza.

Nie ma co się rozwodzić, bug fixy wychodzą, błąd silnika nie pojawił mi się już dobre pół roku.

Aktualnie Hamachi jest mniej przystępne, ale myślę, że się połapiecie. 

Najlepiej pobrać ze strony producenta. Ewentualnie 2.2.0.x, jak już chcecie starą nakładkę.

https://www.vpn.net/

Dodam, że wersje VBoxa poniżej 5.0 na Windowsie 10 *nie działają *crashują *nie zapisują wirtualnych dysków

(* zaznaczyć poprawne)

Co do samego działania Hamachi z Source - @boooooo ładnie to opisał w swoim temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/1581926-mo%C5%BCliwo%C5%9B%C4%87-logowania-si%C4%99-na-serwer-hamachi-sf-40k/

Jego sposób działa w 100%, ale jest przy tym haczyk - nawet jak pracujecie z wyłączonym Hamachi, internetem, np. w nocy, gdy koledzy

śpią - musicie mieć włączony PortMap. Niby nic, aczkolwiek można zapomnieć i szukać miliona rozwiązań.

Swoją drogą - jeśli posiadamy wewnętrzne IP (połączenie bezpośrednio kablem do komputera bez routera, modema etc.) to możemy

wykorzystać PortMapa do odblokowania portów, dziwne, że przez tyle lat nikt nie wrzucił tutoriala jak to zrobić i tylko odpisywali "kup router, nie masz routera nie zrobisz" xD

Jest też drugi sposób - Launcher Hamachi na pliki 2010 lub Terenzo.

Pobieramy go z tematu, w którym są pliki od początku tworzenia serwerów, usuwamy stamtąd Metin2.bin i swojej bince zmieniamy nazwę na Metin2.bin, potem serverimfo.py/serverip.cfg i wysyłamy kolegom. Działa w 101% i nie trzeba rekompilować Game, więc sposób wydaje mi się mniej inwazyjny, a w razie przejścia z Hamachi na VPS nie będzie trzeba nic zmieniać itp. 

Launcher przy odpaleniu poprosi o prawa admina - nawet jak je przyznasz to nie zadziała - przechodziłem to setki razy.

Trzeba zdusić PPM i kliknąć na Otwórz jako Administrator.

Prośba do userów - jak znajdziecie jakiś post, w którym ludzie odradzają używania Hamachi - zgłoście go i podlinkujcie ten Topic :P

Mam nadzieję, że w jakimś stopniu pomogłem. Nie licze na lajki, papa.

10f6fl5.jpg

100 | 200 | 300 | 400 | 500 | 1000 | 2000 | 5000

Jeśli odpowiadasz na mój post, zacytuj go oraz oznacz mnie.

Planujesz do mnie napisać? Zapraszam na profil ;)

Opublikowano

Exone  bardzo fajny support a vps za 29 zł sam korzystam ,db i game kompiluje na wirtualnej maszynie a sf trzymam na vps. Bardzo fajna opcja jestem z tego zadowolony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...