Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w podkręcaniu "dopieszczeniu" szczegółów jednostki

diilmaach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam się i kłaniam się nisko, przychodzę bo nie wiem czy do końca wycisnąłem co mogłem z mojego setupu

Asus m5a97 r2.0 (nie evo)

fx6300 z 3.5ghz na 4.6/4.7 (ruchome są zależnie od obciążenia, nie kręcone na turbo)

nvidia gtx750 (te sucz też nieźle podminowałem, denerwuje mnie jej stockowa głupota i brak rewelacji, więc ostro pocisnąłem wysoko w programie msi afterburner

do tego dysk z laptopa jakiś toshiba czy coś ( w planie wywalenie tego a wsadzenie ssd 500gb i 1tb kloca)

zasilacz corsair vs450 (bardzo dobrze znosi moje fanaberie)

ram 8gb 1600mhz jakieś a-data cl11 (bawiłem się timingami, ale jedynie to co podłapałem z neta to testowałem i jakoś chodzi bo się nie znam)

obudowa to tam znaczenia nie ma jakiś ibox force na promce był za 5 dyszek w komputroniku

teraz chłodzenie mam SPC FERA2 (tylko ona standardowo ma jeden wentylator, dołożyłem drugi, kolejny na tył na wydmuch i wdmuchujący na przód = razem 4 wiatraki)

ogólnie też w sumie mam chęć kupienia chłodzenia wodnego, podłapałem od kolegi jakiegoś tritona, świeci na jakieś kolorki, do tego bym mógł bardziej procka wyciągnąć bardziej..

Taaaak ten procesor jest spoko i nie wymaga kręcenia ale jestem entuzjastą fpsów i im więcej tym spokojniej, a zauważyłem w niektórych darmowych strzelankach np. warrock, że jak się robi tłoczno, to przycinki występują.

qo9sCCN.png0rPpowM.png

k1X23Bt.png8vu4AcZ.pngHdU6yin.png

Jeśli mogę wyciągnąć więcej z karty to proszę bardzo, powiedzcie mi o ile fajnie sensownie podnieść, karta nie wyciąga okropnych temperatór, 60 to chyba max choć rzadko widuję..

Kiedyś bywały problemy ze stabilnością ale jedynie w csie, co jest dziwne, odpalałem na full wszystko (w sumie ciągle tak gram) i prawie po 300 fps ale po jakimś czasie procesor chyba się przegrzewał i po prostu komputer wyłączał się.

gram ogólnie w gry tylko na tym komputerze, nie interesuje mnie grafika ani filmy, czysta zabawa po pracy czy w wolne :D

H1Z1 (kiedyś przed update wszystko na najwyższych i w mieście płynne 59-61 fps, a teraz po 30 

CS GO ( no tutaj wiadomo, brakuje mi może po 20 fps na gre do 300 fps, ale przy wrzuceniu ssd pewnie te problemy znikną na 100% podobnie w H1 będzie.

gram sobie też w sampa (net4game.com, fajny serwer ale mnóstwo jest dodatkowych obiektów na mapie i tutaj też sądzę, że wina dysku, który nie wyrabia bo gra idzie płynnie przy nawet ENB które dobrze wchłania się w wydajność, no ale są ścinki i czasami jak jest w jednym miejscu mnóstwo obiektów to gra zaczyna zwalniać.

ogólnie w GTA 5 nie miałem żadnego problemu, gra była płynna pięknie i nie było sensu nawet zmieniać domyślnych ustawień.

Black Ops 2? Cudo, na high ultra wszystko, gra nadal po 130+ fps chodziła

grałem też w rusta, ale tam to nie bawiłem się, bo dziwne ustawienia ma ta gierka

no i w sumie tyle, komputer nie jest jakiś budżetowy, a potrafi pociągnąć dużo, tylko mnie ten gtx750 zamula okropnie, jakbym wstawił jakiegoś gtx960 to by problem ustąpił ale póki co to nie na mój portfel i zostaje tak jak jest :D

Podawajcie mi napięcia, taktowania, wyjaśnijcie tak mniej więcej na chłopski rozum, bo jestem tylko żółtodziobem w podkręcaniu, gdyby ktoś miał doświadczenie z poszczególnymi podzespołami które posiadam, to też miło by było gdyby ktoś narzucił jakieś takty z których wyciągał maksimum. Nie boje się, że spale to wszystko, wcześniej Q6600 siedział z 2.4 podniesiony do magicznych 4.5ghz co było tylko cudem i chyba trafiła mi się konkretna sztuka.

PRIORYTETEM POMOC W PODKRĘCENIU :D !!

EWENTUALNIE MAM TEŻ PROŚBĘ.

bo w związku, że przystawiam się do chłodzenia wodnego

http://www.komputronik.pl/product/296332/raijintek-triton-360mm-chlodzenie-wodne-zielone.html?gclid=CjwKEAiA0pDBBRCFtoPyguTh8AUSJADNWeuxbVdjbfzPSnHTzkS6tVp-nh2gXRNh0psBOni7Pq2BehoCBW_w_wcB&gclsrc=aw.ds

http://www.komputronik.pl/product/266649/raijintek-triton-core-240mm-chlodzenie-wodne.html?gclid=CjwKEAiA0pDBBRCFtoPyguTh8AUSJADNWeuxXFB2tygd2Mct9ZzWJhQ4f2sPY5m3IjYTwelfWuBqdRoCa_Tw_wcB&gclsrc=aw.ds

http://www.komputronik.pl/product/296324/raijintek-triton-140mm-chlodzenie-wodne-niebieskie.html?gclid=CjwKEAiA0pDBBRCFtoPyguTh8AUSJADNWeuxEsQQMSK72b12XokWhIOzEH9Wy8RV5N-TtTmk8ygDmBoCaYvw_wcB&gclsrc=aw.ds

może któreś z tych będzie fajne? Albo macie może swoje jakieś ciekawe modele które nie są nie wiadomo jak drogie, a chłodzą jak powinny?

Do tego potrzebna pewnie będzie większa obudowa z możliwością podłączenia tych coolerów gdzieś na topie budy, polecacie też coś ciekawego nie drogiego co posiadałoby w zestawie już coolery na przód i tył + filtry na kurz? No nie wiem, w jakiej cenie to może się mieścić, podajcie coś możliwego do 400 zł, chociaż chciałbym mniej zapłacić, bo nie kupi mi tego ani mama ani nikt inny, tylko sam będę musiał sobie zarobić, a też nie wiadomo jak obudowa nie będzie pokazowa, bo schowam ją sobie dobrze koło biurka, ale na tyle dobrze, że będzie przewiew. :DDDD

Ogólnie sory że się tak rozpisałem ale natchnęło mnie by ruszyć kopyto i coś zmienić w komputerze.

Opublikowano

Szczerze - sprzedaj to wszystko i daj coś od siebie. Wtedy kupisz od biedy i3-6100 i do tego jakąś porządna kartę, bo aktualnie to zlepek wszystkiego i niczego. Obudowa karton, grafika bardzo przeciętna i chłodzenie niewystarczające dla tego proca.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zle o tym wszystkim myslisz, ssd nie da Ci fpsow... duzo by to wypisywac, ale takie glupotki jak chlodzenie wodne, ktore duzo Ci nie da (nie zrobisz nagle 5,5ghz na procesorze zaufaj mi), zamiast kupowac takie bzdety jak to chlodzenie, lepiej wymienic to wszystko, Twoja karta to ssacz, od niej bym zaczal, bo spodziewam sie, ze nie chcesz wszystkiego naraz, taki gtx 1060 6gb bylby fajny. Obudowe na SPC Gladiusa M35, potem zmiana platformy na i5 skylake, ssd na koncu.

Nikt Ci z ta karta nie powie, ile masz podniesc, kazda karta kreci sie inaczej, na razie krec dalej rdzen po +50, jesli po dodaniu 50 nie bedzie stabilnie zmniejsz na 25, bedzie stabilnie zwieksz na 35 itp. malymi kroczkami. Potem pamieci krec. Ogolnie karta jest slabiutka, wiec duzo i tak z niej nie wycisniesz, zeby te gry jakos fajnie chodzily.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Największy problem tego komputera to procesor, warto zainwestować w i5 serii 6, FXy nie są zbyt dobre do gier.

No chyba nie, dobra nie jest do cud, ale do cholery, lepiej zmienic pierw gtx 750, niz procesor, ktory jeszcze da rade, co z mu z tej i5, skoro i tak karta bedzie go ograniczac?

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

To można sprzedać tego GTXa za jakieś 250 zł, następnie kupić za jakieś 680 zł GTXa 780 nawet, będzie na przyszłą rozbudowę. Też budżet był podany wyłączenie na chłodzenie, więc nie wiem zbytnio co podać. Podaj ile chcesz wydać na całą rozbudowę.

Opublikowano

Nie warto dopieszczać tego, co teraz masz, bo i tak nie jest źle. 

Teraz jeżeli już to myślałbym nad takimi rzeczami jak:

1. Kupno SSD - za około 300zł masz 240GB dysk na system i programy. Zwiększy to znacznie czas uruchamiania komputera i ogólny komfort użytkowania ;)

2. Karta graficzna na np. GTX1060 6GB Palit Jetstream za ok. 1300zł. Dobra grafika na kilka kolejnych lat może nawet.

3. Zmiana podstawki na np. 6-generację intela z ramem DDR4 ;) Kolejne ponad 1200zł.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Zle o tym wszystkim myslisz, ssd nie da Ci fpsow... duzo by to wypisywac, ale takie glupotki jak chlodzenie wodne, ktore duzo Ci nie da (nie zrobisz nagle 5,5ghz na procesorze zaufaj mi), zamiast kupowac takie bzdety jak to chlodzenie, lepiej wymienic to wszystko, Twoja karta to ssacz, od niej bym zaczal, bo spodziewam sie, ze nie chcesz wszystkiego naraz, taki gtx 1060 6gb bylby fajny. Obudowe na SPC Gladiusa M35, potem zmiana platformy na i5 skylake, ssd na koncu.

Nikt Ci z ta karta nie powie, ile masz podniesc, kazda karta kreci sie inaczej, na razie krec dalej rdzen po +50, jesli po dodaniu 50 nie bedzie stabilnie zmniejsz na 25, bedzie stabilnie zwieksz na 35 itp. malymi kroczkami. Potem pamieci krec. Ogolnie karta jest slabiutka, wiec duzo i tak z niej nie wycisniesz, zeby te gry jakos fajnie chodzily.

Wiesz, nie mam jakiegoś obszernego pojęcia, też mnie nie stać wybulić 1300 zł na taką kartę, co do chłodzenia wodnego to myślę, że tu bardziej mi chodzi o znaczne obniżenie temperatur (teraz po 60-70 w masakrycznym stresie, idle po 20) niż kręcenie niemożliwie procka (którego de facto da się na tyle wynieść), obudowe obczaje sobie na chwili wolnej, procka jak zmienić to już zmienię na fx8350 zamiast tego fx6300. Wracając do karty myślę, że r7 370 będzie tu bardzo wystarczające ( kolega ma podobny zestaw tylko gorszy procek fx-4300 i fifa17 i inne gry co ja mam chodzą na tej karcie lepiej niż u mnie.)

co do ssd, to chodziło mi bardziej o te drobne ścinki wynikłe wczytywaniem bądź ogólnie czytaniem plików z dysku, teraz mam dysk 5400rpm to sobie wyobraź co się dzieje przy przenoszeniu np. 100gb plików na inną partycje tylko.

co do karty to będę się bawił, myślałem że ktoś może miał i zna temat gtx750.

Ogólnie nie będę się przesiadał na inny socket bo te części mam raptem od czerwca i komputer świetnie chodzi ale brakuje mu czegoś. 

A o tych grach co wypisałem to nie mówiłem, że chciałbym w takie grać tylko że one mi chodzą i opisałem jakie nie które gry mają obiawy, ale wolałeś o czym innym gadać niż do końca przeczytać.

Nie warto dopieszczać tego, co teraz masz, bo i tak nie jest źle. 

Teraz jeżeli już to myślałbym nad takimi rzeczami jak:

1. Kupno SSD - za około 300zł masz 240GB dysk na system i programy. Zwiększy to znacznie czas uruchamiania komputera i ogólny komfort użytkowania ;)

2. Karta graficzna na np. GTX1060 6GB Palit Jetstream za ok. 1300zł. Dobra grafika na kilka kolejnych lat może nawet.

3. Zmiana podstawki na np. 6-generację intela z ramem DDR4 ;) Kolejne ponad 1200zł.

ssd na pewno będzie, to jest mój priorytet., co do karty to pisałem wyżej, zmiana podstawki odpada, skoro kupiłem praktycznie nowe części nie żyłowane overclockiem od kolegi co nie ma pojęcia za raptem 300-400 zł, gdzie taki zestaw prawie 1000 zł albo więcej na nówkach kupowany. (jedynie dokupiłem płyte sobie lepszą z lepszą sekcją chłodzenia cpu i nowoczesnym UEFI.)

ram mam 8gb, no nie wiem. Nie chciałem rozmawiać o zmianie części czy wywalaniu tyle co prawie całej mojej wypłaty.

bardziej ten temat miał być do rozmowy o overclocku, co mogę zmienić w biosie a nie w całości.

te dodatkowe pytania jedynie chciałem wiedzieć coś więcej na ten temat, sprawdzić czy to warte jest w ogóle i tak dalej... No ale zawsze ktoś musi wyjechać z postem nie do końca na temat albo odbiec od tematu na kilometr.

Opublikowano

Autorze, spokojnie. Po prostu nie sprecyzowałeś tematu, więc wypowiedzieliśmy się, co by było najlepsze dla ciebie ;)

Niestety AMD nie jest najlepsze w grach, ogólnie jest zacofane. Niby mają 8-rdzeni, ale ich procesory nawet z i7-6700k nie mogą się mierzyć, a co dopiero z Xeonami, co mają po 36-rdzeni (bo niektórzy zapominają, że intel ma też procesory z dużą ilością rdzeni :P ).

Co do temperatur, to nie chłodzenie może być problemem (choć przyznam, że lepsze by się przydało), ale  też sama wymiana temperatur między procesorem, a chłodzeniem. Czyli dobra pasta termoprzewodząca ;)

Co do grafiki to nikt ci nie pomoże konkretnie, bo każda sztuka inaczej się kręci. Mój GTX660 kręcił się o 80/240, a znajomego nawet podkręcony o 30MHz na rdzeniu wywalał się.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

nie trawie gadki nie na temat, zostaje przy tym co mam, może w następnym roku przesiądę się na nowszego amd'ka choć ten jest wystarczający, co do karty to właśnie to będzie  jedyny punkt, który trzeba wymienić, ssd już do mnie jedzie, a co do chłodzenia wodnego, to zakupie sobie chyba w marcu na urodziny jakieś w przedziale 300 zł, do tego jakaś konklretna obudowa kw którą to wszystko wpasuje i będzie śmigać.

Co do mojego aktualnego procka, to nie wywalałem na marne 3 buły za płytę główną, celowo do podkręcania, procesor też jest świetny, nie czuję jakiegoś odczucia, że amd to gówno i tak dalej, wszystko co chce to mi chodzi... Mafia 3 nawet spokojnie na tym pójdzie, najnowszy cod bo3 i ten jeszcze kolejny, każda najnowsza gra którą widziałem na yt z udziałem tego procesora i gtx960 chodziła na najwyższych w dobrych fpsach, najwidoczniej nie którzy po prostu nawet nie mieli styczności z tym procesorem, a jedynie kierują się stereotypem, że amd to i tamto. Niektórzy pomogli mi, nie którzy mnie jedynie wkurwili swoją głupotą, kto jest kto rozwiązanie zagadki, na ten moment dziękuję jedynie za wypowiedzi dotyczące overclockingu nt. mojej karty, zalece się i pobawie się.

temat chyba do zamknięcia, bo nie pogadamy sobie.  Zwijam na konkretniejsze forum z podkręcaniem.

@JacoH temperatury fakt, używam jakiejś chujowej pasty za 9 zł, zalmana jakiegoś konkretnego zimnego kupuje na dniach i spadnie pewnie temperatura mocno, do tego zimno na chacie bo zima, palone w piecu 2 razy na dzień, odkryta obudowa bo bok pewnie blokował przepływ jako tako, muszę dodatkowo wyciągnąć go z biurka bo schowany jest w takiej wnęce, przedmucham i odkurze i będzie spowrotem po 50stopni w stresie jak na początku :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...