Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z ftp na vps

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam problem otóż chciałem zainstalować ftp na vpie.

Korzystałem z tego poradnika : http://bmat.pl/artykul/proftpd-instalacja-i-konfiguracja-serwera-ftp-na-debianie/

Zrobiłem to co karze i nie działa wyskakuje taki błąd:

Command: PASS ********
Response: 530 Login incorrect.
Error: Critical error: Could not connect to server

614201483176397906935.png

Specjalista
Opublikowano

NIe rozumiem po co Ci ftp skoro masz dużo lepszy protokół sftp.

Co do tematu to powiedz na jakiego użytkownika próbujesz się zalogować.

Wpisz też w telnecie

cat /etc/ftpusers

i skopiuj to co ci wyskoczyło.

Opublikowano

Posiadam serwer vps z ovh na nim mam zainstalowanego tsa i chciałbym wgrać licencje na niego.

Wyskakuje mi coś takiego 

root@vps337052:~# service proftpd restart
[ ok ] Stopping ftp server: proftpd.
[....] Starting ftp server: proftpdvps337052.ovh.net proftpd[6372]: mod_tls/2.4.                                                     3: compiled using OpenSSL version 'OpenSSL 1.0.1e 11 Feb 2013' headers, but link                                                     ed to OpenSSL version 'OpenSSL 1.0.1t  3 May 2016' library
vps337052.ovh.net proftpd[6372]: mod_sftp/0.9.8: compiled using OpenSSL version                                                      'OpenSSL 1.0.1e 11 Feb 2013' headers, but linked to OpenSSL version 'OpenSSL 1.0                                                     .1t  3 May 2016' library
vps337052.ovh.net proftpd[6372]: mod_tls_memcache/0.1: notice: unable to registe                                                     r 'memcache' SSL session cache: Memcache support not enabled
vps337052.ovh.net proftpd[6372]: warning: handling possibly truncated configurat                                                     ion data at line 0 of '/etc/proftpd/conf.d/.custom.conf.swp'
vps337052.ovh.net proftpd[6372]: Fatal: unknown configuration directive 'b0VIM'                                                      on line 0 of '/etc/proftpd/conf.d/.custom.conf.swp'
failed!

Dobra nie ważne mam już 

614201483176397906935.png

Specjalista
Opublikowano

Tak dla wyjaśnienia Ci. Nie potrzebujesz instalować specjalnie ftp. Dużo bezpieczniejszym jest sftp, która jest już wbudowany w każdego VPS. Działa on razem z protokołem SSH. Logujesz się programami do ftp takimi samymi danymi jak z SSH oraz dajesz ten sam port, czyli 22. Sprawdź sam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...