Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rękojmia - odstąpienie od umowy

UpDaTeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko do ludzi, którzy siedzą trochę w prawie. Kiedy konkretnie można odstąpić od umowy w sklepie stacjonarnym, na warunkach rękojmi? Przy zamówieniach przez internet wiem, że obowiązuje 14 dni bez podania przyczyny, a w sklepie stacjonarnym jeśli produkt ma wady fizyczne lub prawne.. No i przykładowo jeśli ma wady fizyczne tj. spodnie mają dziurę w w nogawce, to czy mogę od razu odstąpić od umowy, czyli zwróceniu świadczeń(ja towar, sklep pieniądze), czy dopiero za drugim razem? Przykład: Sklep wymienił mi spodnie na nowe, i w tych nowych znowu pojawiła się dziura?

I takie drugie pytanko,  co jeśli w sklepie sprzedawca mówi, że zwrotów nie przyjmuje? Z tego co wiem, nie ma takiego prawa.

Z góry dziękuje za wyjaśnienie :)

Opublikowano

Wady fizyczne albo prawne np zły opis załatwi tylko PRODUCENT chyba że sklep sprzedaje z niewłaściwym opisem towar. Masz gwarancję to sobei ją przeczytaj, nic też sklepu nie zobowiazuje o załatwienia tobie jakiejkolwiek wymiany czy naprawy gwarancyjnej. 

Nie ma wcale takiego prawa że musi przyjąć zwrot, to tylko dobra wola sprzedawcy czy sklepu że przyjmie. Nic nie zobowiązuje go do tego, bo nie ma takiego prawa. 

Masz regulamin sklepu zapoznaj się z nim. 

Towar nabyty w sklepie jeśli chcesz reklamować przy rękojmi  to  na podstawie przepisów kodeksu cywilnego  a nie handlowych. Czyli możesz zgłościć na rękojmię do sklepu który powinien sie zając sprawą u producenta albo w inny sposób załatwić z tobą.

Nie należy sie praktycznie nigdy zwrot kosztów zakupu czy innych, to znowu dobra wola sprzedawcy czy sklepu co zdecyduje. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wady fizyczne albo prawne np zły opis załatwi tylko PRODUCENT chyba że sklep sprzedaje z niewłaściwym opisem towar. Masz gwarancję to sobei ją przeczytaj, nic też sklepu nie zobowiazuje o załatwienia tobie jakiejkolwiek wymiany czy naprawy gwarancyjnej. 

Nie ma wcale takiego prawa że musi przyjąć zwrot, to tylko dobra wola sprzedawcy czy sklepu że przyjmie. Nic nie zobowiązuje go do tego, bo nie ma takiego prawa. 

Masz regulamin sklepu zapoznaj się z nim. 

Towar nabyty w sklepie jeśli chcesz reklamować przy rękojmi  to  na podstawie przepisów kodeksu cywilnego  a nie handlowych. 

Pytam tylko i wyłącznie o rękojmie, gwarancja mnie nie interesuje. Rękojmia działa na podstawie kodeksu cywilnego ale nie wiem, w którym to momencie przystępuje mi możliwość odstąpienia od umowy

Opublikowano

Nie masz na razie  żadnej możliwości odstąpienia od umowy i zwrotu za zakup , zresztą poczytaj 

Konsument już przy pierwszej reklamacji może żądać: wymiany towaru na nowy, naprawy, obniżenia ceny lub w przypadku, gdy wada jest istotna, złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Na mocy poprzednio obowiązujących zasad były dozwolone tylko dwie pierwsze działania. Z drugiej strony, podczas pierwszej reklamacji sprzedawca nie musi godzić się na propozycję konsumenta, w szczególności zamiast obniżenia ceny ma prawo zaproponować niezwłoczną (tj. taką, która nie wiąże się z nadmiernymi niedogodnościami) naprawę lub wymianę. Analogicznie, jeżeli sprzedawca uzna, że zgłoszona wada nie jest „istotna” może zamiast odstąpienia od umowy zaproponować obniżenie ceny. Jednak o każdej decyzji musi być powiadomiony konsument.

W przypadku, gdy ma miejsce druga reklamacja dotycząca tego samego towaru (może to być ta sama lub zupełnie inna wada) lub sprzedawca nie wywiązał się ze swoich obowiązków wynikających z pierwszej złożonej reklamacji, wtedy sprzedawca nie może już odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, o ile takie żądania wobec sprzedawcy konsument wystosuje – wybór żądania zależy wyłącznie od konsumenta.Konsument powinien wpisać swoje żądania w zgłoszeniu reklamacyjnym. Jeśli jednak tego nie zrobi, sprzedawca może samodzielnie wybrać jedną z opcji.

Sprzedawca jest zobowiązany do wymiany lub naprawy towaru w rozsądnym czasie (ustawa niestety nie precyzuje dokładnego terminu) i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta. Gdy sprzedawca opóźnia realizację swoich obowiązków gwarancyjnych, wtedy konsument może wyznaczyć mu czas na spełnienie żądania. Gdy po tym terminie sytuacja nie ulega zmianie, wtedy klient może odstąpić od umowy lub zażądać obniżenia ceny.

Opublikowano

Czyli tak jak przedstawiłem w moim przykładzie, że dopiero za drugim razem mam możliwość do odstąpienia od umowy. Tak czy siak wciąż czekam na kogoś kto się zna na prawie, gdyż kopiowanie treści z internetu jest jeszcze bardziej mniej precyzyjne niż wypowiedzi mojego wykładowcy na studiach ;_;

Opublikowano

Za drugim razem przy tym samym przedmiocie czy rzeczy, jeśli tylko będzie wymienione na inne zaczynasz od nowa.

Większość handlowców tak robi pozbywając się problemu, niby dobre dla klienta ale on i tak wymieni uszkodzone/wadliwe  u producenta. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...